Česko nepřistoupí ke globálnímu paktu o migraci, rozhodla vláda

07.11.2018 9:30

Vláda na svém dnešním jednání rozhodla, že Česká republika nepřistoupí ke globálnímu paktu OSN o migraci. Premiér Andrej Babiš (ANO) proti němu vystupoval delší dobu.

Česko nepřistoupí ke globálnímu paktu o migraci, rozhodla vláda
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Migranti pronikli přes bariéru španělské enklávy Ceuta v Maroku na severu Afriky.

„Mně se ten pakt nelíbí. Čekám, že přijmeme koaliční rozhodnutí,“ řekl premiér již v minulosti.

„Globální kompakt k migraci je právně nezávazný dokument, to bylo jasně zdůrazněno v textu dokumentu na základě požadavků EU, na tom se nic nezměnilo. Tento 34stránkový text, který je připraveno podepsat přes 180 zemí světa, budí však často spoustu emocí, a to ne vždy zaslouženě. Je nicméně fakt, že ne všechny naše výhrady byly akceptovány. Nelibí se nám například nejednoznačné rozlišení mezi nelegálními a legálními migranty v otázce sociálních práv nebo fakt, že kompakt nezmiňuje i nucené návraty nelegálních migrantů. ČSSD chápe nálady u české veřejnosti a vláda by je měla vyslyšet. Z procesu vyjednávání kompaktu bychom tedy měli vystoupit, jako to udělaly Spojené státy, Maďarsko a Rakousko,“ poznamenal ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD)

„Věřím, že dokážeme, a to bude úkol pro českou vládu, náš postoj řádně obhájit tak, aby nás zahraniční partneři pochopili a aby nás toto rozhodnutí neizolovalo v situaci, kdy přes 90 procent všech států chce kompakt naopak přijmout. Zároveň je třeba si uvědomit, že zvládání migrace v 21. století je nemožné bez efektivní mezinárodní spolupráce. Globální oteplování může způsobit masivní migraci a malý stát jako ČR této migrační krizi bude jen těžko čelit sám v izolaci. Chceme, aby se ČR aktivně účastnila takových forem mezinárodní spolupráce, které pomohou omezit nelegální migraci, včetně boje proti pašeráckým sítím, umožní lepší ochranu hranic a zlepší mezinárodní pomoc v zemích postižených válkou nebo humanitární katastrofou,“ uzavřel.

Text nezávazné dohody, která by měla zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, schválila OSN předloni. Od dokumentu, který bude v prosinci oficiálně přijat v Marrákeši, loni odstoupily Spojené státy americké. Výhrady k paktu mají i Polsko, Itálie či Japonsko.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…