Drahá Angela, soucitná vůdkyně. Migranti? George Bush byl plný dojetí

14.07.2021 15:37

„Merkelová vnesla do velmi důležité pozice noblesu a důstojnost; činila velmi těžká rozhodnutí a dělala je s ohledem na to, co je pro Německo nejlepší,“ chválí odcházející německou kancléřku bývalý americký prezident George W. Bush pro Deutsche Welle. Nešetřil chválou ani směrem k migrační politice Merkelové, o níž řekl, že je „žena s velkým srdcem“, a ocenil, že je „soucitnou vůdkyní“ německého lidu, který své kancléřce důvěřuje již dlouhou řadu let.

Drahá Angela, soucitná vůdkyně. Migranti? George Bush byl plný dojetí
Foto: Repro YouTube AP
Popisek: George W. Bush a Angela Merkel

Anketa

Lídr které volební strany si zatím v kampani počíná nejzručněji?

27%
1%
1%
48%
1%
11%
hlasovalo: 13722 lidí
Bývalý americký prezident sice obvykle rozhovory odmítá, jakmile se ovšem jednalo o téma týkající se německé kancléřky a jejího odchodu z funkce, udělal výjimku. „Jsem rád, že to mohu udělat pro svou drahou Angelu,“ řekl příchozím novinářům z Deutsche Welle.

Kancléřku někdejší americká hlava státu vyzdvihuje i v následném rozhovoru. „Merkelová vnesla do velmi důležité pozice noblesu a důstojnost; (dělala) velmi těžká rozhodnutí a dělala je s ohledem na to, co je pro Německo nejlepší, a dělala je na základě zásad,“ prohlásil Bush. Podle něj je německá kancléřka též dobrá vůdkyně. „Je to soucitná vůdkyně, žena, která se nebojí vést,“ podotkl.

To nebylo vše. Pro Bushe i pro mnoho Američanů prý podle Deutsche Welle dokonce německá kancléřka zosobňuje „americký sen“, a to její životní dráhou, jelikož to na jednu z nejdůležitějších osobností Evropy i světa dotáhla i přesto, že se narodila v komunistickém režimu.

Bush ocenil, že na rozdíl od amerických politiků Merkelová vládne Německu stabilně již mnoho let a Němci jsou své kancléřce stále věrní. „Merkelová přežila v docela tvrdém prostředí více než osm let. To je docela úžasné, když se nad tím zamyslíte,“ podotkl.

Připomenul, že si s šéfkou Německa rozuměl už od první chvíle, jakmile si s ní v roce 2006 potřásl rukou, když vystřídala Gerharda Schrödera, jenž mu vskutku dával kapky za započetí války v Iráku.

Co se týká názoru na migrační politiku Merkelové, Bush se nezdráhá opět pronášet jen čistou chválu. Merkelová je podle něho „žena s velkým srdcem“. „Jsem si jistý, že ji k tomu vedl lidský soucit. Bylo to pro ni zjevně těžké politické rozhodnutí – ale ujala se vedení,“ ocenil německou kancléřku, kterou vidí jako vzor i pro své dcery.

A při závěrečném dotazu, zdali Merkelová, která do svého úřadu nastoupila před téměř 16 lety, kdy v Americe ještě stále mnoho veteránů nevzpomínalo na Německo úplně v dobrém, odvedla dobrou práci, Bush pronese, že „doufá, že ano“. Podotýká, že nakolik byla rozhodnutí německé kancléřky správná, se nevyjeví okamžitě, ale historie to zjistí až teprve dlouho po jejich smrti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…