Bránili od října. Posily nikde. A teď? Pád města je za dveřmi

23.01.2024 14:45 | Analýza

Na začátku října začali Rusové obkličovat ukrajinské město Avdijivka. A podle analytiků se pomalu, ale jistě schyluje k jeho pádu. Kromě severu města totiž Rusové začali postupovat i na jihu, a to mnohem snáz než na severu, kde podle jednoho z analytiků byla opravdu „jatka“. Podle dalšího pak Ukrajinci příliš spoléhali na opevnění a nedostatečně posílili 110. mechanizovanou brigádu, která město bránila a které prý zbývá jen 1000 až 2000 mužů. Pokud Rusové dobudou vysoké domy, ze kterých budou moci ostřelovat hlavní dopravní tepnu do Avdijivky, budou se prý Ukrajinci muset z města stáhnout.

Bránili od října. Posily nikde. A teď? Pád města je za dveřmi
Foto: Repro Youtube
Popisek: Boje v Avdijivce

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
Na ukrajinské frontě se zřejmě schyluje k pádu další pevnosti. Jedná se o město Avdijivka. Rusové podle zpráv postupují na jihu města a postupují poměrně rychle. Švédský vojenský analytik Mikael Valtersson uvádí dva důvody, proč to tak může být. První je, že ukrajinské síly trpí nedostatkem zdrojů, tedy vojáků, munice, paliva, jídla, a tak dále. Druhá možnost ovšem je, že se připravují na to, že Avdijivku opustí.

Analytik poukazuje na to, že nedostatek je relativní, protože do oblasti bylo odveleno pět brigád nebo alespoň část pěti brigád. Ale většina byla poslána na severní křídlo bránit ruskému postupu a v tomto ohledu byli Ukrajinci poměrně úspěšní, i když postupu nezabránili zcela.

„Věřím, že ukrajinské ozbrojené síly příliš spoléhaly na opevnění okolo Avdijivky a doufaly, že 110. mechanizovaná brigáda bude na ubránění Avdijivky stačit,“ míní Valtersson a dodává, že není jasné, jak je to se zásobováním, kolik se toho k obráncům dostane, ale usuzuje, že velká část je zničena už po cestě. A 110. mechanizovaná brigáda podle něho ve městě bojovala dlouho a utrpěla značné ztráty. Podle jednoho zdroje zbývá v Avdijivce jen 1000 vojáků, podle jiných 2000. V každém případě je to dle analytika příliš málo na to, aby mohli město ubránit a je to čtvrtina až polovina toho, s jakým počtem 110. brigáda začínala.

Pokud se Ukrajinci rozhodli Avdijivku opustit, jsou dle Valterssona dvě možnosti, jak to můžou udělat. Buď mohou vydat rozkaz ke stažení. Anebo to mohou udělat „krutě“ – neposlat posily a nechat dosavadní síly bojovat až do svého zničení.

Tvůrce map Theti Mapping si myslí, že první možnost je správná, protože na obranu jihu města byla 110. brigáda povětšinou sama, pomáhaly jen části národní gardy a pohraničníků. A 110. brigáda brání město od října a navíc, má jednotky i na severu města, což zvyšuje ztráty. Na sever města prý také směřuje většina posil. „Jih Avdijivky nikdy takové posily a podporu nedostal, možná protože Ukrajinci nepočítali s tím, že Rusové vynaloží větší úsilí na překonání pevností,“ odhadl. A díry v ukrajinské obraně byly patrné už dříve.

Avdijivce se věnoval další analytik, Simplicius. Ten poznamenává, že přes svátky Rusové vyměnili síly a náhle se začala ukrajinská obrana rozpadat. A také, že v městské zástavbě se Rusům daří mnohem lépe než na pláních. „V otevřených stepích na severu Avdijivky je odrážejí dost brutálně a jsou tam jedny z nejhorších jatek, jaké jsem v téhle válce viděl. Ale v zástavbě na jihu postupují kupředu plynule,“ hodnotí s tím, že podobně to bylo i u wagnerovců a Bachmutu. Odposlechy Ukrajinců pak také napovídají, že situace je pro ně mírně řečeno složitá, mrtvých a zraněných je hodně, nemluvě o sporech a nespokojenosti s velením. To naznačuje i to, že se na několika pozicích Ukrajinci vzdali a Rusové s nimi natočili videa. V jedné oblasti měl velitel zmíněné 110. brigády opustit své vojáky a rozkázat jim, aby bránili pozici do posledního dechu. Podle Simplicia se tak ve městě tvoří „kapsy“, které se možná brzy zhroutí.

Ukrajincům hrozí, že se Rusové dostanou k vysokým budovám. A pokud se v nich opevní, budou mít na dohled a hlavně na dostřel protitankovými zbraněmi hlavní zásobovací trasu pro Avdijivku. A to by znamenalo, že by se Ukrajinci museli stáhnout z celé Avdijivky. Už se objevují zprávy, že Ukrajinci právě před těmito vysokými budovami chystají další linii obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselubkral , 23.01.2024 15:04:48
No a koho tyto zprávy zajímají... Kdyby Ukrajinci na popud západu nevraždili a NATO nebylo nadmíru agresívní, tak by byl klid... Lidi by se smáli a spolu obchodovali...

|  21 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…