Fajtova drzost je ohromující, kterýkoliv jiný úředník by šel do vězení. Filip chce prezidentovi rozmluvit odvolání ministra Staňka

28.05.2019 16:35

Předseda komunistů Vojtěch Filip dnes bude podle webu Lidovky.cz orodovat u prezidenta republiky za ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Doporučí mu, aby nepřijímal Staňkovu demisi, protože k rezignaci prý nejsou žádné důvody. Ministr kultury totiž podle Filipa jednal správně v kauze odvolání ředitele Národní galerie Jiřího Fajta.

Fajtova drzost je ohromující, kterýkoliv jiný úředník by šel do vězení. Filip chce prezidentovi rozmluvit odvolání ministra Staňka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nominační projev Vojtěcha Filipa

Staněk podal demisi kvůli kritice v kauze odvolání ředitelů Národní galerie Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Podle Filipa ale bylo jejich odvolání zcela namístě, což podle něj potvrzují výsledky kontrolního protokolu. „Drzost, kterou projevil pan Fajt, je ohromující,“ řekl předseda komunistů s tím, že jakýkoli jiný úředník by za podobné prohřešky šel do vězení. „Jsem pro to, aby v kultuře fungovala kultura, nikoli zneužívání pravomoci úřední osoby,“ dodal Filip.

Staněk odvolal Fajta a Soukupa v polovině dubna za výrazná pochybení v hospodářské činnosti obou institucí. Fajt byl kritizován také za milionovou autorskou smlouvu za vlastní kurátorskou činnost. Fajt minulý týden poslal Ministerstvu kultury dopis, v němž žádá omluvu. Fajtův advokát František Vyskočil popisuje důvody pro odvolání za nepravdivé. „Pravdivý skutkový základ se komolí a vyvozují se z něj nedovolené hodnotové soudy. Následkem takového jednání jsou hrubý zásah do cti klienta (Fajta), znevážení jeho jména a profesní reputace,“ uvedl Vyskočil.

Staněk v reakci na dopis požadující omluvu řekl, že jednal po zralé úvaze a konzultaci se svými poradci. Ministr je podle jeho slov povinen konat, pokud se objeví skutečnosti nasvědčující porušování zákona, což situace v Národní galerii splňovala. Přesto Staněk podal kvůli kritice kulturní obce demisi.

Vojtěch Filip bude Staňka hájit také proto, že odcházející ministr kultury po letech vyřešil spor o točnu v zahradě zámku v Českém Krumlově, tedy z Filipova volebního kraje. Filip se obává, že by se po Staňkově odchodu mohl spor opět otevřít.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…