Cenzura, která má projít rychle a nenápadně. Podílí se na ní i dáma z „vnitráckého centra“

18.07.2022 15:56 | Komentář

Už i mainstreamovými médii probleskla aktuálně zpráva, že naše vláda se po další v dlouhé řadě svých lží uchyluje k otevřené cenzuře nepohodlných informací a patrně též jejich nositelů. Čteme o tom dokonce i na serveru iROZHLAS, který lze považovat víceméně za „vládní vlnku“, oficiální tlampač jediných správných a nepochybných sdělení.

Cenzura, která má projít rychle a nenápadně. Podílí se na ní i dáma z „vnitráckého centra“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

K tomu vládnímu lhaní: ještě letos v dubnu popíral ministr vnitra Vít Rakušan zprávy, které si štěbetali tehdy už i vrabci na střechách o tom, že vláda chystá speciální zákon „proti dezinformacím“. Říkal tehdy doslova: „Represivní kroky v podobě přípravy nové legislativy jsou až nejkrajnějším řešením, o kterém v tuto chvíli vedeme pouze teoretickou diskusi.“ Bylo to v reakci na masivní kritiku faktu, že vláda, bezpečnostní služby a soukromý provozovatel NIC.cz vypnuli řadu webů, které kdosi bez jediného argumentu označil za dezinformační. Tato státem řízená zvůle čelila logické otázce: podle jakého předpisu či zákona vláda ve spolupráci s tajnými službami a soukromníky zakazuje vybraná média? Není to náhodou protiústavní? Je, zněla jediná možná odpověď. A tak se vláda rozhodla zákon vyrobit, přijmout a aplikovat, ačkoli prý o tom vedla „pouze teoretickou diskusi“. O tom, že zákon je v přípravě, už o měsíc a půl později informoval Deník N.
 
Že naše vláda lže, na to jsme si už zvykli. Že koná za zády veřejnosti a proti jejím zájmům, také. Zbývá tedy otázka, koho si bere ku pomoci. Nový zákon „proti dezinformacím“ vzniká v gesci Ministerstva vnitra, jemuž velí Vít Rakušan, kterému zřejmě nestačí být terčem veřejného posměchu a opovržení díky pozoruhodné činnosti svých kolegů Farského, Polčáka, Gazdíka či Hlubučka. Je to týž Vít Rakušan, který sveřepě odmítal přiznat, že se na této restriktivní a cenzurní legislativě pracuje. Takže další zářez na pomyslné pažbě ostudy STAN.
 
Zákon, který má umožnit dosud zcela protiprávní blokování vybraných webů, vzniká na půdě Ministerstva vnitra. To k jeho přípravě přizvalo jen zástupce bezpečnostních složek, veřejné konzultace se konat nebudou. Podle iROZHLASU citujícího Hanu Malou z tiskového oddělení Ministerstva vnitra je text předpisu už připravený a „byl v současné době poslán koaličním partnerům k připomínkám“. Otázkou tedy stále zůstává, kdo se na přípravě zákona podílel. Jestli kromě ministerských úředníků řešili novinku v právním řádu také zástupci odborné veřejnosti, médií či technologických firem, které by pak případnou blokaci měly provádět. Nebo snad neziskoví bumbrlíčci provádějící provládní agitaci za veřejné  peníze? Jednoduše řečeno: jaký tým se na přípravě podílel. Z Ministerstva vnitra vypadlo jediné jméno: Karla Bačkovského z odboru bezpečnostní politiky ministerstva.
 
Server iROZHLAS cituje také Evu Romancovovou, která v roce 2017 stála u vzniku cenzurního oddělení na MV, tzv. Centra proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH). Dnes její jméno vidíme na pozici provozní ředitelky Deníku N. Kdybychom chtěli uvést nějakou historickou analogii, tak před rokem 1989 vycházel týdeník Signál, který měli také v gesci „vnitráci“, konkrétně StB. Jeden kolega, který si tam kroutil začátečnická novinářská léta, mi vyprávěl, že to tam měli hezky transparentní. Zatímco civilní zaměstnanci měli výplatní termín, tuším, dvacátý den v měsíci, estébáci v redakci už patnáctého. Pořádek holt muší bejt... Jakpak to asi mají s výplatami v Deníku N? Ale to jen na okraj.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…