Fiala: Senioři mi říkají, že méně jim stačí. 2 % na obranu už za 2024

02.03.2023 9:31 | Ze sítí

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) byl hostem pořadu Terezie Tománkové na CNN Prima News Co na to premiér. Řeč byla zejména o penzích a také o mezigenerační solidaritě. „Musíme myslet na nějakou proporcionalitu, na mezigenerační solidaritu, aby to taky někdo mohl v budoucnu zaplatit,“ zmínil Fiala.

Fiala: Senioři mi říkají, že méně jim stačí. 2 % na obranu už za 2024
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Sněmovna jedná už několikátý den o změně zákona, který by umožnil pomalejší růst důchodů. Opozice obstruuje, hovoří o okrádání důchodců, krádeži za bílého dne. Není ten postup vlády, který vláda zvolila – tedy těsně po volbách rychlé schválení v legislativní nouzi – totálně nešťastný? „Ne, není nešťastný, je jediný možný. Kdybychom mohli zvolit nějaký jiný postup, tak bychom určitě zvolili jiný postup. A jiný postup zvolit nemůžeme. Když se ukázalo, jak vysoká ta valorizace bude, bylo to proti všem očekáváním a proti všem prognózám, které tady byly. Museli jsme v řádu dnů reagovat a zvolili jsme postup, který považujeme za správný. To, že to děláme v legislativní nouzi, to je bohužel věc opozice. My jsme je požádali o to, abychom to mohli udělat tím normálním způsobem při zkrácení lhůt, ale to oni opakovaně odmítli, i veřejně. Pak nezbylo než provést to formou legislativní nouze,“ zmínil Fiala. 

Mnozí ekonomové však varovali vládu, pokud chce dělat něco s valorizací, aby to udělala před koncem roku. „Žádná prognóza nebyla taková, že by ta červnová valorizace dosahovala takových čísel, to znamená, že by stála 34 miliard korun a že bychom navyšovali průměrný důchod o nějakých 1800 korun,“ zmínil Fiala.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Osobně se domnívám,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewendysek , 02.03.2023 12:46:59
že tomuto salonnímu politikovi a sociologovi již regulérně hrabe. Nedokáže se vyrovnat s realitou, se skutečnou prací, jež nikdy sám nepoznal a majíce zoufalý nedostatek manažerských schopností, snaží se držet svého přesvědčení, které z nepochopitelných důvodů spoléhá na to, že mu snad někdo bude věřit. Kteří senioři mu tohle říkají? Mamka s taťkou? Podle mě je z něho normální blázen a nelze ho už brát ani trochu vážně. A místo žalob u Ústavního soudu, bych spíše tlačil na psychiatrické vyšetření současného předsedy vlády.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

6:51 „S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

„My jako dospělí bychom měli převzít zodpovědnost… Místo toho, abychom řekli, že jsme to tady fakt p…