Chaos, cirkus, ostuda: ODS představila předvolební plakáty. Kritizovat bude Babiše i Sobotku

29.05.2017 14:38

ODS, která se do voleb na podzim chystá s podporou strany Soukromníků, na tiskové konferenci konané 29. května představila předvolební plakáty. Kromě těch pozitivních vyzdvihujících program a krajské lídry kandidátek se zaměří i na negativní dle jejich slov „srovnávací“ kampaň. Hlavní a nechtěnou roli v ní téměř s určitostí sehraje trojice hlavních protagonistů nedávné vládní krize: Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Miloš Zeman.

Chaos, cirkus, ostuda: ODS představila předvolební plakáty. Kritizovat bude Babiše i Sobotku
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: ODS na tiskové konferenci představila své předvolební plakáty

„Po několika týdnech a měsících chaosu, cirkusu a ostudy, které předváděly strany vládní koalice a Hrad necelých pět měsíců před volbami, musíme vrátit diskuzi opět tam, kam patří,“ zahájil tiskovou konferenci pěkně zostra předseda ODS Petr Fiala. Podle Fialy o žádnou vládní krizi nešlo ale pouze o „chaos, cirkus a ostudu“. „My uznáváme, že to byl nějaký pokus Bohuslava Sobotky a programově bezradného hnutí ANO, jak zdůvodnit svou existenci a vytvořit zdání něčeho podstatného,“ doplnil předseda ODS, která do podzimních voleb vyráží s podporou strany Soukromníků, jejíž členové se objeví na jednotlivých kandidátkách.

 Podle Fialy je nyní na čase se vrátit k tomu, co je podstatné a o čem budou na podzim volby. „Podstatné, je, kdo co chce a kdo je jak kompetentní a schopný udělat něco pro lidi v naší zemi a pro lepší život v Česku,“ zmínil. Na čase je mluvit o programu a schopnostech politiků jej uskutečnit,“ naznačil. ODS hodlá v červnu podle svého předsedy pokračovat v předvolební kampani s nabídkou nižších daní, vyšších platů a zároveň snižováním byrokratické zátěže. „To jsou věci, kde je ODS a její nabídka velmi silná,“ zmínil Fiala. „Parlamentní volby na podzim budou o tom, jak silný z nich vyjde populismus, politický marketing a korumpování voličů prostřednictvím nějakých koncertů na Čapím Hnízdě,“ uvedl. „Bude o tom, jak silné z nich vyjde sociální inženýrství, byrokracie, vysoké daně a ukrajování svobody a naopak, jak silná vyjde z voleb i ODS,“ dodal.  

Podle Fialy se během krize objevilo „silné mentální pouto“ mezi prezidentem a šéfem dnes podle průzkumů nejsilnější politické strany ANO Andrejem Babišem. To podle předsedy ODS vyplynulo z toho, co aktéři krize předváděli. Fiala míní, že pouto ještě zhoršuje riziko politického dna v Česku, které by podle ODS představovala potenciální vládní spolupráce hnutí ANO a komunistů. Společně se Zemanem coby prezidentem by pak toto společenství podle Fialy mohlo v Česku převzít absolutní moc. „Chceme se stát protiváhou panu Babišovi a odvrátit pád České republiky na politické dno,“ uvedl Fiala s tím, že ODS s podporou Soukromníků chce vést kampaň bez „populistů, extrémistů a bez komunistů“.   

 

ODS S PODPOROU SOUKROMNÍKŮ PŘEDSTAVILA KRITICKY ZAMĚŘENÝ SROVNÁVACÍ PLAKÁT:

 

 

ODS během tiskové konference představila své předvolební plakáty ve dvou formách. První z nich nijak nepřekvapuje a je v podstatě pozitivní: kromě politického hesla obsahuje i fotografii lídra jednotlivé krajské kandidátky. Druhý pak zosobňuje jakousi protikampaň kriticky hodnotící proběhlou koaliční krizi mezi ANO a ČSSD a duel Andrej Babiš vs. Bohuslav Sobotka.  Středobodem kompozice plakátu je Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou po levici pod třemi hesly: „chaos, cirkus, ostuda“.  Ke zmíněné dvojici pak občanští demokraté ještě přidávají osobu Miloše Zemana, ke kterému se rovněž staví kriticky. Jak před nedávnem uvedl Petr Fiala cílem ODS v nadcházející prezidentské volbě je, aby Miloš Zeman v roli prezidenta nepokračoval. Za tímto účelem je ODS podle svých dřívějších vyjádření ochotna obětovat i vlastního kandidáta.

Kritiku vůči vládní koalici plánují občanští demokraté postupně gradovat. „Je to kritická srovnávací kampaň,“ zaznělo. „Postupně na všech tiskových konferencích, z nichž první se uskuteční již příští týden, budeme hodnotit činnost vlády,“ sdělil k věci místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Na té první by se tématem měly stát daně, komplikovanější daňový systém a nízké platy. „Speciálně se zaměříme na hodnocení pana premiéra a bývalého ministra financí Andreje Babiše,“ vysvětlil Stanjura, podle něhož stávající vláda promarnila období ekonomické konjunktury v Česku.  


 

reklama

autor: Jonáš Kříž

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…