Děti v cukrovinkách užívají drogy. Zákaz ničemu nepomůže, tvrdí Bartoš a tlačí vlastní řešení

12.02.2024 20:57

Po otravě mladistvých i dětí gumovými medvídky s obsahem HHC rozhodla vláda v minulém týdnu, že prodej cukrovinek a podobných výrobků s kanabinolem HHC by měl být zhruba do měsíce v Česku zakázaný. Piráti přesto dál bojují za to, aby cukrovinky s HHC zakázány nebyly, to podle předsedy strany Ivana Bartoše ničemu nepomůže. Měly by být rychle staženy z trhu.

Děti v cukrovinkách užívají drogy. Zákaz ničemu nepomůže, tvrdí Bartoš a tlačí vlastní řešení
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Po požití cukrovinek s HHC (hexahydrokanabinolu) musela být v posledních týdnech podle poslance Toma Philippa (KDU-ČSL) hospitalizována zhruba stovka mladých lidí a dětí. Intoxikovaní pacienti mají poruchy vědomí, které mohou trvat den až dva, výkyvy nálad, mohou být agresivní či trpět nevolnostmi.

Vláda proto ve středu rozhodla o zařazení HHC na seznam zakázaných látek. Novelu, která seznam obsahuje, připraví na další jednání kabinetu, zřejmě tento týden, informoval o tom ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09.

Ministr Válek se již loni v létě snažil o zařazení HHC na seznam zakázaných látek, tehdy na vládě ale neuspěl a Piráti to tehdy slavili ve velkém na sociálních sítích. „CBD a HHC konopí nedáme! Nebudeme zakazovat něco, co nikomu neubližuje,“ uvedli v červenci Piráti. „Již dávno se ukázalo, že tupá prohibice není řešením. O tom se nám podařilo přesvědčit i naše koaliční partnery,“ dodali vítězně k rozhodnutí vlády.

Předseda ANO Andrej Babiš se opřel do Pirátů, že mohou za mladistvé, kteří skončili v nemocnici po otravě bonbony s HHC: „Pan Bartoš loni řekl: ‚Ubránili jsme kratom a HHC před zákazem.‘ Tohle všechno je vaše vina,“ vmetl Babiš Pirátům ve Sněmovně. Bartoš pak odrazil kritiku slovy: „Mě ten blábolil Babiš už štve s tím, jakým způsobem věci překrucuje a nálepkuje,“ prohlásil šéf Pirátů na adresu Babiše.

Ani vysoký počet otrav, který se v Česku v poslední době odehrál právě kvůli požití cukrovinek s HHC, nepřesvědčil předsedu Pirátů Ivana Bartoše o nutnosti plošného zákazu produktů s HHC. Podle jeho slov ničemu nepomůže, protože se objeví další látky. „Obecný plošný zákaz všech produktů s HHC nepodporujeme, protože ničemu nepomůže, a naopak může situaci zhoršit. Platnost zákazu může přijít až v řádu týdnů či měsíců a mezitím se objeví další, neprozkoumané a velmi pravděpodobně nebezpečnější alternativy,“ uvedl v tiskové zprávě šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Piráti nabízejí řešení, jak okamžitě dostat cukrovinky s HHC z trhu a dosahu dětí. „Situaci bereme velmi vážně. Proto jsme s týmem národního protidrogového koordinátora a příslušnými orgány vypracovali rychlé a skutečně účinné řešení, jak dostat cukrovinky s HHC bleskově z trhu. Problémem u nich totiž mimo jiné je, že je na první pohled ani neodlišíte od běžných sladkostí,“ dodal Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Piráti prosazují vydání tzv. opatření obecné povahy ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Pracujeme na tom, aby Státní zemědělská a potravinářská inspekce na podnět Státního zdravotního ústavu vydala opatření obecné povahy, díky němuž v rámci pár dnů cukrovinky zmizí z prodeje,“ doplnila expertka Pirátů.

Sněmovna by také podle Pirátů měla urychleně přijmout novelu regulující nakládání s psychomodulačními a novými psychoaktivními látkami, čímž se systémově výrazně zlepší ochrana dětí a mladistvých i zdraví spotřebitelů.

Gumoví medvídci a další cukrovinky s nebezpečnou látkou HHC mají z automatů či pultů obchodů být staženy do měsíce. Kanabinol HHC je strukturně velmi podobný THC, což je kanabinoid známý svými psychoaktivními účinky. Uživatelé po jeho požití mají zažívat pocity euforie, zvýší se jim tepová frekvence. Jako jeho možné vedlejší účinky se například uvádějí úzkost, závratě či paranoia.

Dosud si gumové medvídky lidé mohli zakoupit v různých ovocných příchutích, účinek se projeví obvykle po třiceti minutách až hodině a může trvat čtyři až šest hodin. Produkty s HHC jsou snadno dostupné nejen ve formě cukrovinek, ale i v podobě už předem ubalených cigaret.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ga, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepikapi , 13.02.2024 5:06:17
Stačí kouknout na Bartošovu tvář,podobný grázlík lpící na moci a korytu jako Rakušan,ať to stojí cokoliv,extraklasový lump a vydělenec. Piráti zlákali mladé na legalizaci drog,název jejich partaje upřednostňuje trestnou činnost,solidního se nelze dočkat od nich ničeho pořádného. Kdysi byli medvídci medvídky,dnes díky různým Bartošům jsou z nich život ohrožující pamlsky. Zabraňte dětem mlsat,bijte je,křičte po nich,trestejte je,nemějte je rádi. Takhle to chcete? Jen proto že mizerný vylhaný systém umožňuje produkci takových drogových .... jako je Bartoš? Stvůr,kterým záleží jen na vlastním prospěchu,neuznajíc svou chybu? Za to budou děti platit. Naše děti. Pro mne je Bartoš téměř na úrovni střelce,kosícího lidi kvérem z balkónu,s tím rozdílem že ke každému postřelenému chce postavit doktora,aby střelci měli ke zbraním volný přístup. Tedy Bartoši,tohle není nic moc. Takové hloupé nic,téměř zdarma. Ale koryto zůstane.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …