Čtvrtá „tečka“. Válek prozradil, jak to bude s očkováním a s rouškami

16.07.2022 19:19

V Česku začne od pondělí očkování proti koronaviru čtvrtou, posilovací dávkou. Bude pro lidi nad 18 let, kteří mají od posledního očkování více než čtyři měsíce. Na tiskové konferenci to dnes oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Získat vakcínu bude od příštího týdne podle náměstka Josefa Pavlovice (Piráti) možné bez registrace, registrační systém s objednáním pak začne znovu fungovat od 15. srpna. Válek chce se zdravotními pojišťovnami od příštího týdne jednat také o opětovném proplácení PCR testu na covid bez žádanky od lékaře.

Čtvrtá „tečka“. Válek prozradil, jak to bude s očkováním a s rouškami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel v pražském obchodním domě Kotva další očkovací centrum umožňující očkování bez registrace

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
„Dnes jsme rozhodli o tom, že od pondělí bude moci být aplikována čtvrtá dávka, a to všem občanům ČR starším 18 let... Další dávku je možné aplikovat čtyři měsíce po třetí dávce. Pokud má někdo interval delší než čtyři měsíce, může už v pondělí jít na posilovací dávku,“ uvedl Válek. Podle něj je „silné doporučení“, aby očkování využili hlavně lidé nad 60 let, s vážnými onemocněními či po transplantacích.

Nakažených přibývá i přes menší počty testů. Laboratoře ve čtvrtek potvrdily covid u 1711 lidí. V nemocnicích je poprvé od května přes 400 osob. Počet pacientů ve vážném stavu se ale nezvyšuje. Podle Válka je situace pod kontrolou a Česko postup koordinuje i s dalšími státy.

Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška covidová epidemie v Česku začala znovu sílit a procento pozitivních výsledků u testovaných se zvedá. Počty by mohly růst ještě dva týdny, pak by mohl pravděpodobně nastat zlom, uvedl Dušek. Dodal, že lidí v nemocnicích přibývá mírně a s velmi těžkým průběhem se léčí nyní 26 lidí.

Podle ministra vláda přísná omezení neplánuje, řídit se chce výsledky analýz. „Věříme občanům, nechceme dělat zbytečné restrikce,“ uvedl ministr. Zdůraznil ale, že covid je vážná a smrtelná nemoc a je potřeba k ní tak přistupovat.

Ministerstvo zdravotnictví rozhodnutí o očkování čtvrtou dávkou vydá ještě dnes. Používat se budou vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna, upřesnil náměstek. Očkovacích míst je nyní 356, a to v některých nemocnicích či u praktiků. Očkovat se bude nejen posilovací dávkou, ale možné je nechat se naočkovat i poprvé. „Rozhodně doporučujeme nechat se naočkovat před podzimem, aby nejvyšší ochranný efekt proti těžkému průběhu byl právě v podzimních a zimních měsících,“ dodal Pavlovic. Někteří praktici upozornili na to, že vakcínu je potřeba nejdřív objednat, dodavatel má volno a také oni si budou brát v létě dovolenou. Lidé by si tak asi měli možnost očkování v daném místě raději předem ověřit.

Ministerstvo očekává, že se na podzim nechají přeočkovat dva až tři miliony lidí. V polovině srpna spustí kampaň na podporu očkování, a to nejen proti covidu, ale i proti chřipce. V září by pak případně praktici a pojišťovny mohli cíleně oslovit ty, kteří přeočkování nevyužijí. Pokud mají lidé dvě dávky, s očkováním třetí dávkou by neměli otálet, zmínili zástupci ministerstva zdravotnictví. Ministr podotkl, že podle získaných medicínských údajů očkování chrání proti vážnému průběhu nemoci a úmrtí a proti nákaze pomáhají roušky a respirátory.

Válek chce se zdravotními pojišťovnami začít příští týden jednat také o proplácení PCR testů i bez žádanky od lékaře. Debatovat se bude o tom, kolik testů by se mohlo hradit a v jakých intervalech. „Mohlo by to zdravotnickému systému ušetřit peníze, protože ten, který by měl test negativní, byť má příznaky, by zjistil, že má pravděpodobně nachlazení, a léčil by to standardně,“ popsal ministr.

V zimě měli očkovaní a děti nárok na pět hrazených PCR testů z pojištění bez žádanky od lékaře. Od března se všem zájemcům proplácel jeden test. Od května je pro bezplatný test potřeba žádanka. Pojišťovny za testování vydaly desítky miliard korun.

Například v Jihočeském kraji, kde žije přibližně 640.000 obyvatel, dvě dávky očkování proti covidu absolvovalo téměř 61 procent lidí. Nových zájemců však moc nepřibývá, ve čtvrtek podstoupilo očkování proti koronaviru 29 lidí. Ředitelka jihočeské hygienické stanice Květoslava Kotrbová proto doporučuje, aby se zájem obyvatel v regionu zvýšil. „Poslední masivnější vlna očkování byla na začátku roku. Od té doby už uplynulo hodně času a musíme si uvědomit, že většina z nás má minimum protilátek,“ řekla dnes Kotrbová ČTK.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová doporučuje nošení roušek ve zdravotnických a sociálních zařízeních. V souvislosti se šířením koronavirové nákazy to dnes novinářům řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Doporučil používání ochrany nosu a úst také v hromadné dopravě. Opatřením to šéf resortu nařizovat nechce. Počet případů nákazy koronavirem roste, většina pacientů má lehký průběh.

Vědecká zjištění ukázala, že proti covidu-19 pomáhá vedle očkování také nošení roušek a respirátorů, uvedl Válek. „My také doporučujeme nošení roušek ve zdravotnických zařízeních a v tomto smyslu odešel dopis hlavní hygieničky. Doporučujeme je v ústavech sociální péče a v tomto smyslu odejde dopis hlavní hygieničky. A samozřejmě je doporučujeme v hromadné dopravě především všem těm, kteří jsou riziková skupina, nebo kteří mají jakékoliv příznaky nachlazení,“ řekl ministr. Dodal, že roušky a respirátory chrání před všemi infekcemi, které se šíří vzduchem. „Není proto chybou, naopak je to správné používat v těchto prostorách roušku,“ dodal šéf resortu.

Podle Válka vláda od svého nástupu nechce restrikce nařizovat. Kabinet sází na odpovědnost a dobrovolné dodržování zásad. Povinné nošení roušek skončilo v Česku v polovině dubna před velikonočními svátky. S přestávkami se musela ochrana dýchacích cest nosit od března 2020. Lékařská komora už dřív uvedla, že podle jejího právního stanoviska je možné ve zdravotnickém zařízení dál nošení respirátoru či roušek nařídit. Stačí o tom informovat pacienty na viditelném místě, třeba v čekárně či při vstupu.

Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška epidemie v Česku znovu sílí, podíl testů s pozitivním výsledkem roste a nakažených přibývá. Zmínil vysokou nakažlivost nové subvarianty omikronu, která vytěsňuje tu předchozí. Díky letnímu počasí a proočkovanosti jsou dopady mírnější, v nemocnicích je 400 lidí a na jednotkách intenzivní péče 26, upřesnil Dušek. „Jakási ostražitost a opatrnost před podzimem je určitě nadále namístě,“ podotkl šéf zdravotnických statistiků. Rizikovější vlnu koronavirové epidemie je podle něj možné čekat na podzim. „To bude přes kopírák rok 2021. Naší hlavní zbraní bude očkování,“ dodal Dušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …