Cože, vy souložíte s cizími fanoušky fotbalu? Dozvuky mistrovství světa v Rusku

16.07.2018 9:25

Včera skončilo mistrovství světa ve fotbale, které, i podle nezávislých expertů, zvládlo Rusko úspěšně. Spokojenost s organizací a celkovým vyzněním vyjádřil také prezident Vladimir Putin. V rámci hodnocení se však hovoří i o sexismu.

Cože, vy souložíte s cizími fanoušky fotbalu? Dozvuky mistrovství světa v Rusku
Foto: Screen: ČT Sport
Popisek: Putin se deštníku dočkal hned...

Podle ruského prezidenta může být Rusko spokojeno. „Bezpochyby můžeme být hrdí na to, jak jsme turnaj zorganizovali. V každém ohledu se stala z mistrovství světa ve fotbale v Rusku velkolepá událost. Spokojeni mohou být Rusové, kteří mají zájem o sport a samozřejmě i lidé z celého světa,“ konstatoval Putin, který také poděkoval všem fanouškům, sportovcům i politikům, kteří se do Ruska na fotbal vypravili.

Anketa

Kdo je lepší člověk?

hlasovalo: 11595 lidí

Před začátkem mistrovství panovaly obavy zejména z možných konfliktů mezi ruskými a anglickými fanoušky. Obavy se však nakonec nepotvrdily a k žádným násilnostem nedošlo. „Snažili se nás vystrašit, když říkali, že k nám angličtí fanoušci přijedou, aby se dopouštěli chuligánství. Fotbaloví fandové však ukázali, že sport a konkrétně fotbal lidi nerozděluje, ale naopak spojuje a vede ke sdílení společných hodnot,“ poznamenal dále Putin.

A právě pro „vzorné“ fotbalové fanoušky si ruské úřady připravily bonus v podobě bezvízového styku. Jak řekl samotný Vladimir Putin, fotbaloví fanoušci, kteří sledovali utkání přímo na ruských stadionech, by mohli cestovat do Ruska bez víza až dokonce roku. Původně přitom jejich víza měla vypršet 25. července. Putin i premiér Medveděv potom nezávisle na sobě pochválili dění samotného finálového zápasu.

Otazníky panovaly i nad případnými bezpečnostními hrozbami. Také v tomto ohledu se podařilo ruským pořadatelům zajistit klid a pořádek. Jediným excesem se tak stalo vniknutí několika členů skupiny Pussy Riot na finálový zápas. Šampionát se vydařil i ze sportovního hlediska, protože v zápasech padalo hodně branek. Šest branek ve finálovém zápasu naposledy padlo v roce 1966, kdy však došlo na prodloužení.

Ačkoli se před konáním mistrovství ozývaly hlasy, které nabádaly k bojkotu, na stadiony v Moskvě a v dalších městech se vypravila celá řada fotbalových i nefotbalových celebrit a politiků. Finále mezi Francií a Chorvatskem sledovaly hlavy obou států a nejinak tomu bylo i v dalších zápasech. Byť například německá kancléřka Angela Merkelová nakonec do Ruska nedorazila. Spíše než politickým gestem však byla její nepřítomnost způsobena vypadnutím německého týmu ještě v základní skupině.

Britský deník The Independent však ve svém článku rozebírá i téma ženských práv a vůbec chování ruských mužů k jejich protějškům. „Ženy, které si v průběhu mistrovství světa začaly s cizinci, byly mnohdy nevybíravě kritizovány ruskými komentátory. Jasně se tak ukázala dominance patriarchálních a sexistických názorů v zemi, kde je koncepce rovnosti pohlaví v porovnání se Západem o několik generací pozadu.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…