Elektromobilita? Kalousek má plán: Rok 2035. Koupím poslední „benzin“ a dojezdím to do smrti

04.06.2022 18:08

Exposlanec Miroslav Kalousek (TOP 09) sdílí na svém twitterovém profilu rozhovor s expertem z ČVUT o tom, že střední třída si elektroauto nekoupí, zbude na ni sdílení. Kalousek sám se netají tím, že si raději koupí auto na benzin.

Elektromobilita? Kalousek má plán: Rok 2035. Koupím poslední „benzin“ a dojezdím to do smrti
Foto: Hana Brožková
Popisek: Miroslav Kalousek

„Člověk holt musí plánovat. V roce 2035 mi bude (budu-li živ) 75 let. Krátce před tím si koupím své poslední auto na benzin a s ním už to dojezdím do smrti. Elektroauta a jejich sdílení přenechám těm mladším…“ poznamenal Kalousek na twitterovém účtu.

Reagoval tak na rozhovor serveru iDnes.cz s Pavlem Hrzinou z Fakulty elektrotechniky ČVUT. Ten uvedl, že do roku 2035 nebude elektromobilita dostupná všem. Domnívá se, že můžeme čekat stejné ceny jako dnes. Auto zkrátka podle něj nebude mít každý.

„Dnes si koupíte takovou starou šunku, která má dvojnásobnou hodnotu, když jí doplníte nádrž. Ale elektroauto si nebude moct dovolit nikdo ze střední třídy, pokud ho skutečně nebude využívat denně a mít z něj ekonomický užitek. Elektromobil není navržený na ježdění na víkend za babičkou. Sníží se počet aut a budou luxusnějším zbožím. Naopak se rozšíří to, co se dnes tlačí do mladých, a to je sdílená mobilita. Elektromobil si o to trochu říká, protože je možné získat přesné informace do telefonu, jako stav baterie. Auto můžete třeba odstavit na nabíječku v nákupním centru. Finančně pár korun za výpůjčku nebude žádný problém,“ zmínil.

„Elektromobil z druhé ruky bude pravděpodobně nepojízdný. Údržba elektromobilu je bezvadná, ale nebude mít možná baterii, která vydrží dost dlouho. Půjdou pravděpodobně sehnat ojetá auta z firemních flotil. Možná budou i baterie, které vydrží deset, patnáct let, ale spíš se to posune k rozvoji carsharingu a taxíků na menších městech. Zase to zvýší zaměstnanost a více lidí půjde do služeb, protože automatizace nám bude snižovat počet míst v průmyslu," dodal odborník na elektromobilitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…