Chudí pracující, kočování po azylových domech, růst cen... Drtivá zpráva o chudobě v Česku

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
28.10.2023 12:40 | Reportáž

„Informace, které zde zazněly, svědčí jednoznačně o tom, že náš sociální systém je v krizi,“ shrnul proděkan Slezské univerzity v Opavě Ladislav Průša. Také on se zúčastnil setkání spojeného s představením zprávy o stavu a vývoji chudoby v Česku v zasedací místnosti Charity České republiky v Praze. A bylo to dost smutné setkání.

Chudí pracující, kočování po azylových domech, růst cen... Drtivá zpráva o chudobě v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

„Když člověk pracuje, má menší příjem než ten, kdo nepracuje. Tak to máme v kazuistikách, že takovéto situace opravdu běžně nastávají,“ povzdechla si Iva Kuchyňková, členka výkonného výboru Evropské sítě proti chudobě a sociálnímu vyloučení v České republice (EAPN ČR) a manažerka pro advokační činnost v sociální oblasti Charity ČR. S tím souvisí fenomén chudých či nuzných pracujících. Zúčastnili jsme se setkání, kde se hovořilo o zprávě o stavu a vývoji chudoby v Česku. A jde o dost alarmující údaje.

Problémy s bydlením I.

„Nejvýraznější změny jsme zaznamenali v oblasti dávkové. Nárůst počtu klientů, které musejí zvládnout úřady práce, ale nejsou vždy jen důsledkem zhoršené situace. Z řady průzkumů víme, že dávkovou podporu neberou zdaleka všichni, kteří by na ni měli nárok, a často se pak potýkají s existenčními problémy. Viditelné je to hlavně u dávek na bydlení, kde vláda v minulém roce spustila masivní kampaň, která vedla k výraznému navýšení počtu příjemců příspěvků na bydlení, a to téměř na dvojnásobek,“ řekla nejdříve Zuzana Freitas Lopesová, náměstkyně člena vlády – místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Počet vyplacených dávek příspěvků na bydlení jen za rok 2023, tedy do srpna, překročil 265 000 příjemců a celkové výdaje státu činily 114 miliard korun. Šlo o meziroční nárůst více než dvojnásobný.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Sociální systém je v krizi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegaucho , 28.10.2023 12:47:43
zdravotnictví, školství, průmysl, zemědělství, energetika.... Co v krizi NENÍ?

|  12 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…