Chudí pracující, kočování po azylových domech, růst cen... Drtivá zpráva o chudobě v Česku

28.10.2023 12:40 | Reportáž

„Informace, které zde zazněly, svědčí jednoznačně o tom, že náš sociální systém je v krizi,“ shrnul proděkan Slezské univerzity v Opavě Ladislav Průša. Také on se zúčastnil setkání spojeného s představením zprávy o stavu a vývoji chudoby v Česku v zasedací místnosti Charity České republiky v Praze. A bylo to dost smutné setkání.

Chudí pracující, kočování po azylových domech, růst cen... Drtivá zpráva o chudobě v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

„Když člověk pracuje, má menší příjem než ten, kdo nepracuje. Tak to máme v kazuistikách, že takovéto situace opravdu běžně nastávají,“ povzdechla si Iva Kuchyňková, členka výkonného výboru Evropské sítě proti chudobě a sociálnímu vyloučení v České republice (EAPN ČR) a manažerka pro advokační činnost v sociální oblasti Charity ČR. S tím souvisí fenomén chudých či nuzných pracujících. Zúčastnili jsme se setkání, kde se hovořilo o zprávě o stavu a vývoji chudoby v Česku. A jde o dost alarmující údaje.

Problémy s bydlením I.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52394 lidí
„Nejvýraznější změny jsme zaznamenali v oblasti dávkové. Nárůst počtu klientů, které musejí zvládnout úřady práce, ale nejsou vždy jen důsledkem zhoršené situace. Z řady průzkumů víme, že dávkovou podporu neberou zdaleka všichni, kteří by na ni měli nárok, a často se pak potýkají s existenčními problémy. Viditelné je to hlavně u dávek na bydlení, kde vláda v minulém roce spustila masivní kampaň, která vedla k výraznému navýšení počtu příjemců příspěvků na bydlení, a to téměř na dvojnásobek,“ řekla nejdříve Zuzana Freitas Lopesová, náměstkyně člena vlády – místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Počet vyplacených dávek příspěvků na bydlení jen za rok 2023, tedy do srpna, překročil 265 000 příjemců a celkové výdaje státu činily 114 miliard korun. Šlo o meziroční nárůst více než dvojnásobný.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31661 lidí
Absence bydlení a případně důstojného bydlení znamená v naprosté většině ztížený přístup ke všemu ostatnímu. Zaměstnání, vzdělávání a tak dále. Nějakou formou bytové nouze nebo ohrožením ztrátou bydlení je zasaženo až 1,3 milionu lidí v republice. „Ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj pracuje Ministerstvo práce a sociálních věcí velmi intenzivně na předložení zákona o podpoře bydlení a návrh míří na vládu už nyní,“ sdělila Freitas Lopesová s tím, že bez průzkumů příčin nežádoucích jevů by se těžko hledala účinná řešení.

Zpráva o chudobě

Zpráva EAPN ČR o stavu a vývoji chudoby v Česku vychází každý podzim. „Chudoba se dědí mezigeneračně, kdy my na datech dost dobře vidíme, jak ztížené šance mají děti, které vycházejí z domácností zatížených exekucemi. Co se týče zisku vyššího vzdělání, devět procent osob má horší šance, a co se týče vyloučených lokalit, je to až šestnáct procent,“ řekl Jiří Vraspír, analytik pro sociální věci EAPN ČR a Charity ČR. Nejčastěji jsou chudobou ohroženy matky samoživitelky, lidé v seniorském věku, ale i zdravotně postižení. Bohužel se rozvíjí fenomén chudých pracujících, kteří žijí řádným životem, chodí každý den do práce, ale nevyjdou se svými příjmy a žijí od výplaty k výplatě. V Česku je stále vysoké exekuční zatížení. Týká se to 660 tisíc osob.

V příjmové chudobě se aktuálně nachází třináct procent domácností, domácností bez větších úspor je sedmnáct procent. Situace se zlepšila jedině v seniorských domácnostech, kde před rokem bylo 27 % domácností zatíženo příjmovou chudou, ale dnes díky četným valorizacím je toto číslo osm procent. Za tři roky vzrostly ceny o 33 %, někde až o 40 %. Jde o stravování, odívání, bydlení a energie. Různé krize měly dopad na zhoršení duševního zdraví u 70 procent lidí.

Problémy s bydlením II.

„Nejklíčovějším faktorem pro řešení chudoby je skutečně bydlení. Po revoluci bydleli téměř všichni. V některých oblastech sice máme lepší čísla než jiné evropské země, ale fenomén, že stále více lidí končí na ulici nebo v nevyhovujícím bydlení, je silný. Umocnil se s krizí na Ukrajině a příchodem mnoha lidí, které je potřeba zabydlovat. Nyní čelí azylové domy, domy pro mámy s dětmi, pro otce a pro rodiny problému, že nemají kam posouvat ty, kterým pomáhají,“ zmínila Iva Kuchyňková z EAPN ČR a Charity ČR.

Nejsou bytové kapacity. Lidem prostě nezbývá nic jiného než kočovat po republice po dalších azylových domech, protože zákon o sociálních službách umožňuje, aby klienti žili v jednom azylovém domě pouze rok. „Rodiny jsou tak nuceny kočovat a tomuto návyku jsou vystaveny děti, které v nich vyrůstají a z nichž jsou generováni další klienti. Aktuálně je horší stav v tom, jak člověku najít bydlení a jak ho v něm udržet,“ dodala Kuchyňková s tím, že ceny bydlení jsou velmi vysoké. Z pohledu obou zmíněných organizací je problematický i vládou přijatý úsporný balíček, protože přináší plošná opatření, která nerozlišují mezi více a méně vydělávajícími skupinami obyvatel. V Česku je totiž milion lidí na hranici chudoby.

Proděkan bez servítků

„Informace, které zde zazněly, svědčí jednoznačně o tom, že náš sociální systém je v krizi a je třeba si to přiznat,“ sdělil nejdříve Ladislav Průša, proděkan pro vědu a tvůrčí činnost a vedoucí katedry veřejné správy a sociální politiky Fakulty veřejných politik Slezské univerzity v Opavě. „Podle čísel vše vypadá krásně, ale… Příčinou této skutečnosti je abnormální rozsah sociální solidarity v celém sociálním systému na úkor uplatňování zásluhových principů v konstrukci jednotlivých sociálních dávek.“

Motivační charakter ze sociálního systému úplně vymizel. „Sociální systém ztratil všechny základní funkce, které má plnit. Stojí před zásadní rekonstrukcí, komplet,“ podotkl Průša s tím, že politici jsou ticho, přitom si zvedají platy a ostatním zvýší daně. Jak dále řekl Průša: „My máme průměrný příjem na úrovni jedné třetiny parity kupní síly v porovnání s Německem a Rakouskem. Ale máme zde světové ceny, a pokud jedeme za hranice, vidíme, že tam nakoupíme levněji než u nás. Něco špatného je v tomto našem českém království!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Sociální systém je v krizi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegaucho , 28.10.2023 12:47:43
zdravotnictví, školství, průmysl, zemědělství, energetika.... Co v krizi NENÍ?

|  12 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…