Další kolo války mezi USA a EU. Přituhuje

22.07.2018 20:40

Evropu a Japonsko si chtěly naklonit Spojené státy na jednání ministrů financí a centrálních bankéřů skupiny G20. Nabídly dohodu o volném obchodu. Proti se však postavila Francie. Píše o tom server ČT24.cz.

Další kolo války mezi USA a EU. Přituhuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

„Pokud Evropa věří ve volný obchod, jsme připraveni podepsat dohodu o volném obchodu,“ uvedl na setkání americký ministr financí Steven Mnuchin. Případná dohoda však bude muset zahrnovat zrušení cel, necelních bariér i subvencí. 

Evropa se s americkou hlavou státu Donaldem Trumpem nyní dohaduje kvůli uvalení dovozních cel 25 procent na ocel a deseti procent na hliník. Tím totiž americký prezident Evropu rozčílil, ta reagovala odvetnými cly. 

Původní text ZDE.

V reakci na Mnuchinovu nabídku tak reagovala negativně Francie prostřednictvím ministra financí Bruno Le Maira, jenž uvedl, že EU by neměla zvažovat zahájení obchodních jednání s USA. A to do té doby, než Trump zruší cla na ocel a hliník a než ukončí své hrozby zavedení cel na auta. Jak uvedl Le Maire, Francie odmítá jednat se zbraní u hlavy. 

Před vlnou cel pak podle serveru ČT24.cz varuje také Mezinárodní měnový fond, jenž se obává, že nedávná vlna cel výrazně poškodí globální růst. 

A co se píše v závěrečném prohlášení, jež získala agentura Bloomberg? „Že hospodářský růst je podle zemí G20 ohrožen obchodním napětím. Jeho dalším problémem je nesynchronizovanost, globální nerovnováha a nerovnost,“ píše server ve výňatku z dokumentu, jenž ještě nebyl finálně zveřejněn. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…