Brno je na nohou. Koluje VIDEO, co provádí ukrajinští Romové na veřejnosti. Bouře. A veliká

02.06.2022 15:35 | Ze sítí

Obyvatelé Brna naříkají. Proč? Stačí se prý projít po brněnském nádraží, před Úřadem práce, či na Staré osadě a mají vše zdarma a v přímém přenosu. Důvodem jsou již poněkolikáté ukrajinští Romové. Bylo uvolněno další video.

Brno je na nohou. Koluje VIDEO, co provádí ukrajinští Romové na veřejnosti. Bouře. A veliká
Foto: Repro Youtube
Popisek: Romští uprchlíci v Brně

Na facebookovém profilu Brno Plus se dnes objevilo video z brněnského Hlavního nádraží. A není to příjemná podívaná. Celé to spíše připomíná scény z filmů o konci světa. V neuvěřitelných podmínkách se po zemi válejí lidé, zvířata i věci. Všude špína a odpadky. Jediné, co je na záběrech pozitivního, je, že nejsou cítit, protože to prý není nic pro slabé povahy. Kolorit toho všeho dokreslují rozbité kočárky a papírové kartony, sloužící zřejmě jako imitace matrací na přespání na studené a špinavé dlažbě.

Ne, opravdu to není film, ani chudinská čtvrť někde v Nepálu, či Indii. To je Brno tak, jak to tam dnes vypadá.

A Brňané se po právu ptají:

 1) Kde je policie, že je toto možné?

2) Co doporučuje Topinkova komise?

3) Proč toto vedení města toleruje?

Odpovědí se jim ale zjevně nedostává, pokusili jsme se je tedy najít my, alespoň částečně.

 „Lidé, kteří jsou na ulici, nemůžeme jakýmkoliv způsobem donutit, aby se přemístili někam jinam. Je to ryze na jejich rozhodnutí. Stejně tak ve chvíli, kdy jim poskytneme střechu nad hlavou, je nemůžeme nutit, aby tam zůstali," vysvětlila brněnská primátorka Markéta Vaňková Brněnskému deníku, proč město nemůže podle ní situaci nijak ovlivnit.

„Tady má někdo akorát připosranou prdel to rozčísnout... Když se maj vypakovat bezďáci, to jsou jiný fofry. Nehledě na to, že těmto povalečům byl nabídnut slušný příbytek v kasárnách. Tady se prostě akorát zakročit nechce," vidí situaci diametrálně jinak jeden z diskutujících na profilu Brno Plus a poukazuje na to, že s bezdomovci se situace v Brně vždy řešit dařila, ale v případě ukrajinských Romů ochota chybí.

„Žaloba na primátorku BRNA jiná volba není. Protože tohle je její odpovědnost!" nemá s Vaňkovou slitování ani další diskutér.

Na druhou stranu Brno Plus tak radikální není a má pro slova primátorky jisté pochopení, o to víc ale apelují na důsledné plnění povinností policie ČR: „Ano, nařizovat jim, kde mají být, je složité. V tomto má demokratický právní stát jisté limity, to asi každý chápe. Ale ono by úplně stačilo, kdyby město, městská a státní Policie důsledně vymáhaly dodržování právních předpisů, tj. veřejného pořádku. Nic víc od počátku nikdo nečekal."

Primátorka Brna Markéta Vaňková se k problematice později vyjádřila sama na svém facebookovém profilu. Lidem sdělila, že problém intenzivně řeší od předchozího dne, tedy od 1. června. Podle ní se situace opakuje pravidelně začátkem měsíce, kdy si osoby s uděleným vízem strpění přijíždějí pro sociální dávky. Bez pomoci na vládní úrovni s tím jako město nic nemohou dělat, zoufá si primátorka.

„Větší část problémů spojených s „dávkovou turistikou“ by měl vyřešit nový zákon LEX Ukrajina II, který je nyní projednáván ve zrychleném režimu a jehož účinnost lze očekávat ještě v tomto měsíci,“ dodala Vaňková s tím, že řešení pro následující dny, které by mělo vést ke zklidnění situace, zajištění pořádku kolem nádraží a především navrácení obvyklého komfortu pro Brňany, představí v pátek společně se zástupci Městské policie Brno, Policie ČR, Hasičského záchranného sboru JMK a pracovníků odboru sociální péče magistrátu.

Topinkova komise

Vyjádření ke zmíněné Topinkově komisi jsme nalezli také na facebookovém profilu Brno Plus a je z něj patrné, že s prací komise v řadách členů Brno Plus spokojenost nepanuje a výhrady mají i k samotnému šéfovi komise, kterému přisuzují i vítězství v různých zakázkách bez výběrového řízení.

„Vedení města namísto důsledného vymáhání toho, co běžně vymáhá na občanech ČR, tj. veřejného pořádku, založilo komisi... A do čela této komise postavilo Daniela Topinku, kterého prezentuje jako docenta z Olomouce. My dodáme, že jde také o majitele s.r.o. SocioFactor z Ostravy, která od dob Žít Brno získává za různé analýzy v sociální oblasti bez výběrových řízení (!) statisícové zakázky. Za analýzy, které bez potíží mohli udělat pracovníci Magistrátu."

Ať tak nebo tak, situace kolem romských uprchlíků je v Brně kritická a navenek budí dojem, že ji nikdo ani nemá snahu řešit. Snad nás příští dny vyvedou z omylu a pro Brňany budou zase přístupné i lokality, kam se nyní z hygienických a bezpečnostních důvodů bojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…