ČSSD se inspiruje u finské premiérky. Začala debatu o čtyřdenním pracovním týdnu

11.01.2020 8:24

Evropu se začala šířit zpráva, že Finsko se údajně chystá zavést čtyřdenní pracovní týden a šestihodinovou pracovní dobu. A nápadu se nyní chytají i zástupci sociální demokracie u nás. Na sociální siti se veřejnosti ptají, zda by se taková změna měla prosazovat také v České republice. Ekonomové však varují, že by to vedlo k poškození českého hospodářství, informuje server Echo24.cz.

ČSSD se inspiruje u finské premiérky. Začala debatu o čtyřdenním pracovním týdnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček v pátek novinářům řekl, že mu poslanecký klub sociální demokracie vyjádřil podporu. Ve vedení ČSSD tedy zůstává

„Nová finská premiérka Sanna Marin (a nejen ona) chce zavést čtyřdenní pracovní týden. Volno navíc by lidem umožnilo trávit více času se svými rodinami a koníčky. Byl bych pro, aby se podobná změna začala prosazovat i u nás. A co vy? Uvítali byste takovou změnu?“ ptal se na facebooku předseda ČSSD Jan Hamáček poté, co se nepodložená informace o záměru finské sociálnědemokratické vlády objevila.

Diskusi nad touto změnou pak otevřel o pár dní později v dalším příspěvku. „Čtyřdenní pracovní týden. Chápu, že když se začíná mluvit o změnách, nebereme je vážně. Na druhou stranu, lidé dříve věřili, že ani zkrácení pracovního týdne z 6 na 5 dnů není možné. A stalo se!“ připomněl Hamáček.

A znovu připojil dotaz: „Dokázali byste si dnes ve vaší práci představit, že když své úkoly na týden zvládnete za 4 dny, začne vám víkend už ve čtvrtek odpoledne? Co byste pak dělali v pátek?“

Stejně tak učinil i místopředseda ČSSD Michal Šmarda, podle nějž čtyřdenní pracovní týden je něco, co by mělo být v Evropě normální. „Na konci 19. století sociální demokracie prosadila 8 hodin práce denně. Od té doby jsme snad už zase o kus dál. Lidé si zaslouží slušnou mzdu, ale taky čas na odpočinek. Čtyři dny v práci a tři dny volna – to je férový cíl. Nebo ne?“ zajímal se Šmarda na svém facebooku.

Zdůraznil, že zvyšování mezd, zlepšování pracovních podmínek a zkrácení pracovní doby jsou oprávněné požadavky v době, kdy technický pokrok šetří lidskou práci a zvyšuje produktivitu. Přislíbil, že tato témata se objeví v novém programu ČSSD. „V příštích týdnech o nich budeme diskutovat uvnitř strany i s veřejností,“ uzavřel Šmarda.

Ekonomové však upozorňují, že taková změna by mohla vést k zhoršení českého hospodářství. „Česká ekonomika trpí akutním nedostatkem zaměstnanců. V případě zkracování pracovní doby by se nedostatek pracovních sil prohloubil, což by poškozovalo naše hospodářství, “sdělil pro Echo24 hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…