Důchodci přes palubu. Okamura šokován. Schillerová zaměstná Rychetského

15.03.2023 17:30

Poslanci ANO podají ústavní stížnost na snížení valorizace penzí, a to kvůli retroaktivitě a způsobu projednání. Připravují ji, řekla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, v reakci na rozhodnutí prezidenta Petra Pavla. Své k rozhodnutí prezidenta řekl i lídr SPD Tomio Okamura.

Důchodci přes palubu. Okamura šokován. Schillerová zaměstná Rychetského
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalá ministryně financí Alena Schillerová

„Právě jsme vyslechli rozhodnutí Petra Pavla s tím, že se rozhodl podepsat novelu zákona o důchodovém pojištění, která zpomaluje valorizaci důchodů. Můj komentář je jednoduchý: Jsem zklamaná, myslím si, že pan prezident, byť první zákon, který měl na stole, rozhodně byl velmi složitý pro rozhodnutí, to nakonec i vyznělo z jejich slov, ale měl šanci ukázat, že je prezidentem všech, měl šanci ukázat, že je pojistkou ústavnosti a ne tzv. automatem na podpisy, jak se někdy s nadsázkou říká. Co zbývá, než vzít to na vědomí a hnutí ANO se stoprocentně obrátí na Ústavní soud," poznamenala v první reakci šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Vedle způsobu přijetí tohoto zákona je to především retroaktivita. My jsme přesvědčeni, že nárok vznikl 31. ledna 2023 a teď už běží lhůta pro jeho vyplacení. To znamená, že způsobem, jakým byl přijat, tak byl přijat nárok, který má retroaktivní účinky, to jsou ty nejzákladnější, velmi zkráceně řečené důvody. My samozřejmě vyčkáme, až zákon bude vyhlášen ve Sbírce zákonů, ale práce na zpracování ústavní stížnosti zahájíme neprodleně," dodala Schillerová s tím, že hnutí ANO má dostatek poslanců, aby tuto ústavní stížnost podalo samo.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

K celé věci se vyjádřil také lídr SPD Tomio Okamura. „Prezident Petr Pavel se rozhodl hodit přes palubu tři miliony invalidních, starobních, vdovských a sirotčích důchodců. Pro SPD je to absolutně nepřijatelný postoj, musím říct, že jsem byl šokován i tím, co prezident Petr Pavel řekl, že označil to okradení těchto přibližně tří milionů příjemců důchodců za pouhou epizodu. To je opravdu šokující vyjádření. Já si rozhodně nemyslím, že je to nějaká epizoda. Miliony lidí jsou ve velkých ekonomických problémech, sám prezident má plat statisíce měsíčně a ještě obrovskou výsluhu jako generál a tímto způsobem přistupuje k občanům. Potvrdilo se, že to není prezident všech občanů České republiky, potvrdilo se, že prezident Petr Pavel je exponentem Fialovy vládní pětikoalice, upřednostnil své kamarády, kteří ho podpořili ve volbách a já znova říkám - a znovu budeme oslovovat hnutí ANO, abychom společně podali tu ústavní stížnost, respektive to podání k Ústavnímu soudu na zrušení zákona, nebo na zrušení části zákona. Protože je potřeba, aby to ústavní podání mělo co největší sílu, co největší legitimitu, aby ho podala celá opozice," dodal Okamura. 

Pavlovo zdůvodnění považuje za alibismus a výmluvy. „Já jsem z toho opravdu zklamán," sdělil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Soudruh Pavel není mým prezidentem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKunamila , 15.03.2023 18:12:08

|  17 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…