Církve se vyjádří k Besserovu návrhu vyrovnání

11.08.2011 10:28

Církve by měly ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09) a další členy vládní komise seznámit s definitivním postojem náboženských organizací k jejímu návrhu na církevní restituce. Šéf Ekumenické rady církví Joel Ruml návrh označil koncem července předběžně za přijatelný. Znevýhodňuje prý ale nekatolické církve.

Církve se vyjádří k Besserovu návrhu vyrovnání

Vedle navrácení 56 procent majetku vládní komise navrhla finanční kompenzace ve výši 59 miliard korun, Ruml vidí jako nejreálnější to, že by se vyplácely 30 let. Výhrady k vládnímu návrhu zaznívají od koaličních Věcí veřejných. Strana ho sice v květnu i přes výhrady podpořila, ale v poslední době naznačuje opětovnou nespokojenost.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve 

"Prioritou VV je naturální vyrovnání," řekl nedávno ČTK člen církevní komise Michal Babák (VV). Podle něj jejich zástupci nemají žádný schválený mandát od poslanců, na jakou konkrétní částku by měli přistoupit. Míní, že jednání potrvají do pololetí příštího roku.

Jednání mají vyústit v návrh zákona o majetkovém narovnání mezi státem a církvemi, který by měl dopomoct tomu, aby církve v patřičném časovém úseku mohly začít pracovat nezávisle na státu. Podle Bessera by bylo ideální, kdyby norma začala platit 1. července 2012.

Psali jsme:
Kněz odpůrcům vyrovnání: Stát na církvích zbohatl
Miliardy církvím? My je v rozpočtu nikde nevidíme, provokují Véčka
Kdo říká, že nám jde o peníze, říká k restitucím známý farář
VV nechtějí platit církvím. To je sranda, reagoval kněz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…