Eurokomisař Dominik Hašek? Berte to jako fór...

03.09.2023 6:15

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek se vymezil proti rozhodnutí vlády o tom, že čtyři ruští a běloruští hráči dostali české vízum. Šlo o zápas fotbalové Plzně v předkole Evropské konferenční ligy proti soupeři z Kazachstánu. Podle Haška jsou ti čtyři hráči i ruskými občany, takže reprezentují i danou zemi a její činy. Hašek to řekl ve Dvaceti minutách Radiožurnálu, kde zmínil i své plány na angažmá v politice.

Eurokomisař Dominik Hašek? Berte to jako fór...
Foto: Facebook
Popisek: Dominik Hašek

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
Česká vláda ve středu zrušila zákaz startu ruských a běloruských sportovců na českém území za předpokladu, že nevystupují pod vlajkou, nereprezentují tyto země a nenesou s sebou znaky Ruské federace spojené s okupací Ukrajiny a umožnila též čtyřem ruským a běloruským hráčům získat české vízum, což Hašek nevidí s potěšením. 

„Každý ruský občan je reprezentantem své země a jejích činů. A tedy i ruští sportovci, kteří tu vystoupili, reprezentovali ruské zločiny a válku," zmínil Hašek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Podle jeho slov je chybné, že nejsou pro tyto případy dobře nastavená pravidla. 

Čeští ministři v tomto konkrétním případě argumentovali tím, že fotbalisté reprezentovali klub z Kazachstánu, nikoliv svou zemi. Tento argument však Hašek nebere. „Tito čtyři hráči jsou i ruští občané, takže reprezentují i tuto zemi. Za současných pravidel tak reprezentovali i ruské činy, to znamená válku a další zločiny, včetně genocidy. Bohužel tu dělali reklamu na válku," zmínil Hašek.

Základ pravidel, která už jsou napsaná, není podle Haška špatně. „Především to, že sportovec, který chce nastoupit a sportovat na území Česka, by měl odsoudit to, co Rusko dělá. To znamená, že vede válku na Ukrajině a páchá zločiny," řekl.

Hašek se na svém účtu na sociální síti X rozepsal také k ruským hokejistů nastupujícím v NHL. Dle něj jde o „reklamu na ruskou válku a zločiny“ a NHL nese odpovědnost za mnoho ztracených ukrajinských i ruských životů. Dle sportovce se to ukázal i případ smrti hokejového brankáře Artema Gvozdyka, který je dalším ze řady sportovců, kteří padli při ruské agresi na Ukrajině. 

Někdejší hokejový brankář v současné době také zvažuje své angažmá v politice, kdy jedná s TOP 09 o své kandidatuře do Senátu. „Určitě bych byl rád, pokud by se mi podařilo vstoupit do politiky a být senátorem. Dokázal bych ovlivňovat ještě mnohem více věcí než jako občan. Takže je to jeden z hlavních důvodů, proč bych do politiky, pravděpodobně do Senátu, chtěl vstoupit," řekl. 

„Když místo bude, jsem na kandidátce. Ale vyjasnili jsme si, že ten zájem je z obou stran, ale zatím ještě konečně rozhodnutí nepadlo. Samozřejmě je třeba říct, že TOP 09 je součástí koalice SPOLU a to v tom také hraje určitou roli," dodal Hašek.

Právě z TOP 09 již mu zní podpora například o někdejšího šéfa této strany a exministra financí Miroslava Kalouska. „Určitě na to má. Má totiž srdce,“ vyjádřil se Kalousek k Haškovi a ten mu pak na oplátku Kalouska označil za „legendu české politiky“.
Podporu však má Hašek nejen od matadora TOP 09, ale zazněla též dokonce z nejsilnějšího opozičního hnutí ANO – přesněji od eurokomisařky Věry Jourové. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu pronesla, že by dle ní Hašek mohl být eurokomisařem pro mládež a sport, ovšem nevidí to příliš reálně. . „Já jsem nad tím přemýšlela, že kdyby takový člověk dostal do ruky mládež a sport, co by z toho dokázal udělat. Jak moc se potom volá, aby EU dělala víc pro mladé a pro sport. Berte to s rezervou, není to fór. Já jsem nad tím opravdu takto přemýšlela a myslím, že to reálné není, že tam bude jaksi rozhodovat vysoká politika,“ uvedla. Haška však po setkání vnímá s tím, že je „homo politicus“. Ti co budou rozhodovat o eurokomisařích by se dle ní měli dívat „šířeji“ a nešahat jen do politických vod. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hašek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 03.09.2023 9:12:42
Hašek má reálnou možnost dostat se do politiky. Mezi ty tupce, kteří se v evropské politice pohybují dobře zapadne.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…