Cenzura známých autorů u Bakaly. Rána za ranou. Padají velmi vážná slova

12.11.2021 22:58

Mezi autory na serveru Aktuálně.cz, které postihla výzva šéfredaktora Aktuálně.cz Josefa Pazderky, varující před zmrazením jejich blogů, pokud nepřestanou publikovat informace o covidu-19 a očkování, se kterými Pazderka nesouhlasí a označuje je za „neověřené a zavádějící“, je kromě doktora Hnízdila a režiséra Jana Tománka i advokátka Jana Zwyrtek Hamplová. „Nikdy by mne v listopadu 1989 nenapadlo, že za 30 let budeme opět bojovat s cenzurou,“ zarazilo počínání šéfredaktora Aktuálně.cz advokáta Zdeňka Koudelku. A i další blogeři začínají vyzývat k odporu.

Cenzura známých autorů u Bakaly. Rána za ranou. Padají velmi vážná slova
Foto: archiv J. Zwyrtek Hamplová
Popisek: Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36256 lidí
Cenzura názorů týkajících se očkování a nemoci covidu-19 na serveru Aktuálně.cz postihla autory píšící o těchto tématech s vysvětlením od šéfredaktora Josefa Pazderky v dopise, v němž jmenovaným přispěvatelům píše, že – dle něho – šíří neověřené a zavádějící informace o koronaviru a očkování. A pokud nedojde k odstranění textů, jež mu vadí, vyhrožuje šéfredaktor Aktuálně.cz, že kvůli „porušení kodexu blogera Aktuálně.cz“ dojde ke zmrazení jejich blogů.

„V rámci pravidelného monitoringu narážíme na Vašem účtu opakovaně na příspěvky, které šíří dezinformace o koronaviru i další extrémní názory. Doba je mimořádná, během epidemie koronaviru umírají lidé a Aktuálně.cz jako zodpovědné médium dělá maximum pro to, aby na svých stránkách – včetně blogů – prezentovalo ověřené a vědecky podložené informace,“ píše šéfredaktor webu v dopise.

Doktor Jan Hnízdil se kupříkladu dostal do problémů za jeho článek: „Rozkaz zněl jasně: děsit, dusit, testovat, očkovat, cenzurovat! Za každou cenu!“ V tomto článku Hnízdil uvádí, že covid není medicínský problém, ale „jde o zneužití viru (a víry) k mocensko-ekonomicko-politickým účelům“.

„S ohledem na shora uvedené Vás žádáme o urychlené odstranění těchto příspěvků a zdržení se podobné praxe v budoucnu. Pokud se tak nestane, budeme nuceni sáhnout k dočasnému zmrazení Vašeho blogerského účtu, případně k jeho úplnému uzavření, což bychom činili velmi neradi,“ píše mu za to Pazderka.

Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová se kvůli tlaku ze strany šéfredaktora Aktuálně.cz rozhodla se svými čtenáři rozloučit, a to s článkem týkajícím se právě covidu-19 a očkování.

Současná situace je podle ní podobná té na palubě potápějícího se Titanicu. „Pokud ale necháme loď plout, a budeme dál tančit při hudbě, kterou nám hrají všichni ti Vojtěchové, Arenbergerové, Blatní, Prymulové, Svrčinové a další jim podobní, a nekoukneme se včas do podpalubí, jaká je realita, půjdeme k totalitnímu dnu. Všichni. Jen namísto stranických knížek budeme nosit všemožné ‚dobrovolné‘ certifikáty,“ varuje advokátka ve svém posledním článku.

Píše, že nyní tu již máme „zakázané věty“ a „pravda se nazývá dezinformací a dezinformace pravdou“, a když ani to nezafunguje, tak dle ní nastoupí tvrdá cenzura. „Člověk si v listopadu 1989 říkal, že ty totalitní praktiky vymřou po meči, a ono ne. Vrací se, a k mému údivu tentokrát ze západu. A lidé chtějí mít klid – jak pro podobný klid vstupovali kdysi do partaje,“ míní.

Podle ní vakcína nefunguje, jak se hlásalo a „ti, kteří se nechali očkovat, chrání pouze sebe, a to ještě ne vždy“. „Vakcína nebrání nákaze, nebrání onemocnění, a na rozdíl od původních očekávání její účinek funguje jen pár měsíců. Z jedné dávky byly dvě, teď už tři, a co bude dál, se prostě neví. Aby se to celé nezhroutilo jako domeček z karet, opět se to zakrývá nedůvodným sebevědomím a arogancí a útoky – třetí dávka vše vyřeší, a kdo ji nepodstoupí... Známe to. Ale jako nebyla pravda to, že očkovaní už nikdy neonemocní, a že očkovaní už nikdy nikoho nenakazí, není pravda ani toto tvrzení o třetí vakcíně. Kdo na to poukazuje, je ale opět označován za dezinformátora. Přitom nejvyšší dezinformační kampaň byla ona slavná tečka, ze které je dnes otazník s vykřičníkem,“ rozepisuje se advokátka k tomu, jak se mění oficiální informace o působení vakcín.

Dle Zwyrtek Hamplové nyní „mocní zjistili, že to, co hlásali, se hroutí jak domeček z karet“, a tak bylo nutné najít viníka, jímž mají být neočkovaní. „Zkrátka politikové, aby ochránili sami sebe před hněvem milionů podvedených, to hodí na ty, kteří jim na ty řeči o tečce neskočili. Skončí to u soudu, a je to dobře,“ píše.

Varuje – protože je očkování proti covidu-19 představováno jako dobrovolné – tak za následky očkování nese zodpovědnost každý občan, čímž si dle ní „stát myje ruce“. A podobné to má být i s dalšími opatřeními. „Vědí to všichni, že za stát nasazují krk?“ táže se k tomu.

„A perlička nakonec. V tomto týdnu byl zveřejněn jednou kolegyní právničkou dokument, ve kterém se jí odpovídá na dotaz ohledně očkování poslanců, a to tak, že tento údaj nemůže být sdělen, protože jde o citlivý osobní údaj. Poslanci jsou patrně jiný druh člověka, tedy ten když půjde na kávu, nemusí nic, a u vstupu do sněmovny je taky asi nikdo nešikanuje, že je jinak vyhodí z práce, když se nenaočkují...“ dodává ještě advokátka.

Po rozloučení Hamplové se svými čtenáři se k odstavení některých autorů z blogu Aktuálně.cz vyjádřil i advokát Zdeněk Koudelka. Co jej zaskočilo, je, jak server k informacím ke covidu-19 a ke krokům vlády přistupuje. „Ať si každý sám rozhodne, zda lze důvěřovat úřadu, který opakovaně jednal nezákonně a nesmyslně. Kladu si jen otázku, proč Aktuálně.cz, které jinak kritizuje vládu Andreje Babiše, odkazuje na stránky ministerstva opakovaně soudem uznaného za původce nezákonných opatření?“ táže se.

Vyvolalo to prý v něm paradoxní vzpomínky. „Vzpomněl jsem si na slova prezidenta Miloše Zemana o Bakalově mediálním impériu. A vzpomněl jsem si na název knihy Andreje Babiše ‚Sdílejte, než to zakážou!‘. Protože jsem poslední rok bojoval proti nezákonným opatřením Babišovy vlády a Ministerstva zdravotnictví, nenapadlo mne, že nakonec budu používat název jeho knihy pro ochranu svobody slova,“ jmenoval. „Nikdy by mne v listopadu 1989 nenapadlo, že za 30 let budeme opět bojovat s cenzurou,“ dodává.

A k „odstavení“ trojice autorů zanechal vyjádření též analytik a podnikatel Jaroslav Kuchař. „Zdá se, že nástup totality vyznačující se arogancí moci, omezováním svobody slova, šikanováním a diskriminací lidí s jiným názorem přechází do aktivní fáze,“ vyjádřil se.

Dodává, že pokud bude Pazderkův dopis naplněn, tak odejde také a vyzývá, aby tak učinili i další přispěvatelé na blogu Aktuálně.cz. „Texty výše uvedených autorů jsou dlouhodobě vnitřně konzistentní, argumentačně, právně i medicínsky podložené, závěry logické. Nejedná se o žádné slátaniny nebo prvoplánové hoaxy. Rozhodně splňují kodex blogera a argumenty pana šéfredaktora jsou jalové. Aktuálně se tímto činem zařadí mezi média plně poplatná režimu a aktivně prosazující nástup totality,“ míní Kuchař.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…