Čunek vystřídal ředitelku kroměřížské nemocnice mužem z Chrenkova Agelu navzdory protestům. Ve vzduchu je stávka

07.02.2019 17:31

Kolem Kroměřížské nemocnice to opět vře. Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek totiž odvolal ředitelku nemocnice Lenku Mergenthalovou a nahradil ji ekonomem Petrem Liškářem. Proti Čunkovu kroku protestovali odbory, zaměstnanci nemocnice, a dokonce i kroměřížská radnice. Čunek si ovšem stál na svém a tvrdí, že každý manažer má své limity.

Čunek vystřídal ředitelku kroměřížské nemocnice mužem z Chrenkova Agelu navzdory protestům. Ve vzduchu je stávka
Foto: Kroměřížská nemocnice
Popisek: Kroměřížská nemocnice.

Koncem ledna odvolal Zlínský kraj (aktuálně pod vedením hejtmana Jiřího Čunka) ředitelku kroměřížské nemocnice Lenku Mergenthalovou. Proti jejímu odvolání protestovali kroměřížská radnice, odboráři a také zaměstnanci nemocnice, informoval server iDNES.cz.

Zařízení nově povede Petr Liškář, ekonom, který rok působí v krajské zlínské nemocnici. Lékaři v kraji si jej podle médií spojují s podporou myšlenky sloučení čtyř nemocnic do jedné. Liškář v minulosti působil jako místopředseda představenstva v několika nemocnicích skupiny Agel slovenského miliardáře Tomáše Chrenka. Agel je soukromou firmou podnikající ve zdravotnictví.  

Zaměstnanci nemocnice v Kroměříži kvůli odvolání Mergenthalové vyhlásili stávkovou pohotovost.

Mergenthalová vedla nemocnici od roku 2014. Čunek na konto její výměny uvedl, že udělala „ohromný kus práce“. Ovšem podle Čunka je normální, že se manažeři ve firmách obměňují, a Mergenthalová je prý na svém „limitu“, informovala ČTK. Výměna ředitele podle Čunka prý nemocnici prospěje, aby lépe prosperovala.  

Kromě nemocničních odborů ředitelku Mergenthalovou ve funkci podpořili i kroměřížská radnice, zaměstnanci nemocnice a rovněž členové kroměřížské lékařské komory. Petici na podporu Mergenthalové podepsalo takřka 600 z celkových osmi stovek zaměstnanců nemocnice. Podle petentů nemocnice pod vedením Mergenthalové fungovala bez problémů, ekonomické výsledky se zlepšovaly, a dokonce se stabilizovala i personální situace.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Zajímavý vhled do situace, která v souvislosti s odvoláním ředitelky nemocnice panovala během zasedání krajského zastupitelstva Zlínského kraje, poskytla europoslankyně za ČSSD Olga Sehnalová. Zdravotní sestry z kroměřížské nemocnice podle Sehnalové přijely v tak hojném počtu, že se nevešly do jednacího sálu, píše na blogu. „Ve svém volnu, po nočních službách, přijela svou nespokojenost vyjádřit více než stovka zdravotníků, vesměs ze zlínské a kroměřížské nemocnice. Je těžké udělat odhad, protože míst k sezení je sotva třicet a stát v kuse od deseti do tří hodin odpoledne možná některé odradilo,“ popsala Sehnalová. Čunek se podle ní snažil zdržovat a zúčastněné ospat. Návrh na předřazení bodu dopředu zamítl.

Situaci na Facebooku komentoval i krajský předseda Strany soukromníků České republiky Michal Dvouletý. „Vedení kraje se chlubí zlepšenými hospodářskými výsledky všech nemocnic. Proč pak ale odvolalo ředitelku kroměřížské nemocnice, která vyřešila problémy místní nemocnice a velkou měrou se zasloužila o zlepšení nejen ekonomiky, ale také personální situace?“ napsal ve svém příspěvku. „Bohužel současné vedení kraje pokračuje v trendu personální devastace v krajských nemocnicích a vůbec bych se nedivil těm zaměstnancům, kteří by za prací odešli mimo náš kraj nebo do soukromých klinik a ambulancí. Kdo pak bude pracovat v nové nemocnici, kterou si pan hejtman tak urputně prosazuje, to opravdu nevím,“ dodal.

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

Odvolání ředitelky kroměřížské nemocnice komentoval i předseda Svobodných Tomáš Pajonk. „Nedává smysl měnit management ve chvíli, kdy se stabilizovala hospodářská situace nemocnice, kdy zaměstnanci nemocnice pociťují naději v budoucnost svého podniku,“ napsal  Pajonk na webových stránkách Svobodných. „Jsme zároveň přesvědčení, že nadměrné změny v managementech společností také nepřispívají k dobrým a stabilním hospodářským výsledkům. Mezi lety 2005-2017 se například v Krajské nemocnici Tomáše Bati vystřídalo v představenstvu 20 osob. V Kroměřížské nemocnici to bylo 11 osob. V Uherském Hradišti s dlouhodobě dobrým hospodařením to za celou tuto dobu bylo jen 6 osob,“ poznamenal dále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…