České uhlí mizí v Polsku, ale také na Slovensku, v Maďarsku, Německu nebo Srbsku. Způsobuje to problémy hlavně teplárnám

03.12.2022 19:45

Podle údajů Českého statistického úřadu například objem vývozu do Polska vzrostl sedminásobně. Mezi další významné dovozce českého uhlí patří Slovensko, Maďarsko, Německo a Srbsko.

České uhlí mizí v Polsku, ale také na Slovensku, v Maďarsku, Německu nebo Srbsku. Způsobuje to problémy hlavně teplárnám
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hnědouhelný lom Československé armády nacházející se v severočeské hnědouhelné pánvi

Některé teplárny mají problém se zásobováním palivy. To by mohl být zásadní faktor, který ovlivní započatou topnou sezónu. Problémy s dodávkami uhlí nám popsal ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek. Na rozdíl od předchozích let to budou mít teplárníci nadcházející podzim, zimu a začátek jara těžší.

„Jsou napjaté dodávky všech možných paliv. A není to jen plyn, ale i uhlí a biomasa,“ vysvětluje Hájek. „Nedostatek jednoho paliva se přelévá do těch dalších, kterými se ho snažíte nahradit. Jakmile vám chybí jedno palivo, tak zase chybí to další.“ dodává Hájek.

Nedostatkovým zbožím se můžou stát i dřevo a uhlí, jimiž aktuálně teplárny i domácnosti nahrazují plyn, který je drahý. Nouze je způsobena hlavně nárůstem poptávky. Přesto Hájek doufá, že uhlí bude během topné sezóny dostatek a že teplárny budou mít čím topit.

Je třeba docílit toho, aby uhlí dostali ti nejpotřebnější. „Elektřiny máme relativně dost, ale jsou teplárny, které už hlásí problémy se zásobováním. Je potřeba to urgentně řešit,“ říká Hájek.

Podle statistiky Ministerstva průmyslu a obchodu vzrostl vývoz hnědého uhlí za letošní rok téměř o trojnásobek oproti minulému roku. Zatímco loni se od ledna do září vyvezlo do zahraničí 242 tisíc tun, letos to bylo za stejné období už 648 tisíc tun.

Teplárenské sdružení žádá ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu, aby problémy v teplárenství řešil.

Problém sehnat uhlí mají nejen rodinné domy, ale i teplárny. Jak je to možné, když těžba hnědého uhlí letos vzrostla oproti loňsku o 20 procent? Kde mizí uhlí, obvykle používané v teplárnách? Tuto otázku si teď kladou firmy, města i odborníci.

Sklady s uhlím zejí prázdnotou, dodávky mají zpoždění, objednané množství se neplní. Teplárny, které používají k výrobě tepla hnědé uhlí, mají problémy. Kvůli potížím s dopravou a kvůli vysoké poptávce po uhlí teplárny nemají dostatek paliva. Přitom těžařské společnosti v České republice podle poslední statistiky Ministerstva průmyslu a obchodu vyprodukovaly od ledna do září 24 milionů tun hnědého uhlí, což je v meziročním srovnání o 20 procent více.

Kde tedy končí miliony tun uhlí, které se vždy používalo především na výrobu tepla?

Velkou část hnědého uhlí spálily v kotlích uhelné elektrárny. Nedostatek plynu a jeho vysoká cena přiměly energetické firmy vyrábět víc elektřiny z uhlí. To však způsobuje těžké chvíle teplárnám. Ty přitom nechtějí více tun, jen obvyklé množství, přesto mají problémy a musí hledat jiné alternativy, většinou dražší.

Paradoxem je, že smlouvy se plní, obsahují totiž rozmezí a dodavatel se drží nejnižšího možného objemu dodávek. Na tak malé množství ale teplárny nejsou připravené, nikdy dříve taková situace nenastala. Teplárenské sdružení ČR potvrzuje, že situace je vážná. Zásoby se tenčí a v mrazech se mohou teplárny ocitnout bez uhlí.

Vázne totiž také doprava.

Důvodem potíží jsou podle dopravců přetížené železnice, jejich stav a výluky. Největší nákladní dopravce v zemi ČD Cargo uvedl, že má v oběhu na energetickém uhlí více než dvojnásobek vozů oproti roku 2021. Přesto to nestačí. Hrozící uhelnou krizi už řeší na ministerstvech, připravují zvláštní režim, kdy by nákladní vlaky převážející strategické energetické suroviny dostávaly přednost před osobními. Podobné řešení už zavedlo Německo. To však může způsobit zpožďování osobních vlaků, které už teď mají problémy dodržovat stanovené časy.

Třetím faktorem, který způsobuje nedostatek paliva pro tuzemské teplárny, je zvýšený export uhlí z Česka do jiných zemí. Podle statistiky MPO vzrostl vývoz hnědého uhlí na takřka trojnásobek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

idiotská sankční politika, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseopdns , 03.12.2022 22:21:34
ze sankcí na ruské potrubní energie profitují jedině Američani, Rusko to moc nepocítí, přesměrují trubky do Asie a Evropu čeká jen bída smadlavevé ovzduší a ekonomický propad a naštvaní nespokojení občani.Kdyby nedělali Evropští vazalští politici kazisvětským Američanům lokaje a přednostně hájilí zájmy svých zemí ,neprovokovali Rusy neustálými manévry u jeho hranic a nezbavili Ukrajinu neutrality tak mohl být v Evropě i nadále klídek,pohoda prosperita..

|  6 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…