Déle, než si myslíte! Covid: 9544 nakažených. A tvrdě o opatřeních

15.10.2020 7:52

Epidemiologická situace se v České republice dál zhoršuje. Za středu bylo zaznamenáno více než 9500 nových případů koronaviru, 175 lidí muselo zamířit do nemocnice a 35 lidí zemřelo. Co nás čeká dál? Na tuto otázku se pokusili odpovědět epidemiolog Petr Smejkal a imunolog Václav Hořejší

Déle, než si myslíte! Covid: 9544 nakažených. A tvrdě o opatřeních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letné bylo zřízeno volební místo pro občany s pozitivními testy na Covid 19

Koronavirová epidemie v Česku bohužel nabývá na obrátkách. Jen za středu bylo zaznamenáno 9544 nových případů koronaviru. V tuto chvíli je v Česku asi 77 tisíc nemocných. Takřka 2700 muselo zamířit do nemocnice. 

Epidemiolog Petr Smejkal Českému rozhlasu sdělil, že stávající opatření v boji proti koronaviru mohou epidemii zpomalit, pokud lidé budou nařízení dodržovat. Ale pokud se během dvou týdnů nezačne situace lepšit, podle Smejkala nezbude, než uzavřít celou zemi, zastavit ekonomiku. Dojde na lockdown. A pokud stávající opatření zaberou, budou podle Smejkala v platnosti déle než 14 dní.

Smejkal má také za to, že se tato situace dala předvídat.

„Do určité míry se to dalo předvídat. To už tvrdíme dlouho, že jsme v létě neměli opatření rušit. Někdo si mohl uvědomit, že předtím, než nastane exponenciální růst, tak se dlouho nic neděje. Vidím jen křivky na webu ministerstva a od poloviny září tam rostoucí trend byl. Obecně to ale zkoušeli apelem na veřejnost, na který ale po ztrátě důvěry už lidé nereagují. Určitě opatření měla přijít dřív. Nechápal jsem například, proč tak dlouho probíhají sportovní utkání s diváky,“ pravil Smejkal.

To nejhorší nás prý čeká v říjnu a v listopadu. O Vánocích by už mohlo být lépe.

Také podle imunologa Václava Hořejšího je naprosto zásadní, aby lidé opatření dodržovali. Pokud lidé budou dodržovat nařízení vlády, podle Hořejšího to pomůže zbrždění epidemie. Uzavření restaurací, až na výdej přes okénko, považuje za správné. Stejně tak důležité podle něj je, aby lidé nosili roušky.

„Je rozumné počkat deset dnů, aby se ukázalo, jak se projevila ta současná opatření. Jsou už celkem dostatečná, takže by to mohlo stačit,“ uvedl Hořejší.

Stejně jako Smejkal, je i Hořejší přesvědčen, že se stávající špatná situace dala předvídat.

„Samozřejmě, od začátku jsem to předvídal. Moje předpovědi možná byly o něco horší a zpožděné asi o týden. Dalo se to čekat, epidemiologické modely to ukazovaly. Kdyby omezení na jaře zavedli o týden nebo dva později, tak jsme byli úplně ve stejné situaci jako teď. A to, že se stejným principem neřídili na konci srpna, když se to začalo rozjíždět, tak to je nepochopitelné selhání. Neblahou a rozhodující roli v tom podle mě hráli nezodpovědní a mediálně známí lékaři, kteří tu nemoc bagatelizovali. A politikům se líbilo, že známé tváře opakují něco, co je příjemné,“ poznamenal Hořejší.

Imunolog má za to, že bude lépe, až se dostaneme na čísla z konce srpna tohoto roku, což by se prý za stávajících opatření mohlo podařit. I tak se však domnívá, že epidemie ovlivní Vánoce v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…