DPH a daně z příjmu nezvýšíme. A zimu fakt zvládneme... Stanjura strašil, nyní uklidňuje

16.07.2022 20:20

Jak to bude se zvyšováním daní v časech dnešní energetické a ekonomické krize? Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se znovu přihlásil o slovo a popsal, co mohou lidé čekat. Prozradil také, zda budou lidé v zimě mrznout.

DPH a daně z příjmu nezvýšíme. A zimu fakt zvládneme... Stanjura strašil, nyní uklidňuje
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Zbyněk Stanjura v Partii

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) před časem upozornil, že vláda může přikročit k mimořádnému zdanění sektorů ekonomiky, které v nynějších časech významně bohatnou, aniž by se o to zasadily nějakou výraznou inovací nebo nějakou bonusovou službou, která by oslovila zákazníky. Stanjura před pár dny upozornil, že v této situaci si nikdo nemůže být jistý, co možná vláda přechodně zdaní.

Upozornil, že na paškále mohou být energetické firmy nebo např. banky.

Z řad opozice, od poslanců ANO a SPD, na to konto zaznělo, že ODS spolu s dalšími členy koalice SPOLU, kde je bok po boku ODS, lidovci a TOP 09, před volbami slibovala, že nebude zvyšovat daně.

A Stanjura teď v rozhovoru pro deník Právo ujišťuje občany, že DPH a daně z příjmu se zvyšovat nebudou.

„Určitě ale nebudeme zvyšovat daň z příjmu občanů a určitě nebudeme zvyšovat DPH, to můžu vyloučit. Všechno takové zvýšení by vedlo k tomu, že by větší skupina lidí potřebovala větší pomoc od státu, a nakonec bychom museli víc přerozdělovat a zvyšovat výdaje,“ pravil Stanjura.

Své spoluobčany ujišťoval, že český stát letošní zimu zvládne a lidé opravdu nebudou mrznout.

„Letošní zimu fakt zvládneme. Černé scénáře, o kterých se píše, většinou vycházely z dat a odhadů, pokud by ten ruský plyn byl zastaven zhruba k 10. dubnu, to bylo první kritické datum. Takže díky tomu, že máme zásoby, díky tomu, že hledáme alternativní trasy, díky tomu, že jsme například v pondělí uzavřeli memorandum o spolupráci se sousedním Německem ohledně dodávek plynu, letošní zimu bezesporu zvládneme,“ zaznělo z úst stávajícího šéfa státní kasy.

Ale kdyby se situace s dodávkami ještě více zhoršila, vláda prý lidem poskytne další pomoc.  

„Ale pokud se situace dramaticky změní, což se nedá vyloučit... Já to nepředpokládám, nemyslím si, že nějaký černý scénář nastane. Ale kdyby nastal, vznikne potřeba více pomoci domácnostem, tak jim prostě pomůžeme. To si myslím, že je jednoznačné, na tom panuje ve vládě shoda. Dnes nikdo v Evropě neví, co bude v srpnu, v září, v říjnu. Ale pokud bude potřeba, pokud by se nějak dramaticky zhoršila ta situace, tak jsme připraveni opět pomoci,“ pravil Stanjura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…