ČR poskytne Indonésii pomoc zhruba deset milionů korun

02.10.2018 10:52

Česká republika poskytne Indonésii, kterou zasáhlo zemětřesení a vlna cunami, humanitární pomoc ve výši zhruba deseti milionů korun. Novinářům to dnes po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl náměstek minstra zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Babiš podle něj s uvolněním částky souhlasil. Do budoucna se bude chtít Česko zapojit i do rekonstrukce postižených oblastí.

ČR poskytne Indonésii pomoc zhruba deset milionů korun
Foto: Alerion
Popisek: Česká vlajka.

Zástupci české ambasády v Indonésii jednali v pondělí o možné pomoci s místními úřady. „Nejrychlejší varianta je skutečně finanční pomoc, protože než bychom dopravili materiální pomoc na místo, potřebnost bude menší,“ řekl dnes Petříček. Zprávu přinesla ČTK.

O uvolnění humanitární pomoci do výše deseti milionů korun může rozhodnout přímo ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Vyšší pomoc by musela schválit vláda, podle Petříčka se ale zatím o takovém rozhodnutí nejedná. Peníze by Česko Indonésii poskytlo prostřednictvím mezinárodních organizací, jako je například Červený kříž.

Česko bude chtít podle Petříčka Indonésii pomáhat i v dlouhodobém horizontu. „Česká republika se zejména chce zapojit do obnovy oblastí postižených cunami a zemětřesením, takže připravujeme i konkrétní projekty poté, co se ta situace stabilizuje a bude možné začít s rekonstrukcí,“ řekl.

Po zemětřesení a cunami na ostrově Sulawesi zahynulo nejméně 1234 lidí. Bilance ale může ještě vzrůst, až se záchranáři dostanou do míst odříznutých od světa. Své domovy muselo v důsledku zemětřesení opustit na 50.000 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…