Dan Landa: Že jsem fašista? To se vám může vrátit. Takto

14.07.2020 12:01

Zpěváka Daniela Landu trápí omezování svobody, uvedl ve včerejším interview s Pavlem Štruncem na CNN Prima. A citoval například zákaz kouření, omezování kapacity zásobníků zbraní nebo povinné nošení helem na motorkách. Došlo i na Německo: „Když jde žena v parku, tak nemůže mít pepřák, který je prostě určen na obranu člověka před jiným člověkem. Protože prostě si ten německý stát říká: Já mám takový debily, oni by se s tím stříkali jen tak.“ A také došlo na „nešťastníka“, který Landovi stále vyčítá Orlík.

Dan Landa: Že jsem fašista? To se vám může vrátit. Takto
Foto: repro Facebook
Popisek: Skladatel a zpěvák Daniel Landa

Moderátor Pavel Štrunc se zeptal na text nové písně Ukolébavka, která mu ovšem příliš ukolébávající nepřišla.

„Budeš mít krásný nový čip
a zdědíš po mě obří dluh.
Na každém rohu z kamer bude zhlížet bůh.
Každý tvý slovo bude bráno, nahráno a uchováno.
Kdyby snad náhodou.“

Anketa

Je dobře, aby právo na obranu se zbraní v ruce bylo zahrnuto do Ústavy ČR?

96%
4%
hlasovalo: 15468 lidí
Landa vysvětlil, že to lidé jsou ukolébaní. „Usínáme, některé věci nevidíme, neslyšíme, nebo je málo reflektujeme,“ mínil zpěvák a skladatel. Doplnil, že má obavu ze ztráty svobody, kvůli tomu, kam se svět posunuje. Zmínil například technologii identifikace obličejů v Číně a dodal, že by za chvíli mohla být i tady. „Já si myslím, že tahle tendence, vždycky se něco ve světě děje, k nám se to posunuje a nakonec dohrabe. A tohle se k nám může dohrabat taky,“ mínil. Landa přiznal, že ohrožení svobody spíše cítí, než aby na něj měl velké množství pramenů. A dodal, že neví, co by s tím mohl dělat kromě toho, že o tom bude zpívat.

Vnímání je podle něho už úplně posunuté, například pokud jde o dotace. Jejich rozdělování je podle něho nespravedlivé. Ke starosti o svobodu ho dle jeho slov přivedl moment, když vezl motorku asi sto metrů od domu k domu, pomalu, ale bez helmy. A někdo mladší než on na něj zavolal, aby si vzal helmu. Což zpěváka rozesmutnilo. „Já jsem si vlastně uvědomil, kdo po mně chce, abych si v padesáti letech bral helmu vod baráku k baráku,“ řekl a dodal, že bez helmy nikoho neohrožuje a poněkud cynicky poznamenal, že pro stát je to i levnější, když má nehodu motorkář bez helmy. Doplnil, že si helmu chce vzít, ale vadí mu, že by si ji brát musel.

Podobně to viděl u kouření v hospodách a barech. Kde argumentoval, že kuřáci stejně chodí ven, takže systém pod pláštěm ochrany zdraví prosadil p*******. Stát by podle něho měl, když už, tak zakázat vyrábět tabákové výrobky. „Ať jsou restaurace kuřácký, ať jsou restaurace nekuřácký, to by měla být každého svoboda,“ mínil Landa, sám nekuřák. „Oni sáhnou na kuřáky a ostatní se jich nezastanou,“ posteskl si a přitakal Štruncovi, že to takto salámovou metodou postupuje dál.

Došlo i na zbraně a omezování kapacity zásobníků. „V Německu nebo v Anglii je jiná tendence. Tam už chlapi nesmějí mít ani nože, ani slzný plyn. Když jde žena v parku, tak nemůže mít pepřák, který je prostě určen na obranu člověka před jiným člověkem. Protože si německý stát říká: Já mám takový debily, oni by se s tím stříkali jen tak. Ale já se tak necítím. Za a), my jsme neprohráli válku jako Němci a za b)...“ pravil Landa a Štrunc ho přerušil, že tedy spoléhá na selský rozum. Landa ještě prohlásil ohledně omezení kapacity zásobníků: „Každý, kdo střílí s dlouhou zbraní, a není to samopal, tak ví, že je to totální deb..., totální nesmysl, ten zákaz.“ Doplnil, že jako k nesmyslu se k tomu naštěstí postavila i česká vláda. „Ale co nám kdo mluví odněkud do zásobníků,“ dodal.

Jeho Blanický manifest je určen všem politikům, odleva doprava. Ale zda se bude jednat o kuňknutí žáby nebo zařvání lva se ukáže až časem, i když by Landa byl rád, aby to bylo to první. „Není možné, aby se tady lidé báli mluvit o svém názoru. A takhle to je. My si tady můžeme říkat, že to tak není. Ale je to tak. Lidé neradi říkají svůj názor, bojí se a jsou ostrakizovaní. V případě, že ten názor není v souladu s tím oficiálním proudem, tak jsou vyháněni na okraj společnosti,“ mínil zpěvák.

Dodal, že pro „některé kapely“ se „špatně shání kulturák“. „I mě některý odmítají, protože jsem podle nich fašista. A to je prostě za A drzost a za B smutné. Je to drzost, protože to není pravda, a je to smutné, protože stejnou zbraní, kterou nás oni potírají, tak se jim to jednou může vrátit z jiné strany.“

Uvedl, že by si přál, aby každý mohl beze strachu říct, zda např. chce nebo nechce uprchlíky. „Já bych řekl, že ne. Když já řeknu, že ne. Tak se na mě vrhne celá, dost silná parta a řekne: ‚Landa je z***.‘ Ale to je právě o té svobodě, možnosti říct NE. Ale ‚Landa je z***‘, to už není svoboda, to už je útok.“

Štrunc pak odkázal na blog Jiřího Hrebenara na webu Respektu a jeho řadu obvinění z extrémismu, nacionalismu a jiných -ismů, ve kterých se objevily i zkazky na Landově působení v kapele Orlík. „Ten člověk je nešťastník, není spokojený se svým osobním životem a projevuje se to tady. Sice tam jsou jména Landa, Fanánek, ale myslím si, že ve skutečnosti to s námi nemá vůbec nic společného,“ mínil o Hrebenarovi i jeho textu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…