Česká vakcína proti covidu už asi nebude zapotřebí, myslí si garant projektu. Takže co dál?

23.06.2021 22:20

Vládu čeká rozhodování, zda podpoří další vývoj české vakcíny proti infekci SARS-CoV-2, nebo zda projekt, který dosud stát stál asi 4,3 milionu korun, ukončí. Podle garanta tohoto projektu, vakcinologa a předsedy Odborného spolku pro očkování Marka Petráše vývoj vakcíny už asi není zapotřebí. V rozhovoru pro Novinky.cz ale uvedl, že právě česká vakcína by mohla lépe ochránit před mutacemi či variantami viru.

Česká vakcína proti covidu už asi nebude zapotřebí, myslí si garant projektu. Takže co dál?
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: RNDr. Marek Petráš, PhD

Jak to dopadne s vývojem české vakcíny, to je podle Petráše stále ve hvězdách. „Nemám žádné informace, je to na mrtvém bodě. Probíhají nějaká jednání, ale zatím bez výsledků,“ uvedl.

Vypadá to, že na nedostatek vakcín si nyní Češi stěžovat nemohou; od července by se měly očkovat i děti od 12 let. Je tedy vůbec vývoj tuzemské vakcíny zapotřebí?

  • Celý rozhovor ZDE

Vzhledem k tomu, že Česko nedostatkem vakcín už netrpí, může se vývoj české vakcíny jevit jako zbytečný. „Samozřejmě se to jeví jako zbytečné, ale může se stát, že bude nedostatek očkovací látky v budoucnosti. Nevíme, jak vakcíny dopadnou v boji s mutacemi koronaviru. Virus se vyvíjí dál. To, že vakcíny stačí dnes, neznamená, že budou stačit za rok nebo za dva,“ podotkl.

„Podle stávajících modelů mi nepřipadá nezbytně nutné očkovat posilující, třetí dávku vakcíny na podzim. Ale výhledově asi potřeba bude. I proto neumím říci, jak moc je potřeba mít vlastní vakcínu,“ pokračoval.

Česká vakcína by podle něj mohla pomoci v boji proti různým mutacím či variantám. Její výhody spočívají v tom, že šla konzervativní cestou. „Je to inaktivovaná vakcína. Ta s sebou nese všechny účinné složky viru, které jsou schopné povzbudit imunitní systém, aby vytvořil protilátky, a to nejen proti S-proteinu, ale i proti zbývajícím strukturálním proteinům. To by mohlo vytvořit širší ochranu, která pak nemusí být tak citlivá na mutace koronaviru,“ vysvětlil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…