Co chtějí mladí od EU? AFP dala otázku. Ale pár pohledů chybělo

26.05.2024 18:59 | Monitoring

Agentura AFP News Agency udělala pouliční průzkum mezi mladými lidmi z různých zemí Evropské unie. A otázka byla jasná. V čem by měla Evropská unie pomoci mladým. Jakou mladí lidé chtějí Evropskou unii.

Co chtějí mladí od EU? AFP dala otázku. Ale pár pohledů chybělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pár krmící labutě

„Myslím si, že je důležité, aby byla Evropa silná a evropské právo je důležité obzvláště teď, v době války,“ zaznělo od francouzského mladíka.

Mluvilo se také o stabilitě zemí a jejich vzájemném sepětí. „Domnívám se, že je důležité, aby se do Evropy vrátila stabilita,“ mínila německá slečna.

„Cena bydlení je pro mě důležitá,“ zmínil irský mladík.

Pro italského voliče je důležité řešení klimatické krize a lidských práv. „Klimatická krize a lidská práva. Očekávám, že budou existovat evropské instituce, které dokážou vyvážit nezájem italských institucí o klimatickou nouzi. Myslím si, že pokud se věci budou dělat dobře, mohli bychom věci změnit a zlepšit, zejména v oblasti životního prostředí nebo dokonce v oblasti základních práv,“ vyjevil kapku naivní mladý Ital.

Přemýšlení mladých lidí o Evropské unii se dotýká i války na Ukrajině. „Postoj Evropské unie k probíhajícím válkám. To je pro mě velmi důležité,“ upozornila dívka z Francie.

Mluvilo se též o větších kompetencích pro Evropský parlament a umenšených kompetencích pro parlamenty národní. „Doufám, že bude ještě více spolupráce v EU, také mezi národními státy, a méně národních kompetencí, ale více jednoty v Evropském parlamentu a v Evropské radě,“ zadoufal mladý volič z Rakouska.

Z Rumunska se ozval hlas mladé ženy, jež doufá ve větší zásahy EU do vzdělání. „Očekávám daleko více regulací do vzdělávacího systému. Ale také více regulací do zdravotnictví a do dopravy.“

„Ruský pokrok ve válce pravděpodobně ještě nějakou dobu postupovat bude, a vzhledem k tomu, že Rusko nadále vytváří nebezpečí pro ostatní členy Evropské unie, členy NATO, je to docela znepokojivé,“ ozvalo se znepokojení z Irska.

„Tématem, zejména v Rakousku, je bydlení a inflace, je to až pesimistické, ale jak velký vliv má Evropa na jednotlivé země, je otázkou,“ sdílela s AFP News Agency mladá žena z Rakouska.

Z Francie pak zazněl hlas pro enviromentální otázky. „Když se spojíme, spolu máme šanci změnit hodně věcí, a to obzvláště v enviromentálním prostoru a v základních právech.“

Ve videu nebyl přítomen hlas, který by byl k Evropské unii kritický, nebo by zastával konzervativní pohled, který se odlišuje od současného vedení Evropské unie a jejího směřování.

Přitom při studentských volbách v Česku studenti dali kandidátní listině hnutí Přísaha a Motoristů 14,2 % hlasů, čímž ji posunuli na druhé místo těsně za koalici Spolu. Přísaha a Motoristé sobě zastávají pravicovou konzervativní politiku a na Evropské unii nenechávají nit suchou. Takový hlas v anketě AFP News Agency nezazněl.

Český nebo slovenský hlas ve videu agentury slyšet nebyl vůbec.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trestní oznámení nestačilo. Novotný už jde po rodině Konečné a je zle

13:45 Trestní oznámení nestačilo. Novotný už jde po rodině Konečné a je zle

Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) na sociálních sítích nešetří europoslankyni Kateřinu Konečno…