FOTO + VIDEO Akce proti Dukovi? Víme více. Toto vám jiná média neukázala

14.02.2018 17:51 | Zprávy

REPORTÁŽ Svatý otče, neprodlužujte mandát kardinálu Dukovi! Účastníci happeningu na Hradčanském náměstí dnes varovali před Dukovou „nekritickou“ podporou „islamofobního prezidenta Miloše Zemana“ a přidali i další velmi vážná slova. Po krátkém vystoupení s bílými škraboškami předčítali totiž z dopisu, který zaslali papeži Františkovi. Příznivci kardinála na ně mezitím pískali a křičeli: „Hanba!“ Korespondenci komentoval také Milan Badal: „Já myslím, že pod náporem takových osobností se Vatikán a František otřesou.“ Ale pozor, je tu i další dopis, který se dostane do schránky arcibiskupa pražského, k narozeninám mu totiž píše režisér Jiří Strach.

FOTO + VIDEO Akce proti Dukovi? Víme více. Toto vám jiná média neukázala
Foto: Vít Hassan
Popisek: Aktivisté protestovali proti prodloužení mandátu kardinála Dominika Duky

Účastníci happeningu s bílými škraboškami s nápisy „Ateistka, bezdětná, důchodce atd…,“  se na začátek svého vystoupení na Hradčanském náměstí postavili do kruhu. „Jsem přesvědčen, že s SPD Tomia Okamury mě spojuje péče o bezpečí lidí v této zemi a podpora tradiční rodiny,“ zaznělo z reproduktoru a jeden z účastníků happeningu upadl na zem.

„Kéž všichni věřící mají odvahu postavit se zhoubě dženderových teorií a hájí přirozený zákon stvoření. Kéž jsou muži opravdovými muži a dobrými otci. Kéž jsou ženy opravdovými ženami a opravdovými matkami, aby naše děti vyrůstaly v lásce a bezpečí.“ I po této citaci slov kardinála Dominika Duky další z účastníků happeningu předstíral pád na zem. Totéž se pak opakovalo i dál. Po několika minutách se pak aktivisté zvedli a pózovali pro kamery a fotografy.

Pak začali signatáři dopisu, který adresovali papeži Františkovi, předčítat. Žádají, aby nebyl prodloužen mandát kardinálu Dominiku Dukovi. „Rádi bychom Tě požádali, abys jeho rezignaci přijal a mandát již neprodlužoval. Dovol, ať Ti předložíme své důvody. Pozorujeme, že za dobu Dominikova působení došlo k výraznému sblížení trůnu a oltáře.“

Aktivistka protestující proti kardinálu Dukovi

V listu upozorňují na národní pouť ve Staré Boleslavi v září 2011, kam biskup Dominik pozval tehdejšího prezidenta Václava Klause. „Ten během slavnostní mše svaté pronesl svůj neoliberální proslov. V listopadu 2015 Dominik Duka sloužil mši za prezidenta Miloše Zemana v místě jeho letní rezidence, a to jen pár dní poté, co Zeman vystoupil na jednom pódiu s tehdejším lídrem českého xenofobního hnutí Martinem Konvičkou,“ předčítali. Jejich proslov přerušoval pískot a výkřiky „Hanba.“ Na místě totiž byli také příznivci kardinála.

Příklon biskupa Dominika k nacionalismu a ke krajní pravici…

Pak četli dál dopis, který už je v této chvíli odeslán do Vatikánu. „Příklon biskupa Dominika k nacionalismu a ke krajní pravici pak lze vidět nejen v jeho nekritické podpoře islamofobního prezidenta Miloše Zemana, ale také v jednoznačném odmítnutí solidarity s uprchlíky na Svatováclavské pouti v září 2017, anebo v blahopřejném dopise zaslaném předsedovi fašizující strany SPD Tomiu Okamurovi,“ zaznělo. V dopise upozorňují i na Milana Badala: „Mezi biskupovy nejbližší spolupracovníky patří Milan Badal, který po útoku na francouzský kostel v Saint-Étienne du Rouvray ztotožnil islám s islamismem.“

Stěžují si i na to, že Duka má menší zájem o církev samotnou a že „nedávno také upřel pastorační péči komunitě LGBTQ katolíků v pražské diecézi“. „Netoužíme jen po personální výměně a uspíšení jmenování nového pražského arcibiskupa po Dukově rezignaci, ale po revoluci lásky a něžnosti, která by z církevní hierarchické struktury znovu vytvořila živoucí a láskyplné společenství bratří a sester, pospolitost, která je vždy ochotna pomoci těm nejslabším, zraněným, lidem na okraji i celému stvoření,“ vysvětlují autoři z řad křesťanských laiků. „Pražská kavárna, katolická kavárna,“ zaznívaly směrem k hlavním aktérům happeningu výkřiky od příznivců, kteří drželi v rukou transparenty s nápisem: „Podporujeme kardinála Duku.“ Po přečtení se ozvaly potlesk i pískání a asi po dvaceti minutách happening skončil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…