Člověk s přezdívkou Vidlák, on hájí Rusko... Do Interview pozvali učitelku, ta se od řečníka distancovala

27.11.2023 20:10

Tři čtvrtiny škol se dnes zapojily do stávky odborů. Jde o největší stávku škol za třicet let. Jako úspěšnou hodnotí stávku Petra Mazancová, učitelka a předsedkyně organizace Učitelská platforma. Jako velkou chybu označila, že odbory na demonstraci daly prostor řečnit „proruskému kolaborantovi“ blogeru Vidlákovi. Učitelská platforma se vůči této akci odborů vymezila. Doufá, že odborový předák Josef Středula z toho vyvodí důsledky.

Člověk s přezdívkou Vidlák, on hájí Rusko... Do Interview pozvali učitelku, ta se od řečníka distancovala
Foto: Screen ČT24
Popisek: Učitelka Petra Mazancová v Interview ČT24

Odboráři chtějí více peněz pro školství, odmítají snižovat maximální počty vyučovacích hodin, které platí stát, a chtějí zabránit poklesu platů nepedagogických pracovníků. Do stávky odborů se dnes aktivně zapojilo 72 163 škol.

„Stávka už byla nevyhnutelná. Myslím, že se vládě a panu ministrovi podařilo školy nečekaně sjednotit, a vlastně jsem za to docela vděčná, že jsem to mohla zažít. Protože to vzedmutí těch škol mě naplnilo velkou nadějí, že v našem školství jsou lidé, kterým opravdu jde o kvalitu vzdělávání, a já jsem za to ráda,“ uvedla v pořadu Interview ČT24 Mazancová, která pracuje ve školství více než dvacet let.

Stávka byla z jejího pohledu úspěšná: „Když jsem jela sem, tak jsem dostala nabídku na schůzku s panem ministrem, měla by proběhnout v pátek, to se snažím vnímat pozitivně. Na sociální síti X jsem četla příspěvek pana náměstka Nantla, který měl také pocit, že naše dnešní prohlášení už jsou nějakým způsobem přijatelná. Z mého pohledu byla stávka úspěšná,“ pokračovala předsedkyně organizace Učitelská platforma.

„Já doufám, že rétorika vlády a Ministerstva školství, která v posledních dnech nebyla vůči učitelům příznivá, upřímná a korektní, se nyní zlepší, dodala Mazancová.

Učitelská platforma se dnes na sociální síti X ostře vymezila proti akci odborů, která původní záměr učitelské stávky zneužívá a spojuje s lidmi, kteří jsou pro demokracii ohrožením a nikdy na demonstraci neměli vystoupit. „Boj za zachování nebo zlepšení podmínek vzdělávání neznamená boj proti vládě a demokracii. Nepodporujeme proruské kolaboranty,“ uvedla organizace.

Mazancová zkonkretizovala, čeho se příspěvek týkal: „Na dnešní odborářské demonstraci vystoupil člověk s přezdívkou Vidlák, který provozuje něco, co se jmenuje Vidlákovy kydy. Zapomněla jsem naštěstí jeho občanské jméno, protože si úplně nechci pamatovat lidi, kteří hájí Rusko a vyprávějí o něm dezinformace. To znamená proruská dezinformační scéna, tam, proboha, opravdu být neměla,“ hovořila o vystoupení blogera Daniela Sterzika.

„Vůbec nechápu, jak to odbory mohly dopustit. Myslím si, že je to velká chyba odborů, kterou udělaly. Protože spousta stávkujících nedemonstrovala proti demokracii a za Rusko. Nedává mi smysl, proč konkrétně tam ten člověk byl,“ pozastavovala se dále Mazancová.

„Myslím si, že pan Středula by se měl zamyslet a vyvodit z toho nějaké důsledky,“ řekla směrem k předsedovi Českomoravské konfederaci odborových svazů Josefu Středulovi.

V kontextu toho Mazancová doufá, že František Dobšík, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, vysvětlí, proč stál na pódiu vedle blogera Vidláka. „Přišlo by mi namístě, pokud vystupoval až po tomto kolaborantovi, že měl nevystoupit. Měl z tohoto odborového protestu odejít,“ dodala.

Reagovala na kritiku ze sociálních sítí, že Učitelská platforma měla vědět, kdo bude na demonstraci vystupovat, s tím, že jim nebylo předem známo, jak má program odborů přesně vypadat. Někteří lidé se hrozili, že takoví učitelé učí jejich děti a ani nejsou schopni si zjistit, co se na odborářské demonstraci plánuje. „Já bych opravdu neočekávala, že odbory, potažmo pan Středula, pozve na demonstraci někoho takového. Jde o práci s informacemi na straně Středuly. Otázka je, zda znal historii toho člověka, nebo ne. Ani jedno to neomlouvá,“ dodala Mazancová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ta odborářka nemá všech 5 pohromadě, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehavloid , 28.11.2023 10:07:35
Já jsem včera šel se studenty od 11,00 hod. v průvodu až před Ministerstvo školství, tam jsem se od 12,45 hod. oddělil, a přešel jsem o 500 m dál na Malostranské náměstí, kde to měli odboráři z Kovo a dále. Dobře jsem po celou dobu sledoval, zdali nějací studenti přejdou z té studentské demonstrace na tu odborářskou demonstarci, vážení, ani jednoho studenta jsem tam neviděl na tom Malostranském náměstí, přešel jsem já a pak ještě jsem viděl jednoho, co měl transparent s učitelským tématem. Byly to dvě na sobě nezávislé demonstrace, tak proč si tady ta odborářka dovoluje kádrovat ty, co byli na té druhé demonstraci? To považuji za aroganci a já ji to napíši.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…