Dusno a hádky ve Sněmovně. Pak vystoupil v ČT šéf lidovců: Oni porušili zákon...

08.11.2019 8:02

Vyšší poplatek za katastr nemovitostí, vyšší rodičovský příspěvek, to bylo včerejší nečekané rozhodnutí poslanců, hlasovat se mělo až v pátek. Projednávání obou zákonů provázely hádky a vzájemné obviňování ze záměrného zdržování schůze. Kriticky na toto téma ve čtvrtečním pořadu Interview na ČT24 promluvil předseda KDU-ČSL Marek Výborný, podle kterého poslanci předčasným hlasováním porušili zákon.

Dusno a hádky ve Sněmovně. Pak vystoupil v ČT šéf lidovců: Oni porušili zákon...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

„Celé projednávání bylo nesrozumitelné pro řadu poslanců. Vláda se snažila – z mně nepochopitelných důvodů – oddálit právě schválení rodičovského příspěvku,“ okomentoval Výborný na začátek skutečnost, že daňový balíček, a nejen ten, i vyšší rodičovská se tak narychlo schválily již ve středu v Poslanecké sněmovně.

Připomněl, že na zvýšení rodičovské, tedy na tom, co spravedlivě očekávaly tisíce našich rodičů, byla shoda napříč Poslaneckou sněmovnou. „Vláda tady ale měla nějakou svou interní dohodu, kterou nakonec zástupci koalice, jak ČSSD, tak hnutí ANO, potvrdili. A sice že nejprve bude schválen daňový balíček, na kterém shoda nebyla,“ doplnil předseda KDU-ČSL.

Anketa

Chcete generála Petra Pavla za prezidenta?

7%
93%
hlasovalo: 30497 lidí
„Tak opozici už došel dech, že to včera najednou tak rychle šlo? A vláda to prosadila?“ ptal se moderátor Daniel Takáč. „Nedošel nám dech. Vláda si to prosadila, a co je tu špatně a co kritizujeme, je ta procedura. Všichni poslanci skládali na začátku svého volebního období slib, že budeme respektovat zákony a ústavu. V tomto případě je naprosto zjevné, že poslanci, kteří hlasovali pro pevné zařazení hlasování už na středeční den, tak porušili zákon, to není dobrý vzkaz ani pro naše občany,“ zdůraznil Výborný s tím, že Sněmovna tak rozhodovala v rozporu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny, který je zákonem a který tudíž nebyl naplněn.

„Za poslanecký klub KDU-ČSL musím říct, že nás nikdo nemůže obviňovat z nějakých obstrukcí. Z našich řad vystoupili k daňovému balíčku pouze čtyři poslanci velmi krátce a velmi věcně. Ale chtěli od nás vystupovat ještě další pouze s věcnými připomínkami a říct, co nám na balíčku vadí,“ připomněl Výborný, že každý poslanec má právo v rozpravě vystoupit, což umožněno nebylo.

Jestli to bylo v rozporu s ústavou, to bude muset nyní posoudit Ústavní soud. „Principiálně je ale tato věc špatně,“ zopakoval k tomu Výborný, který osobně ve středu v průběhu jednání opakovaně vyzýval ministryni financí na přerušení na třicet minut a k jednání předsedů stran a ministryně financí, aby společně nalezli nějaký konsenzus a kompromis. „Byly tam některé pozměňovací návrhy, kde jsme se domnívali, že by vláda měla respektovat názor opozice,“ zmínil snahu o věcné dosažení schválení pozměňovacích návrhů. „Ale ministryně financí se rozhodla, že to protlačí na sílu, nepovažuji to za moudré,“ zdůraznil předseda lidovců.

Anketa

Uvažujete o účasti na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii na pražské Letné?

5%
95%
hlasovalo: 26944 lidí
Předseda KSČM Vojtěch Filip například během včerejší rozpravy směrem k opozici řekl, „protože nevládnete, tak chcete poškozovat zájmy občanů České republiky“, což Výborný odmítá. „To vůbec není pravda. Obávám se, že tyto emotivní reakce i od předsedy Filipa nepovažuji za správné,“ kroutil Výborný hlavou a zopakoval, že pouze chtěli vést věcnou rozpravu a bavit se o pozměňovacích návrzích, které by naopak byly ve prospěch našich rodin a rodičů.

Konkrétně zmínil, že vláda prosadila nárůst o tisíc korun, o sto procent v okamžiku, když si někdo chce nechat zapsat v katastru nemovitostí nový zápis. „To není cesta, která by podporovala prioritu této vlády, když hovoří o dostupném bydlení,“ dodává Výborný.

A zmínil i další věci, které jim nepřišly moudré. „Stejně tak jako jsme po vládě chtěli analýzu důsledků, které ten zákon bude mít, tak například v případě spotřebních daní. Zda ten skokový nárůst nezapříčiní, že zde budou vznikat černé palírny. Nic takového jsme nedostali,“ zlobil se předseda KDU-ČSL. Další věcí, kterou například kritizovali, byla otázka debaty nad životním pojištěním a zdaněním technických rezerv a pojišťoven a další.

„Jsme zkrátka přesvědčení o tom, že závěrečné hlasování bylo v rozporu se zákonem. A poslanci KDU-ČSL se odmítli podílet na hlasování, které je v rozporu s jednacím řádem Sněmovny,“ připomněl na závěr. Nyní jde zákon do Senátu, Výborný si však nemyslí, že bude ještě prostor se případně s vládou na něčem dohodnout. „Pokud by byla ze strany vlády vůle jednat i o případném vrácení zákona ze Senátu s nějakými úpravami, tak jsme k tomu připraveni. Ale popravdě, podívejte se na realitu, jaká je, a na slova ministryně financí, nikdo to tu nepředpokládá,“ uzavřel skepticky předseda lidovců Marek Výborný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…