Fiala selhává! Hejtman ODS Kuba proti vedení strany

09.12.2020 10:14

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba si nebral servítky. Zkritizoval vládu Andreje Babiše (ANO), ale obul se i do svých kolegů v ODS. Na adresu stávajícího šéfa strany Petra Fialy konstatoval, že mu v ODS chybí lídrovství. Nevyloučil povolební koalici s hnutím ANO. Stranou jeho pozornosti nezůstal ani boj celé společnosti s koronavirem. „Já mám trochu obavu, že umíme žít buď v režimu lockdown, nebo v režimu mejdan,“ upozornil.

Fiala selhává! Hejtman ODS Kuba proti vedení strany
Foto: Screen ČT24
Popisek: Martin Kuba v Otázkách Václava Moravce

Jihočeský lékař, hejtman a exministr průmyslu Martin Kuba (ODS) v rozhovoru pro server iDNES.cz konstatoval, že by mu nevadilo, kdyby se prodloužil nouzový stav. Ten totiž nesouvisí např. s uzavíráním hospod. V obecné rovině se dá říct, že nouzový stav nabízí vládě rámec, ve kterém může kupříkladu snáz nakupovat ochranné prostředky.

Anketa

Jste pro prodloužení nouzového stavu?

62%
38%
hlasovalo: 17025 lidí

Řada politiků ODS vládu ANO a ČSSD za udržování nouzového stavu kritizuje, ale Kuba se prý nehodlá připojit.

O mně se dlouhodobě ví, že když mám na něco svůj názor, tak ho prostě říkám a je mi trochu jedno, co říká někdo jiný z ODS. Já myslím, že je důležité, aby politik o těch věcech přemýšlel a nebál se říkat svůj názor. Já nechci být členem strany, kde se řekne - tohle se říkat smí a tohle se říkat nesmí - já to dneska vidím jako hejtman,“ uvedl Kuba.

To však neznamená, že by k počínání vlády měl důvěru. Zdá se mu totiž, že vláda jedná chaoticky a to nakonec vede k tomu, že občané přestávají věřit opatřením vlády, neboť jim nedávají logiku. „V krizové situaci potřebujete, aby vám lidé věřili,“ upozornil Kuba s tím, že lidé toto lídrovství ze současné vlády necítí.

Nijak velkou radost nemá ale ani ze situace ODS. „Já myslím, že ODS je už teď ve fázi, kdy měla dotahovat to vládní hnutí ANO, Byl by to tahoun na té středopravé části spektra. To se zatím neděje. Myslím, že je to na odpovědnosti současného vedení,“ vzkázal předsedovi strany Petru Fialovi a jeho kolegům, ale jedním dechem dodal, že nikomu nehodlá posílat vzkazy přes média, neboť je přesvědčen, že si tyto věci musí řešit strana sama.

Hned poté však přidal ještě jeden vzkaz.  

„V ODS mi teď trochu chybí ten jasný leadership. Představení toho našeho světa, který my neseme a chceme ho našim voličům nabídnout. To je podle mého podstata politiky. Já nejsem typ člověka, který by chtěl vytvářet politiku anti někdo. Já jsem typ chlapa, který kolem sebe chce vytvářet svět, který považuje za správný a s tím do té politiky jdu,“ zdůraznil.

Poměrně kriticky se stavěl k tomu, že dnešní poslanci ODS kývli na Babišovo razantní snížení daní pro zaměstnance. Chybí mu tam totiž šetření na straně státu, zefektivnění státu.

Přesto si umí po volbách představit lecjaké koalice. Je přesvědčen, že ODS by v prvé řadě měla zabodovat ve sněmovních volbách a až po volbách rokovat o koalicích. Z tohoto hlediska jsou podle Kuby otevřeny různé možnosti a nelze absolutně vyloučit ani koalici s ANO.

Poměrně opatrný byl ale k případné koalici s Piráty, protože v Jihočeském kraji udělal zkušenost, kdy pirátští zastupitelé ne vždy hlasují jednotně a je složité se u nich dopátrat nějaké přehlednosti.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Do sněmovny se prý nechystá kandidovat. Stal se hejtmanem a v této pozici by rád splnil to, co Jihočechům slíbil.

Nakonec vyzval své spoluobčany, aby se chovali zodpovědně a aby se nechali očkovat.

„Já mám trochu obavu, že umíme žít buď v režimu lockdown, nebo v režimu mejdan, ale tohle je o osobní odpovědnosti,“ upozornil Kuba s tím, že lidé se mají chovat tak, jako by člověk stojící vedle nich mohl mít koronavirus.

Současně však konstatoval, že už by si nepřál, aby se zavíraly školy, kraj je proto připraven učitelům ze středních škol, které zřizuje, posílat ochranné pomůcky.

Nakonec zdůraznil, že očkování proti koronaviru považuje za dobrou cestu. Zkušenosti totiž ukazují, že vakcinace dokáže vymýtit různá onemocnění. „Já bezesporu považuji vakcinaci za správnou cestu. Že ta vakcína musí být testovaná, je nezbytná věc, ale popírat vakcinaci, to je cesta do pekel a já potom nevím, co ti lidé vlastně chtějí,“ kroutil hlavou Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…