Co bude, až Zeman nebude... zase Zeman? Už se rýsuje další souboj o Hrad

27.08.2019 16:43

Není žádným tajemstvím, že někteří lidé v České republice počítají každý den do konce prezidentského mandátu prezidenta Miloše Zemana. A spekulují, kdo bude tím, kdo zvedne pověstný protizemanovský prapor. Podle novináře Erika Besta se jeden kandidát už chystá a nastínil i důvod, proč by ho liberálové volili. Jde o justici.

Co bude, až Zeman nebude... zase Zeman? Už se rýsuje další souboj o Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Není od věci připomenout, kdo už se v této otázce v minulosti vyjadřoval. Kandidaturu přednedávnem nevyloučil například bývalý brankář Dominik Hašek. „Jaký myslíte, že byste byl prezident?“ ptalo se brankáře Rádio Impuls. „Vy mi dáváte, vy mi dáváte,“ smál se podnikatel. Vážně pak dodal, že jeho politické zkušenosti jsou malé, i když ho politika zajímá. „To, že ji studuju jednu dvě tři hodiny denně, podle možností, to je jedna věc,“ pravil. „To, co jsem dělal, a to, co dělám dneska, mě baví věci, který jsou zodpovědný, a pakliže je funkce prezidenta velmi zodpovědná, jako že o tom nepochybuju, tak jestli bych to měl brát z téhle strany, tak bych byl výbornej,“ zhodnotil své případné prezidentství, ale dodal: „Samozřejmě, že je tam důležitejch spoustu dalších kvalit, takže to se uvidí za dva tři roky...“

Kandidaturu na začátku roku nevyloučil ani Václav Klaus starší. Ovšem dodal, že by pro funkci podle něj byli vhodnější spíše mladší kandidáti. „Nevím, ta možnost tady je, ale je to spíš úkol pro příští generace,“ pravil bývalý prezident v pravidelném novoročním rozhovoru v pořadu Partie na TV Prima. A přímo svůj úmysl potvrdil mediální magnát a generální ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup, který tak odpověděl na dotaz divačky.

Otázku, kdo bude po Miloši Zemanovi následovat, zvedl dnes novinář Erik Best. Uvažuje, že po Zemanovi by mohl následovat zase Zeman. Best tvrdí, že Miloš Zeman nebo lidé z jeho okolí se nepochybně pokusí vybrat nástupce na prezidenta, což značně zúží pole kandidátů na neliberální části spektra.

Anketa

Zaslouží si Věra Jourová pokračovat v Evropské komisi jako zástupkyně České republiky?

hlasovalo: 10648 lidí

Naopak na druhém břehu bude dle novináře situace opačná. „Sestava možných kandidátů začíná připomínat nepřehledné demokratické primárky ve Spojených státech s více než 20 kandidáty, ve kterých se hledá vyzyvatel Donalda Trumpa. V ČR se mluví o minimálně 10 lidech, kteří by se mohli postavit mini světovému pořádku v podání Zemana-Babiše-Klause-Filipa-Okamury, ale žádné jméno nevyčnívá,“ tvrdí Erik Best.

Říká, že liberálové hledají nejen kvalitního kandidáta, ale hlavně dobrý prodejní artikl. „Disidentská léta strávená ve vězení po vzoru Václava Havla v dnešní netotalitní době zopakovat nejdou, ale skandální odvolání prominentního policisty, soudce nebo státního zástupce, který se postavil zneužívání spravedlnosti, by mohlo být kvalitní náhradou,“ spekuluje Best o dobrém marketingovém taháku pro další volbu.

A doporučuje spolu s odkazem na rozhovor: „Sledujte velmi pozorně nejvyššího státního zástupce a dost možná získáte dojem, že se snaží vmanévrovat do pozice příštího prezidenta Zemana.“

  • Poslední slovo Erika Besta ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…