Do Tuniska není zákaz, jen důrazné doporučení nejezdit. Ministerstvo žehlí sporné rozhodnutí

02.07.2021 21:05

Ministr zahraničí Adam Vojtěch (za ANO) žehlí zmatky, které vyvolal svým úterním prohlášením, ve kterém se zakazovalo vycestování do několika zemí včetně v létě turisticky exponovaného Tuniska. Ačkoliv se v prohlášení ministerstva objevilo spojení zákaz vstupu, podle Vojtěcha se jedná jen o důrazné doporučení. Zákaz by podle některých ústavních právníků stejně byl protiústavní.

Do Tuniska není zákaz, jen důrazné doporučení nejezdit. Ministerstvo žehlí sporné rozhodnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Ministerstvo zdravotnictví v úterý vydalo zákaz vycestování mimo jiné do Tuniska, což přidělalo velké starosti až 20 tisícům Čechů, kteří se do země o prázdninách chtěli vydat. V prohlášení stálo, že se „nařizuje všem občanům ČR zákaz vstupu do zemí s extrémním rizikem nákazy onemocnění covid-19“. Mezi zakázané země patřilo, kromě Ruska nebo Indie, právě také Tunisko. Cestovat do zmíněných zemí mohli pouze lidé s výjimkou Ministerstva zahraničí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch však po několika dnech uvedl, že se nejednalo o zákaz, ale o „velmi výrazné varování, aby tam lidé nejezdili“. Toto vysvětlení použil i premiér Andrej Babiš, podle nějž vláda nic nezakazuje, ale jen doporučuje. „Říkáme lidem, ať do Tuniska nejezdí. Situace je tam špatná. Pokud už jste na místě, tak se zkuste vyvarovat kontaktů,“ řekl Babiš podle informací serveru Novinky.cz.

Podle právníků by zákaz cestování do konkrétní země stejně byl protiústavní. „Opatření by byla nezákonná a protiústavní, není tam uveden základní důvod pro jejich vydávání ani pro omezování práv,“ má jasno advokát Adam Černý, který už před rokem u soudu napadl některá vládní opatření při první koronavirové vlně.

„Mám za to, že to je nezákonné. Opatření mají chránit české území před šířením epidemie, ale zákaz vycestovat do ciziny sám o sobě není schopen tento účel naplnit,“ přitakal ústavní právník Jan Wintr, podle něhož je lepší než zákazy nastavit podmínky při návratu. „Je to mírnější a na účel, tedy ochranu před epidemií, lépe zacílené než prostě zakázat vyjet,“ řekl k povinným testům nebo karanténě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…