Fiala sejmul Pavla Novotného: Je z něj trapně. Nemluví za ODS. Nebaví mě

23.11.2020 10:41

Předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro deník Právo obhajoval daňové změny, které prošly minulý týden v Poslanecké sněmovně právě i díky jeho straně. Pro daňový balíček hlasovala ODS spolu s ANO a SPD. A právě ODS nyní uvnitř zažívá kvůli němu bouři.

Fiala sejmul Pavla Novotného: Je z něj trapně. Nemluví za ODS. Nebaví mě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala na 29. kongresu ODS

Například jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) se nechal slyšet, že občanští demokraté vlezli do pasti Andreji Babišovi (ANO). Podle něj budou tyto peníze v krizi chybět - a to zejména v obcích a krajích. Sám Fiala však krok hájí. "Do voleb v roce 2017 jsme šli s tím, že snížíme daně, zrušíme superhrubou mzdu a zavedeme patnáctiprocentní daň. Tyto změny jsme v srpnu 2018 předložili jako návrh ve Sněmovně. Dlouho jsme pro ně nemohli získat podporu, vláda to odmítala. Nyní se situace změnila a my tak plníme náš volební slib. Snižovat daně je určitě správné. Je potřeba lidem nechat víc peněz, a to zvláště teď, v době nejistoty, kdy řada rodin má problémy s rozpočty," uvedl Fiala s tím, že strana plní sliby a lidé to vidí. 

Anketa

Podporujete masivní snížení daní, které ,,odmávali" poslanci ANO, ODS, SPD, Trikolóry či KSČM?

71%
29%
hlasovalo: 12260 lidí

Hejtman Martin Kuba podle něj uvažuje z hlediska krajského rozpočtu, ale tyto obavy Fiala považuje za neodůvodněné. "My jsme hlasovali pro kompenzace krajům a obcím a stovky miliard z evropských peněz chceme nasměrovat právě na projekty obcí a krajů. Nízké daně jsou správná cesta, věřím tomu a dlouhodobě to slibujeme. Lidé musí mít možnost se sami rozhodnout, co udělají se svými penězi," dodal Fiala.

Dle jeho slov je ke snižování daní potřeba politická odvaha. "Tento okamžik někdo možná nevidí jako ideální, ale pro snížení daní je vždy správný okamžik. Teď se nám podařilo snížit daně a poté znovu ukážeme, jak seškrtat výdaje, aby se nešetřilo na lidech. Pokud k tomu nebudeme mít většinu nyní, budeme ji mít po volbách. Všechno máme promyšlené," podotkl optimisticky a odmítl, že by strana nyní pomohla Andreji Babišovi, ale naopak to vnímá tak, že Babiš pomohl ODS, protože její návrh leží ve Sněmovně od léta 2018. 

Závěrem se pak vyjádřil k vulgaritám řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS) vůči ministryni financí Aleně Schillerové. "Pavel Novotný nemluví za ODS. Jeho to baví, nemůže si pomoci, jiné to nebude. Je to dospělý chlap. Jeho urážky jsou za všemi hranicemi a slušnému člověku je z toho trapně. Jeho provokace mě nebaví a nezajímají, nechci je dokola komentovat," uzavřel Fiala s tím, že Novotného odchod z ODS je k jeho zvážení, byl k tomu vyzván.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…