Expremiér tvrdě udeřil na vedení Prahy: Za volanty velké části vozidel jistých taxislužeb sedí cizinci...

23.02.2020 7:31

Expremiér Jiří Paroubek se ve svém komentáři pro server VašeVěc.cz zamyslel nad – dle jeho slov – opakovanou neschopností pražské radnice, resp. magistrátu.

Expremiér tvrdě udeřil na vedení Prahy: Za volanty velké části vozidel jistých taxislužeb sedí cizinci...
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

„Pražská radnice reprezentovaná dnes v městské radě výhradně jen stranami spojenými s pražskou kavárnou, prokazuje prakticky ve všech oblastech činnosti kolosální neschopnost,“ kritizuje Paroubek. Podle jeho slov se nikam neposunuly záměry města na dobudování vnitřního městského okruhu a na zahájení výstavby trasy metra D. 

A zároveň se prý neposunou, tvrdí. „Radnice se hádá o to, podle jakého systému se mají stavět v Praze komunální byty. Žádná ucelená koncepce, nic. O obnově mostů, které jsou v havarijním stavu či se k němu kvapem blíží, už tito chlapci a děvčata vůbec nemluví, natož pak o výstavbě nějakého nového mostu,“ zmiňuje Paroubek, že Prahu do budoucna čeká dopravní chaos, například po zahájení rekonstrukce Barrandovského mostu.  

Následně se pak Paroubek zmínil o tom, jak nedávno využil taxislužbu a zjistil, kolik je po Praze vozidel služby Uber či Bolt. „Dost by mě zajímalo, co z toho stát, město a jeho občané mají. Velká část řidičů, kteří jezdí v autech v rámci těchto služeb, jsou cizinci. Pochybuji, že u nás platí daně. Jaká je vůbec evidence těchto vozidel u živnostenských úřadů. Jaký je z nich daňový výnos. To jsou vážné otázky. Městská rada přitom vcelku nesmyslně rozhodla o zrušení tzv. ‚štaflů‘, tedy míst, kde řidiči běžné taxislužby po Praze stáli a čekali na zákazníky,“ poznamenal Paroubek, že městská rada sama pomohla vytvořit prostor pro „podnikání“, které je v šedé zóně.

Závěrem pak rýpl i do Rady hl. m. Prahy, do její neschopnosti řešit oblast Airbnb. „Odborné odhady říkají, že je v Praze pronajímáno pro tuto službu 15-20 tisíc bytů. Původní záměr této služby spočíval ve sdílení ubytování. Jinak řečeno, že turista z města XY přijede do Prahy a pronajme si službu v rámci nějakého bytu či domu, v němž ovšem žije také jeho majitel. Dnes je celá řada bytů, tedy těch 15-20 tisíc, v Praze vyčleněna jejich majiteli čistě k pronajímání především zahraničním turistům k přechodnému ubytování. Tato služba je pochopitelně nekalou konkurencí pro běžné hotely či penziony. V řadě případů se jedná o byty, které vlastní v zahraničí bydlící majitelé, kteří je pronajímají na dálku a na dálku je také kasírují. Placení poplatků za ubytování městu anebo dokonce placení daní – na to zapomeňte,“ podotkl Paroubek. 

Město by, dle jeho slov, mělo překonat svou neschopnost a předložit okamžitě do Poslanecké sněmovny návrh právní úpravy, řešící problematiku Airbnb. „Jakkoliv si uvědomuji, že Airbnb je záležitostí čistě pražskou, pro kterou poslanci z ostatních regionů nemusí mít velké porozumění. Ale daňové úniky by je měly zajímat,“ uzavřel Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…