Cena za Irák a Afghánistán: USA prohrají s Čínou. Na moři už nevládnou

08.04.2024 8:01 | Monitoring

V České republice je pozornost soustředěna na konflikt na Ukrajině, nicméně hlavním soupeřem USA zůstává mnohem ekonomicky výkonnější Čína. Podle kapitána Johna Konrada není americké námořnictvo na konflikt s ní připraveno. Už teď je menší než to čínské a hlavně, Čína má 250krát větší kapacitu pro stavbu lodí. Důvod? Amerika prý udělala klasickou chybu, bojovala pozemní válku v Asii. A ne jen jednu. Což si mohla dovolit jen kvůli tomu, že osekala námořnictvo, což se jí dnes nevyplácí, jako například při řešení následků spadlého mostu v Baltimore.

Cena za Irák a Afghánistán: USA prohrají s Čínou. Na moři už nevládnou
Foto: Repro X
Popisek: Loď amerického obchodního námořnictva

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17548 lidí
Kapitán John Konrad je zakladatel společnosti gCaptain a také autor knihy Fire on the Horizon, která pojednává o katastrofě na ropné plošině Deepwater Horizon. Pravidelně se vyjadřuje o námořních tématech na sociálních sítích, v poslední době zejména o tragédii v Baltimore, při které po nárazu lodi spadl most.

Podle Konrada by Čína dokázala most z kanálu odstranit za pouhé týdny, ale jak uvedl prezident Biden, armádním inženýrům  to zřejmě potrvá měsíce. Z toho kapitán viní „mafii z West Pointu“, tedy z vojenské akademie americké armády.

„Je pravda, že mosty jsou zodpovědností armádního sboru inženýrů, ale ti jsou tak špatně připravení, že to hodili na námořní lodní záchranu. Ta je ale tak nefunkční, že to museli předat americké filiálce evropské společnosti, která si za velké peníze půjčuje soukromé vybavení. Vybavení, které je slabé a malé oproti tomu, co tato evropská společnost má v zámoří,“ říká Konrad s tím, že to je chyba americké armády a „mafie z West Pointu“ zničila námořní sílu Spojených států.

Odkazuje se na film Princess Bride, kde jedna z postav říká: „Klasická chyba. Jako třeba nechat se zatáhnout do pozemní války v Asii.“ A podotýká, že USA nebojovaly v Asii jednu pozemní válku, ale hned dvě, tedy v Iráku a Afghánistánu. „A jak jsme si to mohli dovolit? Vytunelovali jsme naše námořní schopnosti,“ míní Konrad. Případnou válku s Čínou, jejíž bojové možnosti se stále zvyšují, je prý možné vyhrát jen jedním způsobem, a to stejným, jako ve druhé světové válce. Tedy loděmi a námořní pěchotou, kdy letectvo a armáda budou hrát druhořadou roli.

Problém ale dle Konrada je, že současný a minulý ministr obrany pocházejí z West Pointu. A dvě desetiletí pozemních válek zdecimovaly schopnosti USA na moři, protože biliony dolarů byly odkloněny na armádu právě lidmi z West Pointu.

Kapitán se ptá, zda teď, když jsou pozemní války USA u konce, se armádní sbor inženýrů podílí na obnově loděnic a mostů, zda armáda obnovuje flotilu pro vytahování vraků a zda spolupracuje s námořnictvem. Sám si odpovídá, že nikoliv. Naopak, za současného ministra obrany Lloyda Austina jsou naopak všechny námořní projekty zpožděné.

Konrad podotýká, že americké námořnictvo nemá žádné lodě v rezervě, americká pobřežní stráž už má jen jeden funkční ledoborec, záchranné lodě amerického námořnictva jsou také skoro pryč, námořní stavbaři mají jen 7 000 lidí, některá odvětví námořnictva zanikla úplně, jiná mají podstav, u některých je většina lodí stará padesát let nebo víc, jiná své lodě na rozkaz ministra obrany prodaly. A Konrad varuje, že další na řadě jsou letadlové lodě a ponorky. A pokud „mafie z West Pointu“ vyhraje, tak USA další válku v Asii prohrají. Ale nikdo prý nemá odvahu se proti nim postavit, protože by si zničil kariéru.

Opírá se o tabulku, kterou námořnictvo zveřejnilo a dle které mají různé projekty zpoždění od jednoho roku až po tři roky.

Dodává, že on si může kritiku ministra obrany dovolit, protože americké obchodní loďstvo, které například dopravuje výbušniny pro americkou armádu v zámoří a u kterého John Konrad slouží, je už tak osekané, že už nemá co ztratit.

Mimo jiné se také vyjádřil o čínském námořnictvu. „Čínské námořnictvo má teď více lodí než to americké a jejich schopnost stavět lodě je 250krát větší.“ Podotkl, že další válka se bude vést tím, co se postaví dnes. „Pokud budeme stavět tanky, tak budeme muset bojovat na zemi. Pokud postavíme lodě, můžeme chránit obchodní cesty a bojovat na moři (a můžeme zabránit Číně, aby se dostala až k našim zámořským základnám),“ říká s tím, že nejde jen o USA, ale i spojence v regionu, jako jsou Japonsko, Filipíny, Nový Zéland a Austrálie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

USA vedou nespočet válek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTen vzadu , 08.04.2024 11:10:28
Ovšem s relativně slabým protivníkem a i tak nejsou schopné získané území dlouhodobě udržet. Když se na to podíváme z širšího pohledu, tak je vysvětlení jednoduché: nechtějí je tam. A tak je to vždy. Tedy pokud se někdo chová jako dobyvatel, spláče nad výdělkem. Někdy to trvá třeba i stovky let, jenže pokaždé to praskne. USA, stejně jako NATO zkrátka ignorují místní obyvatelstvo. Podle toho to také vypadá. Vedou zbytečné války. Ono vlastně takřka všechny války byly zbytečné - narážím na tu druhou, světovou. Přesto píchají do pomyslného vosího jak blázni. Nejen v Číně. S USA se stalo to, co u nás vidíme ve zrychleném režimu - ignorace vlastního obyvatelstva a firem, vytvoření údajného nepřítele a ekonomická sebedestrukce vlastního státu jen proto, aby si mohli předávat diplomy a medaile, plácat se po ramenou a dojit nejen vlastní rozpočet jménem k tomu vytvořené politické (!) ideologie. Pak nemohou ustoupit, protože si to sami zakázali a bojí se jakési prohry. Ne však vlastní země, ale své vlastní. Ono totiž jedna věc je více než peníze - moc.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…