Církve chtějí nadále rozšiřovat počet svých škol. Nikoho v nich však prý nebudou nutit k pobožnosti

22.12.2013 15:32

O téměř dvacet procent se za poslední desetiletí navýšil počet žáků a studentů církevních škol. Církve počítají s jeho dalším nárůstem. Většina z nich totiž hodlá rozšiřovat své vzdělávací a výchovné ústavy a dokonce zakládat další.

Církve chtějí nadále rozšiřovat počet svých škol. Nikoho v nich však prý nebudou nutit k pobožnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Nyní je v České republice v úhrnu přibližně sto třicet církevních škol. Část je určená pro chudé děti, tělesně či duševně postižené nebo žáky se vzdělávacími problémy. Církve ale provozují i výběrová gymnázia. Roku 2011 dle výsledku maturantů byla tři církevní gymnázia mezi desítkou nejlepších v celém státě. Informoval o tom server iDnes.

Server oslovil všech šestnáct církví, které mají nárok na vyrovnání se státem podle nového diskutovaného zákona. Na školství se hodlá v následujících letech zaměřit většina z nich.

V čele katolíci

V současnosti ministerstvo školství vyřizuje žádosti o zřízení jedné základní, jedné střední a dvou mateřských církevních škol, sdělil Patrik Kubas z tiskového odboru. Další žádosti budou zřejmě v dohledné době následovat.

Rozšiřovat své školské instituce hodlá především katolická církev, i tak nejpilnější zakladatel a provozovatel církevního školství. „Žádný z církevních zřizovatelů ale nechce nikde a nikoho lidově řečeno válcovat, tak aby převážilo církevní školství v daném regionu,“ vysvětluje vedoucí Sekce církevního školství České biskupské konference Martin Čech. Zároveň ubezpečují, že jejich školy nejsou uzavřené společenství určené jen úzké skupině věřících. A že nikoho k víře a pobožnosti nenutí. „Poměr věřící - nevěřící nemáme spočítaný. To nezjišťujeme a nijak nezohledňujeme při přijímání žáků,“ dodal Martin Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…