Dominik Hašek vyzval Jana Zahradila k akci. Pavel Novotný se za kolegu z ODS omlouvá

17.07.2020 11:56

Slavný hokejový brankář, známý kritik vlády premiéra Andreje Babiše a možný kandidát na prezidenta v roce 2028 Dominik Hašek, vyzývá ODS a jejího europoslance Jana Zahradila, aby jednali ve věci Hongkongu, Tibetu a Ujgurů. Reaguje tak na europoslancův pohled na to, jak by mohla celá věc v řešení těchto otázek dopadnout. Nepočítá totiž s tím, že by se proti Číně spojila „celá euroatlantická civilizace“. Řeporyjský starosta Pavel Novotný se již za svého spolustraníka stačil omluvit. A tím to neskončilo, omlouvání pokračuje.

Dominik Hašek vyzval Jana Zahradila k akci. Pavel Novotný se za kolegu z ODS omlouvá
Foto: repro Facebook
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil po "aféře" zveřejnil koláž v podobě Jamese Bonda, agenta ve "službách Vietnamu"

Anketa

Zaslouží si zesnulý Miloš Jakeš úctu?

82%
18%
hlasovalo: 12726 lidí
Celá diskuse odstartovala zprávou, že se česká firma Seznam rozhodla spolupracovat s firmou Huawei, před kterou přitom dříve varovala Bezpečnostní informační služba či Národní úřad pro kybernetickou a informační společnost. O spolupráci se Seznamem začala společnost vyjednávat poté, co ji americký prezident Donald Trump umístil na černou listinu a Huawei tak ztratil služby od Googlu. Společně nyní společnosti chtějí na zdejší trh dostat chytré telefony z Číny vybavené českými službami a aplikacemi.

„Českému Seznamu samozřejmě přeji dobrou spolupráci s čínským partnerem a úspěch na trhu. Pokud jsem snad přehlédl nějaký komentář k tomuto kroku přímo na SeznamZprávách.cz nebo analytické zadumání z dílny třeba EH, AMO či Sinopsis, prosím o link,“ pobavil se nad zprávou o spolupráci firem Zahradil.

Narážel tak na časté kritiky Huaweie, kteří se ozývali při varováních NÚKIBu či kontrarozvědky.

Čínské firmy se v minulosti zastal i český prezident Miloš Zeman. Ten také během své cesty do Číny řekl, že doufá v zapojení čínské firmy Huawei do rozvoje moderních 5G sítí v České republice a že jsou obvinění firmy Huawei nepodložená.

Tehdy netrvalo dlouho a na Zemanovu hlavu se snesla kritika. Ozvali se europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil, bývalý velvyslanec v USA a v Rusku Petr Kolář nebo analytik z think tanku Evropské hodnoty Jakub Janda.

Zahradilův komentář značně některé uživatele vyprovokoval a v následné diskusi došlo na otázky týkající se rozpínavosti Číny.

„Já bych byl pro to, aby se celá euroatlantická civilizaci spojila, plus všichni její spojenci typu JAP a KOR a AUs apod., a nasadili Číně nůž na krk... Ohledně Ujgurů, Hongkongu a dalších lidskoprávních témat... Čína by zbankrotovala bez této skupiny zákazníků a děly by se věci,“ zaznělo od Marka Vondráka.

Zahradil pak na to přinesl svůj pohled, jak celá věc s Hongkongem skončí, že by se „celá euroatlantická civilizace spojila“ označil za „naivní“.

„Hongkong dopadne asi jako okupace ČSSR v 1968 – pár rezolucí, bububu a konec. Tibet a Ujgurové, to jsou už úplné marginálie. Jediný zajímavý je ten Tchaj-wan. Který tak do 50 let čeká osud Hongkongu. Čína má čas,“ popsal, jak vidí pokračování sporů o některá území nárokovaná Čínou.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec
Někteří si pak Zahradilův pohled na možné budoucí dění vysvětlili po svém.

„Ufff. No a co pro to, aby tomu tak nebylo, udělá ODS a pan Jan Zahradil? Nebo je to jejich cílem, aby to takto dopadlo?“ tázal se Dominik Hašek.

Pak se připojil řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS). Ten zjevně nepochopil kontext diskuse, a tak se dal do omlouvání.

„Rád bych se omluvil za Jana Zahradila, pochopitelně se nejedná o stanovisko ODS. Jedná se (snad) o ojedinělý exces. Genocida Ujgurů je zjevná a ze strany Honzy se jedná o selhání, co se nebude opakovat. Ještě jednou se jeho jménem omlouvám všem, kterých se uvedený výrok dotkl,“ napsal Novotný.

K Novotnému se brzy připojil i šéfredaktor Britských listů, který uvedl: „Bude se opakovat. Zahradila známe. Má rád diktatury.“

A tím omlouvání neskončilo.

Znovu se totiž ozval i Zahradil a komunálnímu politikovi dal jasně najevo, aby se místo komentování zahraničních otázek radši věnoval svému úřadu.

„Já se omlouvám za pana starostu Novotného. Trochu přestřelil a začal se opět montovat do věcí, které mu nepřísluší, což se mu děje poměrně často. Už se to nebude opakovat a bude se dál vzorně věnovat správě Řeporyj(í),“ uťal diskusi další omluvou.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…