Další rušení účtu za politiku? Majitel z USA si myslel své o covidu

28.07.2023 8:31 | Monitoring

Americká banka Chase Bank bez vysvětlení zrušila účty zaměstnancům zdravotnické obchodní firmy Mercola Market. Majitel firmy Joseph Mercola v minulosti kritizoval vakcínu na COVID-19 i Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Zaměstnanci firmy se domnívají, že za rušením účtů stojí právě kontroverzní názory majitele společnosti. Banka neuvedla jiný důvod, stojí však za tím, že nezavřela účty kvůli „politické příslušnosti“ klientů. Josepha Mercoly se zastal i britský politik Nigel Farage. Banka Coutts mu zrušila účet kvůli jeho politickým názorům, generální ředitelka se poté musela omluvit a odstoupit z funkce.

Další rušení účtu za politiku? Majitel z USA si myslel své o covidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary

Zdravotnická společnost Mercola Market se sídlem na Floridě ve Spojených státech amerických se zabývá prodejem jídla a nápojů, doplňků stravy a jiných zdravotnických potřeb. Dne 13. července dostala společnost dopisy od americké banky Chase Bank, ve kterých banka oznamuje své rozhodnutí o zrušení osobních i firemních účtů zaměstnanců.

Majitel společnosti Mercola Market, osteopatický lékař Joseph Mercola, je znám kvůli svým kontroverzním názorům na pandemii COVIDU-19, vakcíny a lockdowny. Je také autorem knihy Pravda o COVIDU-19. Na začátku pandemie publikoval články o pozitivních účincích vitaminu D, zinku, kvercetinu a dalších doplňků stravy podporujících správný chod imunitního systému. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) mu v návaznosti zaslal 18. ledna 2021 varovný dopis s požadavkem, aby „přijal okamžitá opatření k zastavení prodeje neschválených a neautorizovaných produktů pro zmírnění, prevenci, léčbu, diagnostiku a vyléčení COVIDU-19“. Sám Mercola je toho názoru, že se ho farmaceutický a chemický průmysl snaží zdiskreditovat a cenzurovat už od vypuknutí pandemie, jak napsal v komentáři pro The Post Email.

O zrušení účtu informoval 25. července skrze svůj twitter. 

„Chase Bank zrušila naše firemní bankovní účty a účty mého generálního ředitele i finanční ředitelky, jakožto též účty jejich rodinných příslušníků (včetně manželky a dítěte). Odmítla uvést jakýkoliv důvod, proč tak činí, přičemž nejstarší účet je aktivní již 18 let,“ napsal Mercola.

 

 

V dopisech, jimiž disponuje server Florida´s Voice, není uveden důvod pro zrušení účtů, stojí v něm však, že finanční instituce mají „povinnost znát své zákazníky a sledovat transakce, které procházejí přes jejich účty“. Server Florida´s Voice kontaktoval Chase Bank a požádal o vysvětlení.

Banka pro server sdělila, že za zrušením účtu nestál politický motiv. „Z důvodu ochrany osobních údajů nemůžeme hovořit o vztazích se zákazníky, ale nezavíráme účty kvůli politické příslušnosti a ani v tomto případě jsme tak neučinili,“ uvedla banka.

Byly zrušeny účty finanční ředitelky společnosti Mercola Market Amalie Legaspiové i její rodiny, dále i generálního ředitele Mercola Market Stephenu Ryemu a jeho ženy. Vlastníci účtů mají čas do 11. srpna, aby převedli peníze na účet jiné organizace.

Finanční ředitelce Legaspiové byl také zrušen běžný účet, který má společný s manželem trpícím demencí. Účet je používán pro zdravotní potřeby a manželovi tam chodí důchod. Legaspiová uvedla, že si na manželovo jméno nemůže otevřít další bankovní účet.

V souvislosti s tím se na banku Chase Bank, guvernéra Floridy Rona DeSantise i Roberta Kennedyho Jr. znovu obrátil Joseph Mercola. Na twitteru dnes sdílel fotografii manžela finanční ředitelky, který je v nemocnici kvůli demenci upoután na lůžko. „Prosím, obnovte účet mé finanční ředitelky, jejíž manžel má pokročilou demenci a četné zdravotní problémy vyžadující nepřetržitou péči na Filipínách. Na tomto účtu závisí důchod a zdravotní výdaje jejího manžela a za současných okolností pro ni bude mimořádně náročné tuto záležitost napravit,“ žádal Mercola o pomoc.

Uvedl také, že si je vědom svých názorů na pandemii COVIDU-19, které se liší od názorů představitelů banky Chase Bank. „Uvědomuji si, že mé názory na COVID se výrazně liší od názorů vašeho generálního ředitele Jamieho Dimona, ale to není důvod trestat mé zaměstnance a jejich rodiny,“ napsal Mercola.

 

 

Generální ředitel Mercola Market Stehpen Rye je toho názoru, že účty byly zrušeny kvůli názorům vlastníka společnosti. „Domnívám se, že všechny účty banka zrušila kvůli názorům našeho doktora Mercoly (našeho zaměstnavatele),“ řekl listu Florida´s Voice. „Po celou dobu covidu měl názory rozporující oficiální narativ a je spoluautorem bestseleru knihy Pravda o COVIDU-19, která odhalila pravděpodobnost, že virus byl vytvořen v laboratoři financované NIH (National Institutes of Health),“ řekl Rye a dodal, že mu bylo řečeno, že účty v bance nebudou moci mít ani jeho děti.

„Je prostě těžké uvěřit, že vaše rodina, vaše žena, vaše děti nemohou mít bankovní účet kvůli názorům vašeho zaměstnavatele, a to nikdy neudělali nic špatného. Všichni máme naprosto čisté záznamy,“ uvedl generální ředitel společnosti.

Viceprezident banky Chase Bank Anthony Anesi informoval Stephena Ryeho, že „mu bylo řečeno, že z právních důvodů nemůže sdělit, proč je účet uzavírán“, informoval deník United Business Journal. „Požádáme o přezkoumání, ale ani tak není jisté, že účty zůstanou otevřené.  Ale protože jste dobrým klientem naší instituce, pokusíme se o to,“ dodal Anesi.

Podobný případ byl zaznamenán i u banky Coutts, která v červenci uzavřela účet konzervativnímu politikovi Nigelovi Farageovi. Důvodem pro zrušení účtu byly jeho politické názory, generální ředitelka National Westminster Bank, jejíž dceřinou společností banka Coutts je, kvůli tomu byla nucena rezignovat.

Nigel Farage je toho názoru, že není jediný, komu se uzavření účtu pouze na základě jeho politických názorů stalo. Na případ Josepha Mercoly proto na twitteru také upozornil. „Doktor Mercola má právo na své názory na medicínu, aniž by přišel o své bankovní účty,“ napsal Farage.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

to je důvod proč musí mít všichni bankovní účet, každý bude poslušný a bude poslouchat nařízení banky, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusembau , 28.07.2023 9:59:31
obrana proti tomuto bordelu je jediná, mít hotovost

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…