Dnes vidíte, jak je ČT důležitá, řekl si ředitel Dvořák o zvýšení poplatků. Erik Best se neudržel

27.03.2020 14:16

Generální ředitel ČT Petr Dvořák volá i v časech koronavirové krize po navýšení koncesionářských poplatků. Publicista Erik Best jej počastoval sarkastickými slovy. Dvořák však trval na tom, že je třeba vést i tuto debatu, protože právě v časech krize je nejlépe vidět, jak důležitá je veřejnoprávní televize.

Dnes vidíte, jak je ČT důležitá, řekl si ředitel Dvořák o zvýšení poplatků. Erik Best se neudržel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Koaliční vláda ANO a ČSSD nijak nezastírá, že se česká ekonomika řítí do značných problémů. Kvůli koronavirové pandemii. Především zaměstnancům z oblasti turismu hrozí, že přijdou o práci. Generální ředitel ČT Petr Dvořák přesto uvažuje o navýšení koncesionářských poplatků, z nichž veřejnoprávní televize žije. Koncesionářský poplatek, který dnes činí 135 korun se od roku 2008 nezvyšoval. Jenže náklady na výrobu pořadů mezitím významně vzrostly.

Kdybych si mohl říct, co bychom potřebovali, tak bych zvýšil koncesionářský poplatek o patnáct korun, na 150 korun. To dělá pět korun za den a za to poskytujeme službu, která je skvělá. Navýšení by mohlo být jen dočasně, například do roku 2022 nebo 2024, a mohl by se hledat i jiný, modernější systém financování. Do konce roku 2024 bychom se měli dohodnout i na obsahu veřejné služby, jakou do budoucna poskytovat, jakými kanály ji šířit a za jakou cenu. Mohli bychom se víc pohybovat na internetu, na sociálních médiích a případně i na jiných distribučních kanálech, které dnes ještě neznáme,“ uvedl Dvořák v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Pražský novinář amerického původu Erik Best se neudržel a vypustil sarkastickou poznámku. „Podniky krachují, domácnosti zoufají a Dvořák chce zvýšit koncesionářský poplatek o 11 %.Ten umí správně odhadnout náladu ve společnosti, že?“ položil si na sociální síti Facebook otázku Best.

Proti tomuto poplatku staví Dvořák na druhou misku vah skutečnost, že především v časech krize hraje Česká televize zásadní roli coby zdroj informací.  

„Význam veřejnoprávní televize se ukazuje vždy, když se společnost dostává do nějaké krize. Ať už jsou to přírodní pohromy, nebo to, co je teď. ČT se dokáže mobilizovat rychle a díky vysoké kvalitě se stáváme hlavním zdrojem informací, ke kterému se lidé obrací. Myslím si, že ten tlak na nás loni možná vznikal i proto, že se dlouho, naštěstí, nic zásadního nedělo. A to dalo šanci všem nepřátelům, kteří se o nás otírali, zpochybňovat řadu detailů, protože celkový význam veřejné služby nebyl tak jasně vidět. Teď když vidí, co děláme a jak pomáháme, jsou zticha, protože by to nebylo populární,“ podotkl Dvořák.

ČT24 v těchto dnech patří k nejsledovanějším kanálům. V některých dnech je dokonce vůbec nejsledovanějším kanálem. To podle šéfa veřejnoprávní televize dokládá, že ČT plní veřejnoprávní službu uloženou jí zákonem a lidé to oceňují právě tím, že ČT24 sledují. Uznal však, že se nikdy nepodaří uspokojit všechny diváky, takže kritické názory se budou ozývat vždy.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…