Drobil: Michálek o udělení zkrácené odměny dobře věděl

20.06.2011 10:57

Pavel Drobil (ODS), bývalý ministr životního prostředí, vydal prohlášení, kterým se ohrazuje proti článku v Lidových novinách. V něm se píše, že tehdejší šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek dostal od Drobila 150 tisíc korun. Mohlo se prý jedna o nepřímý úplatek.

Drobil: Michálek o udělení zkrácené odměny dobře věděl

Náměstek Tomáš Vrbík dostal v listopadu 2010 návrhy na doplacení ročních odměn vedoucím zaměstnancům resortu životního prostředí. Michálkovi byla navržena částka 400 tisíc korun.

Drobil by Michálkovi žádnou odměnu nevyplatil, ale přesvědčili ho o opaku

„Roční odměna ve výši desetinásobku průměrné mzdy byla součástí pravidel odměňování. Plat pana Michálka byl více než 80.000 Kč měsíčně a ke konci roku byl ve funkci pět měsíců. Odtud návrh výše odměny," vysvětluje Drobil na webu ODS.

Drobil nejdříve nechtěl Michálkovi odměnu přiznat, protože byl nespokojený s jeho prací. Pak ho ovšem přesvědčil náměstek Vrbík, aby peníze pro Michálka schválil. Drobil ovšem schválil odměn zkrácenou na 150 tisíc korun.

Více: Michálek dostal odměnu 150 tisíc. Před tím, než zveřejnil kauzu Drobil

První náměstkyně Rut Bízková údajně Michálka informovala o tom, že nedostane odměnu v maximální možné výši, ale zkrácenou. Nejednalo se tedy o mimořádnou odměnu vyplacenou pouze Michálkovi.

"Pan Michálek tedy velmi dobře věděl a ví, že se nejednalo o žádnou odměnu mimořádně vyplacenou jen jemu. Věděl a ví, že mu byla krácena z původně navržených 400.000 Kč na 150.000 Kč. Pan Michálek tedy velmi dobře ví, že se nemohlo jednat ani o přímý či nepřímý úplatek," upozorňuje Drobil na stránkách ODS

Podle této logiky jsem korumpoval všechny vedoucí zaměstnance resortu, zlobí se Drobil

„V logice uvažování pana Michálka bych podpisem doplatku ročních odměn vedoucím zaměstnancům resortu, všechny tyto korumpoval a asi se takto korupce dopustili i všichni ostatní ministři, kteří na konci roku vypláceli odměny. Korupcí už by asi byl sám fakt sjednání těchto odměn v pracovních smlouvách či pravidlech odměňování," píše Drobil.

Drobil kritizuje redaktora Lidových novin za to, že doplatek ročních odměn označil za novou podezřelou okolnost v kauze korupce na fondu životního prostředí. Poukazuje na to, že odměnu navrhla náměstkyně Bízková, kterou ovšem odpovědný novinář nepožádal o vyjádření. Pokud by se tak stalo, prý by vyšlo najevo, že byl Drobil skutečně dlouhodobě nespokojený s prací Michálka a dával to najevo.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…