Mezinárodní skandál na vládní cestě: Opilý člen delegace v Soulu obtěžoval hygieničku

14.04.2023 6:30

Člen české vládní delegace v Jižní Koreji obtěžoval hygieničku, která cestujícím na letišti v Soulu měřila teplotu. Lékař s hodností podplukovníka podle serveru iDNES.cz v opilosti plácl ženu přes zadek.

Mezinárodní skandál na vládní cestě: Opilý člen delegace v Soulu obtěžoval hygieničku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Martin Kupka

Případem se zabývají tamní úřady. Řeší ho i české Ministerstvo obrany, pod které lékař spadá. Chystá se ho potrestat.

Delegace, kterou vede ministr dopravy Martin Kupka (ODS), se do Česka vrací v pátek. Lékař už s ní ale podle serveru nepřiletí. „Můžeme potvrdit, že řešíme konzulární případ českého občana v Soulu, který přicestoval s ministerskou delegací,“ řekl mluvčí Ministerstva zahraničí Daniel Drake. Neví ale, jak jihokorejské úřady případ řeší, tedy jestli byl například lékař zadržen.

Incident potvrdilo i Ministerstvo obrany. „Příslušník příspěvkové organizace Ministerstva obrany byl po příletu při kontrole zdravotního stavu obviněn z krajně nevhodného chování vůči vojenskému personálu hostitelské země,“ sdělil serveru mluvčí ministerstva David Jareš. „Ačkoli se zřejmě jedná o politováníhodné selhání jednotlivce, po důkladném prošetření incidentu bude lékař Ústavu leteckého zdravotnictví Praha kázeňsky řešen. Přijmeme opatření, aby se podobná situace už nemohla opakovat,“ dodal.

Předsedkyně Česko-korejské společnosti Jana Chamrová se domnívá, že incident může poškodit česko-korejské vztahy. Tamní společnost je podle ní na podobné případy velmi citlivá. „Tlak, který může v takových případech veřejnost vytvořit, je skutečně velký,“ řekla serveru.

Cestu spolu s Kupkou absolvuje více než 50 zástupců českých firem z Hospodářské komory. Delegace nejprve navštívila Singapur, poté Jižní Koreu. Cílem je posílit spolupráci v logistice, kosmických aktivitách a moderních technologiích, v nichž oba asijské státy patří ke světové špičce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

PROSTĚ SE V LETADLE NORMÁLNĚ CHLASTALO, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZanase , 14.04.2023 9:07:52
Stejně tak jek když letěla Pecarová na Tchaiwan padlo chlastu za stovky tisíc.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…