Dopadnete jako Fico. Premiér odhalil výhrůžku z EU

24.05.2024 11:32 | Zprávy

Gruzínský premiér Irakli Kobachidze na sociální síti uvedl, že měl v rámci nátlaku od Evropské unie vyslechnout též pohrůžku, ve které bylo naznačeno že může následovat slovenského premiéra Roberta Fica. Ten byl v minulém týdnu těžce zraněn při atentátu. Podle komisaře pro rozšíření, který měl slova pronést, ale byla špatně pochopena a prezentována zcela proti jejich smyslu.

Dopadnete jako Fico. Premiér odhalil výhrůžku z EU
Foto: Repro Youtube
Popisek: Demonstranti v gruzínském hlavním městě Tbilisi

V Gruzii posledních pár týdnů probublává na povrch velké napětí. Lidé v ulicích se bouří proti schválení zákona o tzv. zahraničním vlivu, který se podle jeho kritiků nápadně podobá ruskému zákonu o zahraničních agentech.

Hovoří se ale také o vlivu EU, se kterou chce Gruzie vyjednávat o přistoupení. Nejnovější facebookový příspěvek gruzínského premiéra Irakliho Kobachidzeho přitom naznačuje, že ačkoliv jsou Gruzínci ze strany představitelů EU zvyklí na ledacos, jeho zážitek při posledním telefonátu s jedním z evropských komisařů prý šokoval.

„Společnost sleduje vývoj kolem zákona o transparentnosti a vidí, že řada vysoce postavených zahraničních politiků neváhá vydírat gruzínský lid a jím zvolené vlády. Na tento druh vydírání jsme už dlouho zvyklí a už ztratilo svůj význam jak pro veřejnost, tak pro vládu. Ale hrozba, která zazněla v čase tohoto vydírání v telefonickém rozhovoru s jedním z evropských komisařů, byla šokující,“ začal gruzínský premiér na facebooku.

A hned pokračoval.

„Eurokomisař uvedl řadu opatření, která mohou západní politici přijmout po přehlasování práv veta u zákona o transparentnosti, a když tato opatření vyjmenoval, zmínil: ‚Podívejte se, co se stalo Ficovi, musíte být velmi opatrní‘,“ nechal se slyšet gruzínský premiér, podle něhož je velmi znepokojující, pokud někdo takto využívá situaci slovenského premiéra Roberta Fica, na něhož byl před pár dny spáchán atentát a stále se léčí v nemocnici.

Gruzínský premiér na sociální síti také napsal, že podle jeho informací za útokem mohla stát jedna z tajných služeb zemí, „které jsou zvláště úzce spjaty s globální válečnou stranou“.

„Paralela s pokusem o atentát na Roberta Fica nám připomíná, že v podobě globální válečné strany máme co do činění s extrémně nebezpečnou silou, která udělá cokoliv, aby přinesla do Gruzie chaos. Jsem si jist, že ani tentokrát jejich plány nebudou úspěšné a Gruzie rozhodně zachová mír a politickou stabilitu, která je nezbytnou podmínkou rozvoje země,“ uzavřel Irakli Kobachidze.

Gruzínský premiér promlouvá

 

Pohrůžka „podívejte se, co se stalo Ficovi“ měla být pronesena při výčtu opatření, která by západní politici mohli uplatnit, pokud by Gruzie na zákoně, vnímaném jako obrana proti vlivu nadnárodních neziskových organizací, skutečně trvala.

Hovořil také o „global war party“, mimořádně vlivné organizaci, která je podle něj ochotna udělat cokoliv, aby v jeho zemi rozpoutala chaos.

Maďarský komisař pro rozšíření EU Oliver Varhelyi, který byl následně s výrokem spojen, na sociální síti vysvětloval, že byl špatně pochopen.

Podle komisaře byla jeho slova „nejen zcela vytržena z kontextu, ale byla také prezentována veřejnosti způsobem, který by mohl vést k úplné dezinterpretaci původně zamýšleného cíle mého telefonátu“.
 
Snažil se prý gruzínského premiéra varovat, že nemá přijímat zákon, který by ještě více polarizoval společnost.
 
Podle informací, které od obeznámených získaly ParlamentníListy.cz,  je tato možnost celkem pravděpodobná. Jde o maďarského komisaře, a Maďaři mají na působení globálních neziskovek na svém území rovněž velmi kritický pohled. Komisař Varhelyi je prý navíc znám svou přímočarostí, takže to nemusela být výhrůžka, ale pouze „dobrá rada“. A gruzínský premiér toho mohl využít, aby dal „facku Bruselu“.
 
 
Bruselské Politico dává slova gruzínského premiéra do souvislosti s „kremelskou propagandou“. Podotýká, že i lídryně gruzínské opozice premiérovi vzkázala, ať přestane propagovat konspirační teorie.

A dodává, že v případě přijetí kritizovaného zákona by výrazně klesly naděje Gruzie na přistoupení. USA mezitím rovnou hrozí, že politiky, kteří by přijetí legislativy podpořili, dají na svůj sankční seznam.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dobrovolně povinná poslušnost Gruzie ??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 24.05.2024 12:28:44
„Obránci svobody“ jako by zapomněli zmínit jeden detail: ruský a gruzínský zákon o „zahraničních agentech“ nejsou ničím jiným než převzetím stejného zákona, který již existuje ve Spojených státech. A nejen existujícího, ale existujícího již od roku 1938 (Foreign Agents Registration Act – FARA), nyní platného ve verzi z roku 1995. Jde o zákonnou kontrolu právnických a fyzických osob financovaných/ovlivňovaných ze zahraničních zdrojů v souvislosti s jejich politickou činností nebo šířením informací. Obdobné zákony má řada dalších zemí. V rámci západního pokrytectví ovšem vadí, pokud by "zahraničním agentem" měly být proamerické či obecně prozápadní subjekty, protože jen Západ má patent na demokracii a její šíření libovolnými metodami.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

15:25 Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

Premiér Petr Fiala (ODS) se dostal do křížku s jedním z podnikatelů na debatě Restart Česka v pražsk…