Český velvyslanec při NATO: Bez USA nemůže NATO existovat. Trump jedná bezprecedentně

13.07.2018 14:59

Stálý velvyslanec ČR při NATO Jiří Šedivý poskytl rozhovor pro Seznam Zprávy. Odmítl mimo jiné to, že bychom byli lokajové. A zdůraznil, že bez USA nemůže NATO existovat. „Trump jedná bezprecedentně,“ sdělil Šedivý.

Český velvyslanec při NATO: Bez USA nemůže NATO existovat. Trump jedná bezprecedentně
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Ten v rozhovoru práci Aliance vysvětlil blíže. Mimo jiné řekl to, že všechna rozhodnutí v NATO jsou rozhodnutím všech členů. Zablokovat cokoliv může i ten nejmenší stát. 

Na summitu NATO v Bruselu vyčníval především americký prezident Donald Trump, jenž mimo jiné žádal spojence, aby na obranu dávali od ledna 2 procenta HDP. Podle Šedivého je v rámci NATO několik bolestných bodů, jež se zužují na obavy z toho, co řekne a udělá Donald Trump. „Zapomíná se na dobrou agendu, kterou máme už dlouhou dobu předjednanou,“ poznamenal s tím, že bez USA by NATO nemohlo existovat. 

„Politika USA je od nástupu Donalda Trumpa velice jasná. Jeho dvě velké priority – jsou to právě výdaje na obranu a druhou prioritou je žádost o zvýšení činnosti NATO v boji proti terorismu,“ podotkl Šedivý.

Původní text ZDE

Doporučení ke dvěma procentům, které Trump nyní dal, tak podle Šedivého není nic nového, neboť takovéto výdaje odpovídají dlouholeté zkušenosti.

Šedivý se pak vyjádřil i k nové vládě Andreje Babiše (ANO) a k zahraničním misím českých vojáků. Podle něj vyslání jednotek do Pobaltí je rozhodnutí, které schválil i prezident Miloš Zeman. „Je to na pozvání několika spojenců,“ podotkl s tím, že on se o další směřování Česka neobává. A to proto, že vnímá jednoznačnou kontinuitu zahraniční politiky i politiky v rámci Aliance. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…