Chtěli to otočit na antifialu. To ne. Babiš, Babiš, Babiš... Fiala pálil do zad poslancům ANO

19.03.2024 17:55 | Monitoring

Pohár přetekl, e-mail Andreje Babiše připomněl jeho praktiky a metody, je čas promluvit, Babiš se dopouští „trvalého podkopávání západního ukotvení Česka“ – řekl na dnešní mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny k bezpečnostním hrozbám premiér Petr Fiala (ODS). A když poslanci ANO opustili po zahájení schůze sál, podotkl, že na ně má jejich stranický šéf možná také „složky“.

Chtěli to otočit na antifialu. To ne. Babiš, Babiš, Babiš... Fiala pálil do zad poslancům ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny svolaná opozicí kvůli nepřiznanému milionu korun premiéra Fialy zanechaného v pochybné kampeličce

Ve tři hodiny odpoledne začali zákonodárci probírat bezpečnostní hrozby. Reagují tak na konflikt ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, který v uniklém e-mailu sháněl informace o rodině šéfa české diplomacie. A to poté, co Lipavský označil Babiše v České televizi za „bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku“. 

Poslanci ANO po zahájení schůze opustili sál. Na to premiér Petr reagoval slovy, že na ně má jejich stranický šéf možná také „složky“. Poslanci ANO v lavicích ponechali transparenty poukazující na témata, která podle nich vláda nechce řešit.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová vysvětlila, že opuštění jednacího sálu a zanechání oněch cedulí je formou protestu proti tomu, že pětikoalice nenechá v úvodu schůze vystupovat řečníky opozičních hnutí.

„Důvod, proč jsme svolali mimořádnou schůzi, je zřejmý. I když podle tiskové konference hnutí ANO to chtějí zase otočit, proměnit tuto schůzi v ‚antifialu‘ a odvést pozornost od vlastních problémů. Ale to nás skutečně nepřekvapuje,“ řekl Petr Fiala k poloprázdnému jednacímu sálu.

„To, že jsme na základě výroku Andreje Babiše tuto schůzi svolali, to samozřejmé není, právě naopak. Naopak! My tu ve Sněmovně hodiny a hodiny posloucháme výlevy nenávisti, osobních urážek, nekritické sebechvály, proud podivných asociací, který má s politickou diskusí jen málo společného. Z úcty k instituci Parlamentu ČR a s ohledem na politickou kulturu to zpravidla mlčky přecházíme. Protože se chceme věnovat parlamentní práci, a ne neustálému vyvracení lží,“ pokračoval předseda vlády.

Následně dodal: „Někdy ale, jak se říká, pohár přeteče. E-mail, který se týkal ministra zahraničí, byl pověstnou poslední kapkou, která naplno připomenula způsob politického boje, uvažování a používané metody Andreje Babiše. To je chvíle, kdy je potřeba promluvit a věci jasně pojmenovat. Pravda je někdy nepříjemná, ale osvobozuje. To je smysl této mimořádné schůze,“ pravil premiér.

Reagoval i na odchod poslanců hnutí ANO ze sálu. „Poslanci hnutí ANO nemají odvahu si to alespoň jednou poslechnout, ale i to o něčem vypovídá. Nevím, co nám tím chtěli říct, jestli je jedno, zda tu sedí oni, nebo tu za sebe nechali nějakou cedulku,“ řekl Fiala a sklidil potlesk z vládních lavic.

A neodpustil si další jízlivost, že se na poslance hnutí ANO nezlobí: „Nezlobím se na ně, člověk nemůže vědět, zda jejich šéf na ně také nemá nějakou složku, to by pro ně bylo určitě nepříjemné,“ poznamenal ministerský předseda.

„O čem tu mluvit musím, jsou vážné problémy Andreje Babiše. Problémy, které ovlivňují náš veřejný prostor, ohrožují zájmy České republiky a oslabují naši bezpečnost. Jsme v situaci, kdy opozice v tématu bezpečnosti nejenom odmítá spolupracovat, ale cíleně podkopává kroky vlády, které vedou k zajišťování bezpečnosti pro české občany. To není klasická politická bitva, to je novinka v Česku, je to hazardování s budoucností naší země,“ sdělil Petr Fiala.

„Mimořádnou schůzi jsme svolali především proto, že je potřeba mluvit o trvalém podkopávání západního ukotvení České republiky, kterého se předseda hnutí ANO dopouští. Musíme se ptát, co vše je ve světě Andreje Babiše normální a co to znamená pro občany České republiky. Osobní útoky na politické soupeře a extremistická rétorika, kterou si předseda opozice zvykl používat, reálně ohrožuje postavení naší země a důvěryhodnost České republiky,“ pronesl předseda ODS a premiér ve svém vystoupení.

V závěru své řeči Petr Fiala řekl, že naše země zažila „mnoho složek“, které si někdo na někoho vedl. „Ale dost už bylo fízlování, ponižování a zastrašování. Už na to nejsme zvědaví,“ poznamenal. A že jeho vláda udělá vše pro to, aby se nic takového neopakovalo.

Poslanci si odhlasovali, že mohou jednat i hlasovat po 19., 21., i 24. hodině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…