Čaputová, strašná hanba. Prezidentka burcovala proti Rusku, pak se zjistilo, kde jí to napsali

03.02.2022 16:44 | Ze sítí

Zuzana Čaputová má ostudu i mezi lidmi, kteří jí aspoň trochu fandili. Postačil k tomu jeden projev nabádající k podpoře Ukrajiny a pozvání vojsk NATO na východ Slovenska. Ukázalo se totiž, že projev hlavy státu byl napsán na počítači poslance jejího bývalého hnutí, který má za sebou pestrou minulost v barvách NATO. Prezidentka tvrdí, že jde o nedorozumění.

Čaputová, strašná hanba. Prezidentka burcovala proti Rusku, pak se zjistilo, kde jí to napsali
Foto: Repro ČT24
Popisek: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Slovensko v lednu řešilo kauzu obranné dohody s USA, kterým měla být garantována zvláštní práva na dvou vojenských letištích výměnou za financování jejich rekonstrukce. Proti se kromě parlamentní opozice postavil i generální prokurátor, který upozorňoval na právní nejasnosti kolem dodržování slovenských zákonů ze strany amerických vojáků.

Ministr obrany vzkázal, že prokurátor je agent Moskvy a Hegerova vláda smlouvu prosazuje.

Politická scéna ale není jednotná, dva předsedové sněmovních stran, z toho jedné vládní, vyzvali prezidentku Zuzanu Čaputovou, aby smlouvu dala posoudit Ústavnímu soudu. Prezidentka ve dnech, kdy se o smlouvě debatovalo v parlamentu a scházely se protesty na náměstích, mlčela.

Vyjádřila se až v tomto týdnu, když téma spojila s projevem na podporu Ukrajině proti Rusku. Když v úterý prezidentka vystoupila před národ, vyzvala jej: „Nedělejme kompromis v tom, co je principiální, tedy že každá země, včetně Ukrajiny, má právo se rozhodnout, kam chce patřit.“ Když toto právo bude upřeno Ukrajině, hrozí prý, že jej jednou ztratí i Slovensko.

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Rusko si podle Čaputové brousí zuby nejen na Ukrajinu, ale i na Slovensko a Česko. Proto usiluje o to, aby „závazek Aliance, že nám přijde na pomoc v případě krize, zůstal jen na papíře“.

Z toho následně nepřekvapivě dovodila, že je v zájmu Slovenska, aby spojenecké jednotky posílily obranu slovenské východní hranice a celé východní křídlo NATO.

Část opozice šokovalo militaristické ražení projevu, který prezidentka pronesla.

 

 

Projev po přečtení v televizi prezidentská kancelář rozeslala do médií. A ta zjistila překvapivou skutečnost. Z metadat souboru, který prezidentčin projev obsahoval, se zjistilo, že byl psán na počítači poslance Tomáše Valáška.

To je pestrobarevná postava slovenské politiky. Bývalý velvyslanec u NATO, předtím dvacet let působil v pestré škále mezinárodních think-tanků a organizací, nejčastěji v Bruselu nebo v Londýně. Jako svou Alma mater uvádí George Washington University. Jak připomněl opoziční poslanec Luboš Blaha, Valášek byl dlouhé roky také zaměstnancem americké neziskovky Carnegie.

Do parlamentu byl zvolen za hnutí Za lidi Andreje Kisky, ovšem opustil jej poté, co ve vládě nezablokovalo nákup vakcíny Sputnik. Od té doby je poslanec Valášek členem hnutí Progresivní Slovensko, domovské strany prezidentky Čaputové. To ve volbách neuspělo, tak shání poslance tímto způsobem.

Fakt, že byl prezidentčin projev napsán na počítači poslance a jednoho z největších slovenských jestřábů, vysvětlovala prezidentská kancelář tak, že projev byl napsán v souboru, který původně obsahoval podklady, jež pro prezidentku zpracovávala Valáškova manželka, která je u Zuzany Čaputové poradkyní, a domácí počítač využívá společně s manželem.

Sám Valášek sdělil, že si projev napsaný na jeho počítači manželkou četl, ale nepsal.

Zapojení bývalého velvyslance při NATO do tvorby prezidentského projevu, který plédoval za co největší slovenskou loajalitu severoatlantické organizaci, vyvolal na slovenské scéně rozruch i mezi politiky, kteří jsou normálně Zuzaně Čaputové loajální. Včetně ministra financí a bývalého premiéra Igora Matoviče, který se posmíval, že prezidentka slibovala, jak bude nadstranická a jaká je to strašná hanba.

Hnutí Smer, které se postavilo proti smlouvě s USA, v tom vidí jen další pokračování tlaku jedné lobbistické skupiny. Jeho poslanec Luboš Blaha poznamenává, že i když Zuzanu Čaputovou nikdo nepodezíral z vlastních originálních myšlenek nebo z přehledu o světovém dění, toto je skutečně příliš.

„Celé Slovensko vidí v přímém přenosu, že projevy prezidentky jsou výtvorem amerických sorosovských kádrů,“ dodává poslanec Blaha s tím, že Zuzana Čaputová zjevně nesvede více než uboze předčítat a prokládat to vzdechy.

„Slovensko nikdy nemělo tak prázdnou hlavu státu a to Kiska v této disciplíně také exceloval,“ uzavřel Luboš Blaha.

Sám poslanec Valášek reaguje vtipy na sociálních sítích, že shání urychleně druhý počítač do rodiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…