Evropská unie by kvičela, samozřejmě... Okamura všem ukáže, že to jde i levně

15.06.2021 17:07

Místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura vysvětlil, jak by bojoval proti růstu cen energií. Prý by ceny pro koncové spotřebitele zastropoval tak jako v Polsku a Maďarsku. „Samozřejmě Evropská unie kvičela, když to udělaly Maďarsko a Polsko,“ zmínil Okamura. Potraviny, které budou v rámci kampaně prodávat na jarmarcích, nijak nebudou dotovat. Kampaní chtějí ukázat, že v České republice lze produkovat bez problémů základní potraviny za levné ceny.

Evropská unie by kvičela, samozřejmě... Okamura všem ukáže, že to jde i levně
Foto: Repro ČT
Popisek: Předseda SPD, Tomio Okamura

Anketa

Je korektní, jak Andrej Babiš nadává Pirátům kvůli migraci?

97%
2%
hlasovalo: 25395 lidí

Předseda SPD Tomio Okamura byl hostem Týdne podle Jaromíra Soukupa na Barrandově. Na úvod dostal Okamura dotaz na inflaci. Soukup nejprve upozornil na to, že benzín meziročně zdražil o dvacet procent, stejně jako stavební materiály. Ty dokázaly o dvacet procent vzrůst mezi lednem a červnem. „Hovoří se o tom, že tisíce korun měsíčně pravděpodobně si budeme muset připlatit za elektřinu, tisíci koruny měsíčně možná za plyn. Meziroční nárůst třeba plynu je přes šedesát procent a takhle bych mohl pokračovat a ty obavy z vlny inflace jsou čím dál častější,“ zmínil moderátor pořadu.

Okamura zdražování označil za velký problém, se kterým mají občané starosti. „Co se týče zdražování cen elektřiny, SPD navrhuje, ale vláda Andreje Babiše k tomu nemá odvahu, my navrhujeme, abychom postupovali stejně jako Maďarsko a Polsko, abychom zastropovali ceny elektrické energie pro koncového spotřebitele. Samozřejmě Evropská unie kvičela, když to udělaly Maďarsko a Polsko,“ povídal Okamura, když se Soukup začal smát termínu kvičet, který poslanec použil.

„My bychom k tomuto kroku přistoupili, a tím bychom garantovali občanům ty ceny, které byly v loňském roce,“ shrnul Okamura.

To se ovšem moderátorovi nezdálo. „Ty velkoobchodní ceny, ty letí nahoru. Jak by to fungovalo? Vy byste zastropovali ty ceny, to znamená, že ti obchodníci by na tom měli ztrátu, protože velkoobchodní ceny, za které se to nakupuje, jsou zhruba o šedesát procent vyšší. Ty ceny nevytváří jenom naše burza, to jsou mezinárodní ceny, jak by to fungovalo? To by to stát dotoval?“ chtěl vědět Soukup.

„V podstatě ta polostátní firma ČEZ vytváří obrovské zisky a já si myslím, že tady přichází ten okamžik, kdy je potřeba v krizi se podělit o ty zisky s občany České republiky tím, že se nebude zdražovat a že ten stát využije svých práv a zastropuje tu cenu,“ odpověděl Okamura.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

„Zastropuje cenu. No jo, ale to se nebojíte těch žalob, Česko má v ČEZ 67 %, tuším, ten zbytek mají ostatní akcionáři. Pokud by tam stát prosadil zastropování té ceny, to znamená, že by ČEZ vydělával méně, tak lze očekávat, že by tam byly žaloby těch menších akcionářů, protože by říkali, že by ze zisků, tedy i těch akcionářů, zadotovali ceny českým občanům, a to není fér. Takhle aspoň argumentují,“ rozporoval Soukup.

Okamura naznačil, že zde je řeč o tom státním podílu, který vydělává velké zisky, ze kterých by bylo možné zadotovat ony spotřební ceny tak, že by se to nedotklo soukromých držitelů akcií.

Dále se přešlo ke startu volební kampaně SPD, která prý byla zahájena pěkně zostra. Komentován byl kamion espéďák, který bude jezdit po Česku a zároveň bude dělat po městech jarmark, na kterém se budou prodávat levné potraviny. „Ti vaši kritici říkají, že lžete, že to není pravda. Že těm, kteří to tam budou prodávat, to nějak dotujete, protože to není možné, že za tyhle ceny se to nedá ani vyrobit, možná ještě hůř, že to zboží není z Česka, akorát se tady přebalilo. Jak to je?“ chtěl vědět Soukup.

Okamura s úsměvem pověděl, že se v uplynulém týdnu nad kritikou bavil. „My jsme nastavili zrcadlo zastáncům Bruselu a ukázali jsme, že čeští producenti jsou schopni produkovat. My to ani nedotujeme, ani z toho nemáme žádný zisk. My jsme se pouze s českými producenty potravin domluvili, že jim dáme k dispozici stánky, ať si to prodávají za ceny, za které oni chtějí a za které se jim to vyplatí,“ odpověděl. Kampaní chtějí ukázat, že v České republice lze produkovat bez problémů základní potraviny za levné ceny. Prý by též potravin mělo být dostatek, aby jen tak nedošly.

Následně se řešila slova premiéra Andreje Babiše, který kritizoval Piráty za jejich údajně promigrantskou politiku. „Vytahuje na ně takovéto výroky, které se ve vzdálenější či bližší minulosti u Pirátů opravdu objevily, a mně tak přišlo, že zaútočil na vaše voliče, že vám to téma migrace chce tak trochu vzít,“ pověděl. Andrej Babiš se prý snaží podle Okamury najít nějaká témata, která mu však nikdo nebude věřit. Okamura se chystá vydat na služební cestu na turecko-řeckou hranici a na srbsko-maďarskou hranici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…