ČT jela tam, kde lidé volí Okamuru. Volič SPD ať se na výsledek v pořadu Wollnera raději nedívá

09.10.2018 10:00

V pořadu Reportéři ČT se celkem očekávaně probíraly volby. Reportéři vyrazili do Orlové, Osoblahy, Nového města na Moravě a do Říčan. První dvě prý patří na spodní příčky v kvalitě života, druhá dvě na ty horní. V Osoblaze je dokonce každý třetí zatížen exekucí. Sociolog Daniel Prokop říká, že důvod, proč v chudých obcích volí radikálněji je, že mají omezenou důvěru ve vývoj společnosti. V obcích, kde jsou věřící, pak zase podle něj mluví lidé o informacích, které mají, takže tak radikální nejsou. A dodal, že je ironické, že lidé v těchto chudých obcí volí Zemana či Zemanovce, když ten se podílel na tvorbě systému exekucí.

ČT jela tam, kde lidé volí Okamuru. Volič SPD ať se na výsledek v pořadu Wollnera raději nedívá
Foto: archiv ČT
Popisek: Novinář a spisovatel Marek Wollner

V Osoblaze hovořil redaktor s důchodcem Vladimírem Kudelou. Ten potvrdil, že exekuce jsou opravdu problém. Obyvatelé prý nemohou řešit svou finanční situaci dojížděním za prací, protože by utratili 2000 korun měsíčně za autobusy či jinou dopravu. Víc se jim vyplatí brát dávky. Orlová se zase se soumrakem hornictví stala údajně velkou noclehárnou, odkud lidé vyjíždějí za prací. V Novém městě na Moravě pro změnu prý nikoho exekuce netrápí a ve městě je vysoký podíl věřících. Říčany jsou pak podle reportáže místem pro rodiny, které chtějí žít v komfortu, u lesa, ale přesto poblíž města.

Anketa

Vadí vám, že Michal David dostane od Zemana státní vyznamenání?

12%
88%
hlasovalo: 13961 lidí

Sociolog Daniel Prokop říká, že lidé v těchto lokalitách jsou si, i přes rozdíly v tom, koho volí, docela podobní. „Nejsou to žádní radikálové,“ prohlašuje. Zda volíte SPD nebo SPOZ prý hodně záleží na pocitu z regionu. Důchodce z Osoblahy tvrdí, že když se setkal s Tomiem Okamurou, předsedou SPD, měl z něho příjemný pocit. „Říkáte si, to není frajer napudrovanej,“ vyjádřil se o předsedovi SPD. Pak také hovořil o sociálně nepřizpůsobivých, kterých je v Osoblaze také dost. „Ti nám tady dělají pěknej binec. Není na ně metr vůbec v ničem, jezdí tady bez řidičáku,“ přibližuje poměry v obci poblíž Polska důchodce. Sociolog souhlasí, že řešení předlužení je spolu se zlepšením dopravy nutné pro zlepšení situace. Nejedná se prý jenom o sociálně nepřizpůsobivé.

Prokop také prohlásil, že důvod, proč se v Osoblaze hlasuje pro SPD, KSČM a jiné „extrémnější strany“ a je malá účast, je omezená důvěra ve vývoj společnosti. V obcích, kde je naopak silná věřící komunita, prý naopak není takový sklon k volení „radikálních“ partají, protože ten je údajně závislý na tom, že máte informace „odněkud“ a nemluvíte o nich s ostatními lidmi.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

V Orlové dostali podle reportáže Zemanovci 5,7%. Podle sociologa je to ironické, protože problémem ve městě jsou exekuce a systém exekucí, který mnoho lidí ožebračil, vznikal za vlády tehdy premiéra Zemana, tvrdí sociolog a dodává, že Zemana též podporovali exekutoři a v jeho okolí jsou lidé, kteří v této oblasti podnikali. Nakonec dodal, že pokud by se člověk z Říčan odstěhoval například do Orlové nebo do Osoblahy, změnilo by se prý i jeho chování ve volbách.

Celá reportáž ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…