Chcete tu migranty z Afriky? Polská vláda vymyslela před volbami fígl. EU se líbit nebude

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen pro přihlášené uživatele s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší. Předplatné můžete získat i zdarma, prozkoumejte možnosti předplatného.
  • hlasování v anketě pod článkem = 1 prémiový bod
  • zapnutí čtečky pro daný den = připravujeme
  • přehrání audiočlánku (TTS) = připravujeme
  • 14.08.2023 9:20 | Zprávy

    V době polských říjnových parlamentních voleb se chce současná polská vláda tamních voličů dotazovat na čtveřici dotazů formou referenda, z nichž jeden má zjistit pohled polské veřejnosti na přijetí tisíců nelegálních přistěhovalců z Blízkého východu a Afriky. Polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že v referendu, o němž má během pondělka jednat jeho kabinet, se tato otázka chystá s dodatkem, zdali jsou polští občané pro, aby se tak dělo „podle mechanismu nucené relokace vnuceného evropskou byrokracií“.

    Chcete tu migranty z Afriky? Polská vláda vymyslela před volbami fígl. EU se líbit nebude
    Foto: Hans Štembera
    Popisek: Mateusz Morawiecki

    Polsko se společně s Maďarskem již několik měsíců ostře staví proti unijní migrační dohodě, která obsahuje mimo jiného i princip „povinné solidarity“ prostřednictvím níž se zavádí povinnost pomáhat zemím přetíženým velkým počtem žadatelů o azyl. Všechny státy Evropské unie by podle tohoto v budoucnu musely přistoupit na přerozdělení migrantů anebo se budou muset z této povinnosti „vyplatit“ skrze finanční či materiální podporu.

    Polsko se k takové podobě migrační dohody stavělo odmítavě již koncem letošního června, kdy během tehdejšího summitu lídrů unijních zemí polský předseda vlády poukazoval, jak se liší život v ulicích polských měst oproti těm francouzským, kde v té době probíhaly silné nepokoje vyvolávané z velké části právě osobami s migračním původem. „Naším plánem je Evropa bezpečných hranic – bezpečnost a veřejný pořádek – to jsou hodnoty, od kterých vše ostatní začíná!“ vyjádřil se tehdy Mateusz Morawiecki.

    Morawiecký si za tento svůj postoj vyslechl kritiku od svého českého protějška Petra Fialy (ODS), který je opačného názoru a unijní migrační dohoda, která mimo jiného zavádí „povinnou solidaritu“, je dle něj „v zájmu České republiky“. Fiala se nechal slyšet, že přístup Polska a Maďarska „nepovažuje za šťastný“ a premiéry obou zemí kritizoval s tím, že když nechtějí přijmout text tehdejší migrační dohody, „fakticky blokují finanční prostředky pro ukrajinské uprchlíky, které bychom mohli dostat“.

    „Dovedu si ho vysvětlit jenom vnitropolitickými věcmi. Jak se v řadě věcí dokážeme shodnout, toto není postoj, který by byl v zájmu Česka, a já ho nemohu sdílet,“ pronesl český ministerský předseda, když hodnotil polsko-maďarský postoj.

    Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    válka na Ukrajině

    Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

    Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

    autor: Radek Kotas

    FactChecking BETA

    Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

    Přezkoumat
    MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

    Můžete se k tomu vyjádřit?

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Uživateli nejlépe hodnocený komentář

    Tak závažná věc, jako změna struktury obyvatelstva ČR,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 14.08.2023 11:18:45
    by měla být předmětem rozsáhlé diskuze všech politických proudů a nakonec rozhodnout lidé v referendu. Rozhodně nelze souhlasit, aby si to Rakušan za podpory ODSáků odhlasoval většinově v EU. O tak zásadní věcech, které se dotýkají bezpečnosti občanů, životního stylu, soužití odlišných kultur, nemalých finančních prostředků, které budou občané ČR muset platit, nemůže rozhodovat jen tak mimochodem nějaký ministr, nějaká vláda, která je tu dočasně. To musí být rozhodnutí všech občanů, jinak Fiala vláčí ČR do možné občanské války. To se může stát, když vidíme, jak hoří francouzská města, jak jsou vražděni lidé radikálními islámisty, páchané teroristické činy, ohrožené malé děti na hřišti, znásilněné ženy, jak vzniká paralelní kultura v západních státech a podhoubí terorismu.

    |  14 |  0

    Další články z rubriky

    Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

    12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

    Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…