Ekonom Pikora ukázal na britskou rodinu, která má 21 dětí. A na tomto příkladu vyzdvihl zásadní problém dnešní doby

24.11.2018 14:50

Ekonom Vladimír Pikora se ve svém komentáři na serveru Reflex.cz zaradoval nad největší britskou rodinou Radfordových, jimž se minulý týden narodilo 21. dítě.

Ekonom Pikora ukázal na britskou rodinu, která má 21 dětí. A na tomto příkladu vyzdvihl zásadní problém dnešní doby
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

"Porodit 21 dětí je pro mě neuvěřitelný sportovní výkon, kterému se nic nevyrovná. Kam se hrabou zlaté medaile z olympiády! Paní je dnes 43 let. Spočítala, že těhotná byla v životě už celkem 811 týdnů, a přitom původně chtěla mít jen tři děti. Tak jako vždy i tentokrát říká, že už je to opravdu poslední dítě, a těší se, že konečně vyhodí všechno to neforemné těhotenské oblečení. Prý se chce také věnovat vnoučatům, jež má od nejstarších dětí. Úžasné," rozplývá se Pikora s tím, že pro toto má smysl žít. Lidé mají předávat své geny dál. 

"Jenže moderní společnost je jiná. Postmoderní člověk si myslí, že se narodil pro kariéru. Ve všem vidí peníze," dodal Pikora a povšiml si, jak mnozí na zprávu o Radfordových reagovali negativně. "Začali tvrdit, že prý to se to rodině žije z dávek. Že jsou to sociální případy. A další podobné řeči. Rodina Radfordových ovšem uvedla, že se živí sama ve své pekárně," píše Pikora, podle něhož by si rodina klidně zasloužila i státní vyznamenání.

Původní text ZDE.

"Vyspělé národy vymírají. Japonci si už vypočítali, kdy umře poslední Japonec. Naopak populace třetího světa rychle rostou. Počet Nigerijců každý rok vzroste o pět miliónů. Největší město světa tak brzo bude Lagos. Svět dostane hodnoty těch, kterých bude nejvíc," sdělil Pikora s tím, že u nás se začínají hodně rodit tzv. Husákovi vnuci.

Všímá si však i kultu sobectví, kdy řada rodičů říká, že jim jedno nebo dvě děti stačí. "Protože už nehodlají v noci vstávat nebo přebalovat. Samozřejmě že lidé, kteří odmítají někoho přebalovat, jednou nenajdou nikoho, kdo by ve stáří přebalil je," zdůraznil Pikora. 

"Lidstvo žilo odnepaměti ve smečce, všichni dohromady na jedné hromadě, a děti se od sebe učily vzájemně, stejně jako se hrou učily napodobovat práci dospělých. To je přirozené. Starší brácha dělal vše s mladším, ten zase s dalším mladším a všichni společně šli s mámou na pole a s tátou do lesa. Jeden táta stačil na všechny a nikdo nebyl šizen o lásku. Dnešní pohled na lásku je podmíněný. Rodiče se snaží motivovat děti k přehnanému výkonu a dávají jim najevo, že budou mít svého jedináčka rádi jen tehdy, pokud splní nějaký jejich sen: dosáhne nějakého vzdělání, vybere si nějaké povolání. Sen rodičů je podmínkou k naplnění jejich lásky," všímá si Pikora a přináší i další pohled některých lidí na to, proč nemít děti - prý je to neekologické. 

"Kromě pohodlnosti a sobeckosti je podle mě jedním z důvodů, proč Češky nemají tolik děti jako dříve, i změna porodnictví. Tolik žen má z porodu trauma, že se za každou cenu dalšímu porodu raději vyhnou a samy sobě budou namlouvat, že důvodem jsou peníze či něco jiného," řekl Pikora, který má se svou ženou, ekonomkou Markétou Šichtařovou, pět dětí.

"Vím, že nakonec je největším problémem velké rodiny logistika. Malé děti například nemohou samy jezdit na kroužky. Kroužky proto musí být poskládané tak, aby na sebe navazovaly a aby je co nejvíc dětí mělo společně. Taky nákup pro velkou rodinu je jiný. Já se nikdy nevejdu jen do jednoho nákupního košíku. Nevejdeme se do jedné lednice, nevejdeme se do jedné pračky. Všechny standardně prodávané hrnce jsou pro nás malé. Jejich rodina o 23 lidech musí mít mnoho praček a mnoho ledniček. A jak se dělí o koupelny? Vše plánovat a dělat s rozmyslem v dnešní době, kdy se každý bezhlavě zadlužuje, je kumšt. Skláním hlubokou poklonu," uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …